Saffraanbroodjes

Eén van de meest gezochte onderwerpen op mijn blog blijkt “brood” te zijn. We zijn een broodlandje. Brood voor ontbijt, brood voor lunch, en een boterhammetje bewaren voor halverwege de middag… En op dagen dat we weinig tijd hebben staat brood ook nog ’s avonds op het menu. Veel van mijn cliënten die voor het eerst bij mij komen zeggen ook “Ik kan echt niet zonder brood”. Waar komt onze obsessie met brood toch vandaan?

Er zijn meerdere redenen waarom ik brood (en graanproducten in het algemeen, dus ook pasta, koek, couscous, quinoa, spelt, etc.) vermijd.

Broodjes

Gluten

Als eerste bevat brood vaak gluten; en niet alleen brood gemaakt van tarwe. Ook spelt, rogge, kamut en gerst bevatten gluten. Gluten, ofwel “graaneiwitten”, vormen niet alleen een probleem voor mensen met coeliakie. Bepaalde stoffen binnen gluten maken een enzym vrij dat in staat is de darmwand af te breken. Daardoor kunnen ongewenste stoffen (waaronder de gluten zelf, maar ook bacteriën en onverteerde etensresten) zomaar in ons bloed terecht komen. Eenmaal in het lichaam lokken deze ongewenste stoffen een immuunreactie uit, en bij veelvuldige en langdurige overprikkeling krijgen we te maken met een laaggradige ontsteking. Laaggradige ontstekingen kunnen op termijn allerlei autoimmuunziekten tot gevolg hebben, waaronder fibromyalgie, chronische vermoeidheid, maar ook mentale aandoeningen (o.a. depressie), diabetes en vasculaire aandoeningen.

Glutenvrije producten zijn meestal geen betere optie. Ten eerste zijn ze vaak erg duur en daarnaast bevatten ze soms een oneindige lijst aan ingrediënten waar ons lichaam niet op zit te wachten.

Broodjes2

Anti-nutriënten

Antinutriënten heb ik al ik al vaker besproken op mijn blog, zie ook antinutriënten. Antinutriënten zijn stoffen die door planten aangemaakt worden om zichzelf en hun nakomelingen te beschermen tegen ziekteverwekkers en planteneters. Als mens zijn wij niet in staat deze stoffen te verwerken (o.a. te vinden in de volkorenvezel). Ons lichaam ziet ze als indringers met als gevolg dat ze een ontstekingsreactie kunnen uitlokken wanneer ze in ons lichaam binnen zijn gekomen. Dit risico neemt toe wanneer gluten de darmwand verslapt hebben. De antinutriënten overprikkelen zelf ook de darmwand en de goede bacteriën in de darm, wat op zijn beurt weer negatieve invloed uitoefent op de spijsvertering zelf (de opname van voedingsstoffen).

Broodjes1

Saffraanbroodjes met winterse salade

Koolhydraten

Koolhydraten vormen in het huidige Westerse voedingspatroon veelal het overgrote deel van de voedingsinname. Koolhydraten, complexe koolhydraten wel te verstaan, hebben we zeker nodig. De langzaam en lastig te verteren koolhydraten, zoals fermenteerbare voedingsvezels zijn van groot belang voor een gezonde darmflora en de vorming belangrijke “signaalstoffen” in ons lichaam. Hiervan krijgen we veelal veel te weinig binnen. Snelle koolhydraten zoals suikers hebben we daarentegen niet nodig, ons lichaam is prima in staat om zelf glucose aan te maken, onder andere uit eiwitten (zie ook deze post over koolhydraten). Tevens hebben we een ruime hoeveelheid koolhydraten opgeslagen liggen in ons lichaam, klaar voor direct gebruik.
Hoewel we koolhydraten dus zeker als voedingsstof nodig hebben, ligt de inname van koolhydraten veelal ver boven de benodigde hoeveelheid, en tegenstrijdig genoeg, toch nog met een tekort aan fermenteerbare voedingsvezels.

Broodjes3

Ok, maar waarom dan toch een broodrecept hier?

Ten eerste houden we van brood. Toch 😉 ? Ten tweede bevatten deze broodjes geen granen of pseudogranen en geen antinutriënten. De bakbananen in dit recept leveren gezonde fermenteerbare voedingsvezels, en de tapioca zorgt voor een mooi luchtig broodje. Tapioca is wel een bom van koolhydraten en bevat nagenoeg geen voedingsstoffen. Brood, ook dit recept, hoort niet de basis van onze voeding te zijn. Maar zo af en toe een klein warm broodje als lekker hapje bij een gezonde en volwaardige maaltijd, zie ik dan als een kleine uitspatting die mijn gezondheid in ieder geval niet in de weg staat.

