Heerlijke zoete broodjes

Op basis van groenten en zonder suiker, honing of andere zoetmakers!

Pure verwennerij deze zoete broodjes. Geen toegevoegde zoetigheid, alleen als je zou willen een handje gedroogd fruit; gedroogde vijgen bijvoorbeeld. Echte zoete kauwen kunnen wat blanke rozijnen toevoegen. Wat maakt deze broodjes dan tot zoete broodjes? Pastinaak! Ja echt, pastinaak is een geweldige basis voor zoete recepten, van puddings, koekjes, ontbijtpap à la havermout tot cheesecakes. En broodjes dus ?. Deze keer, voor de foto, heb ik het deeg in tulbandvormpjes uitgeduwd, maar het deeg is stevig genoeg om er bolletjes van te maken.

Je hebt ze in een handomdraai gemaakt. Zelfs de pastinaak, de held van deze broodjes, hoeft niet voorgekookt te worden. Je hakt deze fijn in de keukenmachine en daar voeg je vervolgens gewoon de rest van de ingrediënten aan toe, mixen en klaar is je deeg. Hou je van een extra bite of smaakbeleving? Voeg dan eens cacao nibs, stukjes pistache of pecannoten, beukennootjes of stukjes chocola toe. Of wat dacht je van hele kleine stukjes rode peper, een flinke snuf kardemom, vers geraspte gember, saffraan…

Je kunt de broodjes prima invriezen, super handig. Ik kan je al wel vertellen dat ze het prima doen als feestelijk gerecht op de ontbijt-, lunch- of brunchtafel. Maar ook in de picknickmand bleken ze een groot succes. Wat eet je erbij? De broodjes zijn van zichzelf al erg lekker, maar een lekkere klont roomboter er op misstaat ook zeker niet. Wil je het helemaal een groot feest maken, serveer ze dan eens met pompoenmarmelade of lemoncurd. Mmmm ?.

Dit recept had ik eigenlijk voor de kerst al klaarliggen om te delen, maar dingen liepen wat anders. Maar nu de Paasbrunch-voorbereidingen al weer getroffen worden, wil ik dit recept toch zeker met jullie delen. Ik ben benieuwd wat er dit jaar bij jullie op het paasmenu staat.

Oh ja, dat witte poeder is natuurlijk geen poedersuiker. Elk tulbandje heeft een sprenkel met inuline gehad. Inuline is een prebiotische voedingsvezel, het heeft een licht zoete smaak en het geeft de broodjes na een paar minuten ook nog eens een mooie glans als de inuline er in getrokken is.

Zoete broodjes
 
Decadent en rijk van smaak, alsof je amandelspijs eet. En dat terwijl de basis van deze broodjes gewoon groente is.
Auteur:
Ingrediënten
  • 250 gram pastinaak (schoongemaakt gewicht)
  • 4 kumquats (doorgesneden en evt. pitjes verwijderd) òf rasp van 1 bio sinaasappel òf gedroogde sinaasappelschil
  • 50 gram kokosmeel
  • 45 gram hazelnoot- of amandelmeel (of ander noten- of zadenmeel)
  • 4 eieren
  • 4 eetl ghee (of roomboter)
  • 1 flinke theel. bakpoeder (of ½ theel. baksoda + 1 eetl. appelazijn)
  • snufje zout
  • 1 flink volle eetl. kaneel of koekkruiden
  • 1 enkele gedroogde vijgen in kleine stukjes of een handje rozijnen (optioneel) (of andere vullingopties zoals hierboven genoemd)
Bereidingswijze
  1. Hak in de foodprocessor de pastinaak met de kumquats (of sinaasappelschil) tot kleine korrels.
  2. Voeg de rest van de ingrediënten toe, behalve de rozijnen, en mix in de foodprocessor tot een bijna glad deeg. Er mogen nog wel wat korreltjes in zitten.
  3. Kneed er met de hand of een spatel de rozijnen (of ander gedroogd fruit) door en vorm 8 balletjes van het deeg of duw het in andere vormpjes.
  4. Verwarm de oven voor op 175°C en bak de bolletjes of kleine vormpjes in ca. 25 minuten gaar.
  5. Heel verleidelijk om meteen te proeven, maar geloof me, de volgende dag zijn ze nog lekkerder.
Notities
Pastinaak hoef je niet te schillen, gewoon even onder de kraan goed schoon schrobben met een borsteltje. Stronkje en onderkantje er af en de pastinaken zijn klaar voor gebruik.

Zoetzure saus
Kruimeltaart

1 Comment

  • maartje 09/04/2017 at 10:47

    Ziet er werkelijk prachtig en heerlijk uit!

    Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.