Biscuit

Je kent ze wel, van die basisrecepten waar je alle kanten mee uit kunt, zoals basisbouillon, pizzabodem, basissauzen, muffins, cakes, frittata… en vanaf vandaag ook een basisbiscuitbeslag. Biscuit is een vederlichte lichte en luchtige cake waar geen of weinig vet in gebruikt wordt. Het vormt daarmee een ideale basis voor allerlei soorten taarten, vooral gelaagde taarten met dikke en romige vulling. Doorgaans wordt biscuit gemaakt van bloem, maizena, eieren en suiker (en een snufje zout), maar ik heb een graanvrij recept voor je ontwikkeld; heerlijk luchtig en zeer veelzijdig. Met dit recept heb je een perfecte basis voor Schwartzwalder kirch taart, (kokos)slagroomtaart, vruchtentaarten, chocolade-hazelnoottaart, mokkataart, cheesecakes, cakerollen… je kunt het zo gek niet bedenken. Wil je het eenvoudiger houden, dan maak je er prachtige luchtige muffins van. Ik serveer de muffins graag met een romige chocolade crème en een zelfgemaakte jam, zoals je ziet op onderstaande foto. Als je de muffins helemaal decadent wil maken roer dan lekkere brokken pure chocola en gehakte walnoten voorzichtig door het beslag of laat een groot stuk chocola in het midden van de muffins zakken voor het bakken.

Als basis heb ik gekozen voor kastanjemeel. Kastanjemeel is van zichzelf al redelijk zoet en heeft een licht nootachtige smaak, en combineert geweldig met o.a. chocola, noten, peer, bosvruchten, kaneel, gember, (kokos)room, vijgen, vanille. Nu ik er zo over nadenk, vooral veel herfstsmaken dus. Dat is niet zo gek natuurlijk omdat kastanjes nu ook weer in het seizoen komen. Nog een paar weken en de tamme kastanjes liggen weer voor het oprapen. Ik kan niet wachten om van mijn zelf geraapte tamme kastanjes vanille-kastanjeroom te gaan maken. Wat zal dat een geweldige combinatie vormen met dit biscuitdeeg en warme partjes kaneel-peer.

Ik vind kastanjemeel een leuk ingrediënt om mee te werken. Cakes van kastanjemeel rijzen bijzonder goed en door de zoete smaak heb je weinig andere zoetigheid nodig, waar ik onder andere in dit kruimeltaartrecept ook dankbaar gebruik van maak. Er is echter wel een aandachtspuntje bij kastanjemeel, het is niet lang houdbaar. Na het openen van de verpakking is het ongeveer 1 maand houdbaar, in de koelkast. Bewaar je het buiten de koelkast, of heb je de verpakking al langer open dan oxideert het meel en krijg je een zeer onaangename smaak. Je kunt de houdbaarheid enigszins verlengen door het meel in de vriezer te bewaren. Maar ik zou zeggen, verzamel enkele recepten met kastanjemeel en zorg er gewoon voor dat je het meel binnen ongeveer een maand opgebruikt.

Naast kastanjemeel zijn er nog een aantal producten die je waarschijnlijk in je keukenkast hebt staan, maar die je eigenlijk beter in de koelkast zou kunnen zetten of waarvan de houdbaarheid wat beperkter is dan je denkt. Producten als appelazijn, ahornsiroop, mosterd, noten, zaden, meelsoorten (amandelmeel, kokosmeel, chufameel), coconut aminos, etc. kun je na openen het beste gekoeld bewaren om de kwaliteit te behouden en oxidatie te voorkomen. En vergeet ook niet dat cakes, koekjes en andere baksels die weinig tot geen suikers bevatten ook gekoeld bewaard moeten blijven, en zelfs in de koeling slechts twee dagen houdbaar zijn, net als ander zelfbereid voedsel. Mocht je producten langer willen bewaren, vries ze dan in. Het zou toch zonde zijn om niet optimaal van de voedingswaarde van je mooie producten te kunnen genieten.

Biscuit basisbeslag
 
Auteur:
Ingrediënten
  • 100 gram kastanjemeel
  • 50 gram cacao
  • 2 eetl. arrowroot
  • 1 rijpe banaan
  • 50 gram kokosolie (of ghee)
  • evt. 1 eetl. ahornsiroop (voor de zoetekauw)
  • 6 eieren
  • snufje zout
  • 1 theel. bakpoeder
  • snufje vanillepoeder of theel. vanille extract
Bereidingswijze
  1. Verwarm de oven voor op 175°C.
  2. Pureer in de keukenmachine de banaan met de kokosolie.
  3. Voeg de overige ingrediënten toe en mix tot een glad en luchtig beslag.
  4. Schep het beslag in de gewenste vorm en zet in de oven
  5. Bak muffins in ca. 23 min. gaar en een taartbodem in ca. 35 - 40 min.
  6. Laat afkoelen serveer of laat je creativiteit maar stromen.
Notities
Ik kan je alvast verklappen dat ze de volgende dag nog lekkerder zijn 😉

 

 

Kruidige pompoen'rijst' met pistache
Zoetzure saus

8 Comments

  • Jolanda 17/09/2017 at 14:45

    Dank voor dit recept, super handig!
    Enige vraag die ik heb, zou je ook de Kastanjemeel kunnen vervangen voor een ander meel, zo ja, voor welke soort(en)?

    Reply
    • Marjolijn 18/09/2017 at 07:49

      Dankjewel voor je leuke reactie. Ik heb bewust voor kastanjemeel gekozen omdat het voor een luchtig resultaat zorgt en van zichzelf al een zoete nootachtige smaak geeft. Ik zou niet kiezen voor een andere meelsoort in dit recept, dan krijg je echt een heel ander resultaat.

      Reply
  • Linda 20/09/2017 at 13:36

    Heb je ook een recept van de romige chocoladecrème?

    Reply
    • Marjolijn 21/09/2017 at 14:54

      Zeker weten ;-), ik heb enkele eetlepels Aroy-D kokosmelk gemengd met cacaopoeder tot ik een lobbige substantie kreeg (cacao heeft een enorme bindkracht), en daar heb ik een heel klein beetje ahornsiroop aan toegevoegd.

      Reply
  • cynthia 24/09/2017 at 10:12

    Wauw dat ziet er echt heerlijk uit. Binnenkort eens een verwendagje inplannen 🙂

    Reply
  • Sylvia 24/09/2017 at 20:06

    Wauww deze ga ik maken. Ziet er verrukkelijk lekker uit. Maar heb ook het recept van jou eigen gemaakte jam die erop zit? Alvast dank je wel voor het delen ervan. Gr Sylvia

    Reply
    • Marjolijn 25/09/2017 at 20:10

      Dankjewel :-). De jam heb ik gemaakt door verse bramen in te koken op een laag vuurtje, zonder extra vocht, tot de pectine in de bramen de ‘jam’ gaat binden. Je kunt voor extra binding een klein schepje chiazaad of arrowroot (opgelost in een klein beetje water) toevoegen.

      Reply
      • Sylvia 26/09/2017 at 12:37

        Thnks. Ik ga deze zeker maken. Jammie

        Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.