Deze super luchtige broodjes zijn het lekkerst wanneer ze vers uit de oven komen en hebben dan echt de structuur van glutenrijke broodjes. Zorg voor een goed gepureerde bakbanaan, anders worden de broodjes veel droger en stugger van structuur.

deeg

Pureer tot een dik en glad beslag

Saffraanbroodjes
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Porties: 12
Ingrediënten
  • 2 bakbananen (bij voorkeur groen/geel of groen/geel met wat zwarte vlekken)
  • 8 saffraandraadjes
  • 100 gram tapioca meel
  • 30 gram palmolie, kokosolie of roomboter
  • 1 theelepel bakpoeder
  • ¼ theelepel zout]
  • 1 ei
Bereidingswijze
  1. Verwijder de schil van de bakbananen en pureer met de saffraan samen in een sterke blender of food processor.
  2. Voeg overige ingrediënten toe en mix tot een dik glad beslag (dit kan enkele minuten duren, het beslag moet echt glad zijn, zie bovenstaande foto)
  3. Verdeel het deeg over 12 muffin vormpjes.
  4. Verwarm de oven voor op 175°C.
  5. Bak de broodjes in 20 gaar en licht bruin.
Notities
Serveer bijvoorbeeld bij deze winterse salade of met een romige paté als voorgerecht

 

Mosterdsoep
Winterse salade

14 Comments

  • maartje 30/03/2015 at 11:23

    leuk kan je de saffraan weglaten?

    Reply
  • maartje 28/04/2015 at 15:29

    Gemaakt! Echter…ze zijn van binnen heel bananig zeg maar? niet zoals een broodje eruit hoort te zien…
    meer stukjes zeg maar terwijl het beslag echt superglad was…ik heb ze expres al langer laten bakken, maar geen idee hoe dit kan!?
    Weet u ongeveer met hoeveel van het totale recept zoals hierboven je ongeveer 1 volkorenboterham vervangt qua kCal/voedingswaarde? Ik heb soms nog moeite met op gevoel eten en ben bang dat het te weinig is.

    Ik heb nu nog veel tapicomeel over, zijn er ook andere opties mee zonder bakbanaan?

    Bedankt!
    Ik ga ze beleggen met avocado (gepureerd) denk ik!

    ps quinoa en gierst zijn toch glutenvrij?

    Reply
    • Marjolijn 30/04/2015 at 14:19

      Bij mij zien ze er echt uit zoals op de foto, luchtig en broodachtig. Zijn die van jou plakkerig van binnen? Het kan zijn dat je de oven iets hoger moet zetten om de tapioca gaar te krijgen.
      Quinoa en gierst zijn inderdaad glutenvrij, maar bevatten wel veel antinutriënten.

      Reply
  • maartje 28/04/2015 at 15:30

    ps: ze de buitenkanten zijn mooi geworden maar van binnen dus wat vochtig/smeuïg en ze zijn heel erg zwaar!! klopt dit of is het nu niet eetbaar denkt u?

    Reply
    • Marjolijn 30/04/2015 at 14:20

      Eetbaar zal het sowieso zijn, maar de broodjes horen luchtig en veerkrachtig te zijn. Wellicht de volgende keer de oven wat hoger zetten.

      Reply
  • Maartje 02/05/2015 at 08:22

    bedankt, ze zijn best lekker hoor maar wel jammer, mijn bakbanaan was meer dan 200 gram kan dat het nog zijn? Het gewicht hiervan?
    Bedankt

    Reply
    • Marjolijn 05/05/2015 at 15:58

      Daar kunnen ze wel iets compacter van worden, de smeuïge substantie wordt echter veroorzaakt door tapioca.

      Reply
  • maartje 12/05/2015 at 08:40

    Poging twee: gelukt! Nu wel mooi smeuïg.
    een wat kleinere bakbanaan en langer gepureerd
    Bedankt!

    Reply
    • Marjolijn 14/05/2015 at 18:38

      Super! Fijn om te horen dat ze gelukt zijn.

      Reply
      • maartje 24/05/2015 at 06:34

        en weer gemaakt! nu met wat gember/kaneel en citroenrasp erdoor, heerlijk hoor! En dan besmeren met roomboter/kokosboter of amandelpasta

        (ik moet aankomen en heb osteoporose dus zoek goede recepten, dit is echt een fijne ik heb ze nu standaard in de vriezer)

        Reply
        • Marjolijn 24/05/2015 at 11:32

          Wat leuk om te horen Maartje! Gember en kaneel lijkt me heerlijk door deze broodjes. Altijd handig om een voorraadje te hebben, anders zouden we wel erg veel tijd in de keuken doorbrengen ;-). Eet smakelijk.

          Reply
  • maartje 11/06/2015 at 11:12

    Zo…daar ben ik nog even en voel me megadom!
    Al twee keer mislukt!!

    Ze worden niet gaar van binnen, maar blijven vloeibaar, ik nam de helft van het recept deed ik eerst ook en toen lukte het wel.
    Wel heb ik 1 klein ei ipv 1/2 ei gedaan, maar het beslag is vloeibaar en de randjes worden wel donker

    wat kan het zijn?

    Reply
    • Marjolijn 12/06/2015 at 19:32

      Misschien kan je het deeg even laten staan voor je het gaat bakken, dan kan het meel wat extra vocht opnemen. Heb je al een beetje met de oventemperatuur gespeeld, daar kan soms ook veel verschil in zitten. Tapioca heeft soms even een zetje nodig met een hoge temperatuur.

      Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.