Receptenruil 11 – Pittige noedels

De receptenruil is weer losgebarsten, zoals elke maand hebben we met een groep “health food” bloggers een uitwisseling van blogs. We gaan dan lekker rondsnuffelen op een blog van een ander en maken een recept van het blog. Deze maand heb ik het prachtige blog van Cilla: Puur Home Made.

Cilla is een gepassioneerde foodie, gezondheid komt op de eerste plaats, maar op haar blog zul je zien dat het verder gaat; gezond, lekker en ook nog eens aantrekkelijk om te zien. Ze heeft oog voor details en dat zie je terug in haar foto’s. Ik kreeg gelijk trek bij het zien van de smakelijk gerechten. Naast recepten vind je op Puur Home Made ook leuke informatie en tips voor een moestuin.

Al snuffelend tussen de recepten kwam ik het recept voor pittige koolrabi tegen. Koolrabi eet ik graag, ik gebruik het vooral als dip- of snackgroente, in salades of als “cracker”. In warme gerechten heb ik het niet vaak gebruikt. Reden te meer om dit recept te gaan proberen.

Eén van mijn favoriete keukenattributen is de spiraalsnijder. Op één of andere manier smaken groenten nog lekkerder als ze in de vorm van spaghetti/noedels op tafel verschijnen. Het oorspronkelijke recept is voor koolrabi frietjes, bij mij werden het noedels. En wist je dat je dat een ui zich ook uitstekend leent om er spaghetti van te maken?!

 

 

 

 

 

Ik heb het recept een beetje aangepast. Omdat ik geen sojasaus gebruik, heb ik daarvoor in de plaats molasse genomen, maar je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor Coconut Aminos (of het gewoon weglaten). In plaats van citroensap heb ik de citroen met vruchtvlees gebruikt.

Ik heb er voor gekozen om dit gerecht in de oven te bereiden. Ik maak graag gebruik van de oven. Terwijl de noedels in de oven stonden heb ik kippenlevertjes bereid, die ik er bij geserveerd heb (niet op de foto). De pittige noedels kun je zien als een soort bami, je kunt ze serveren met ham, garnalen of met omeletreepjes bijvoorbeeld.

Pittige noedels
 
Auteur:
Porties: 2
Ingrediënten
  • 2 koolrabi’s
  • 2 rode uien
  • 1 eetlepel kokosolie
  • flink stuk gember
  • 3 tenen knoflook
  • 1 citroen
  • 1 eetlepel molasse of Coconut Aminos
  • mespuntje kurkuma
  • bosuitje, in ringetjes
  • verse koriander, grof gehakt (optioneel)
  • keltisch zeezout en zwarte peper
Bereidingswijze
  1. Schil de koolrabi en snijd met een spiraalsnijder of mandoline in slierten. Pel de uien en snijd deze eveneens op de spiraalsnijder tot noedels. Verdeel de noedels over een bakplaat en leg er de kokosolie bij. Verwarm de oven voor op 175°C.
  2. Schuif de bakplaat in de voorverwarmde oven. Haal na ca. 3 minuten de bakplaat uit de oven en roer de gesmolten kokosolie goed door de noedels. Schuif terug in de oven en bak ca. 10 - 15 minuten (evt. onderwijl nog een keer roeren) tot de sliertjes licht bruin zijn.
  3. Schil ondertussen de gember, knoflook en citroen (schil kun je bewaren voor andere recepten). Pureer in een hakmolentje gember, knoflook, citroen (let op dat en geen pitjes meer in zitten), molasse, kurkuma, peper en zout.
  4. Haal de bakplaat uit de oven en schenk de gemberdressing over de noedels, roer door. Zet terug in de oven en warm de noedels met de dressing nog vijf minuten op.
  5. Serveer de noedels met de verse koriander blaadjes en lente ui.

Mexicaans rundvlees
Paleo ovenpannenkoek

2 Comments

  • carin van Lierop 01/03/2015 at 19:38

    wat is molasse precies?

    Reply
    • Marjolijn 12/03/2015 at 11:23

      Molasses is eigenlijk het restproduct bij de productie van suiker. De molasses bevat de voedingsstoffen zoals mineralen en vitamines die onttrokken zijn aan de suiker. Molasses is van zichzelf niet echt zoet, een beetje bitter zelfs, maar wel erg goed te gebruiken in marinades van vlees bijvoorbeeld in plaats van sojasaus.

      Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.