10 redenen om groenten in je ontbijt te verwerken

Groenten in je ontbijt? Waarom niet? Je hoeft geen vegetariër te zijn om meer groenten te gaan eten en optimaal van de gezondheidsvoordelen van groenten te kunnen genieten. Uit onderzoek blijkt dat slechts 5% van de Nederlandse bevolking aan de minimaal aanbevolen hoeveelheid van 2 ons groenten en 2 stuks fruit komt. En dit is slechts de minimum aanbevolen hoeveelheid, laat staan dan we in de buurt komen van de optimale hoeveelheid.

Waarom meer groenten?

Misschien dat de volgende redenen je kunnen overtuigen:

  1. Groenten bevatten voedingsvezels, waaronder fermenteerbare vezels, welke een voedingsbron vormen voor de goede bacteriën in de darmen. Daarmee ondersteunen ze onder andere de spijsvertering.De ruime hoeveelheid voedingsvezels in groenten zorgt voor een verzadigingsgevoel en voorkomt dat je na de maaltijd snel weer trek krijgt.
  2. Groenten zijn rijk aan antioxidanten. Antioxidanten helpen ons lichaam om vrije radicalen af te vangen en daarmee schade te voorkomen aan lichaamscellen. Ze verkleinen daarmee op de lange termijn het risico op o.a. hart- en vaatziekten.
  3. Groenten helpen om je lichaam te ontzuren en te ontgiften. Veel voedingsstoffen verzuren ons lichaam, wat kan resulteren in o.a. vermoeidheidsklachten, gebrek aan energie, spijsverteringsproblemen, vroegtijdige veroudering.
  4. Groenten ondersteunen het lichaam in het behouden van een optimale zuurgraad.
  5. Groenten bevatten weinig calorieën, maar veel waardevolle voedingsstoffen waaronder vitamines, mineralen en fytonutriënten. Met name de wateroplosbare vitamines hebben we dagelijks nodig, aangezien ons lichaam die niet tot nauwelijks kan opslaan.
  6. Groene bladgroenten zijn een uitstekende bron van foliumzuur. Foliumzuur is o.a. betrokken bij de aanmaak van rode en witte bloedcellen.
  7. Groenten bevatten kalium, wat belangrijk is het behoud van een normale bloeddruk.
  8. Groenten geven kleur aan de maaltijd. En zeg nou zelf, een goed gevulde en kleurrijke salade ziet er toch aantrekkelijker uit dan een boterham.
  9. Veel soorten groenten zijn heel eenvoudig te bereiden en makkelijk mee te nemen voor onderweg, gemak dient de mens. Denk bijvoorbeeld aan een koolrabi, radijs, worteltjes, komkommer, bleekselderij, rettich, avocado.
  10. Groenten geven aanleiding om te kauwen. Kauwen stimuleert de aanmaak van speeksel en spijsverteringsenzymen, bevordert de aanmaak van maagzuur en ondersteunt het hele spijsverteringsproces.

Meer groenten? Ik ben geen konijn!

Er zijn meer mogelijkheden dan een salade of een worteltje om op te knagen. Niet iedereen kijkt uit naar een bord groenten voor ontbijt, maar er zijn veel alternatieven te bedenken. Om de drempel wat te verlagen zou je kunnen beginnen met deze eenvoudige ontbijtrecepten die waarschijnlijk meer in de buurt komen van wat je gewend bent te eten.

Receptidee 1:

Vanille pap
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Vanille pap (van bloemkool, maar die proef je niet)
Auteur:
Porties: 2
Ingrediënten
  • 600 gram bloemkoolroosjes, schoongemaakt
  • 400 ml water
  • 1,5 eetlepel appelazijn
  • 3 volle eetlepels kokosrasp
  • ½ eetlepel psylliumvezels
  • 1 - 2 theelepels vanille extract (naar smaak)
  • kaneel naar smaak
Bereidingswijze
  1. Breng in een pan het water met de appelazijn en de bloemkoolroosjes aan de kook.
  2. Houd de deksel op de pan en laat de bloemkool ca. 5 minuten licht garen (zorg dat de bloemkool niet echt zacht wordt).
  3. Haal de pan van het vuur en voeg de kokosrasp en psylliumvezels toe.
  4. Pureer met een staafmixer tot een grove pap (er mogen nog best wat korrels van de bloemkool in zitten).
  5. Breng op smaak met vanille extract en kaneel.
  6. Serveer bijvoorbeeld met vers fruit.
Notities
Tip: Door het toevoegen van appelazijn of citroensap aan het kookvocht voorkom je een sterke bloemkoolgeur en -smaak.

Receptidee 2: Wortelpudding

Wortelpudding
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Porties: 1
Ingrediënten
  • 2 eieren
  • 100 - 150 gram geraspte wortel
  • 1 volle eetlepel santen
  • ca. 100 ml water
  • 1 geprakte banaan of gepureerde kleine mango
  • snufje vanillemerg
  • 1 eetl. gelatine poeder (optioneel, maar wel heel gezond)
Bereidingswijze
  1. Verwarm alle ingrediënten al roerend in een pan op laag vuur tot net onder het kookpunt. Serveer de warme pudding met bijvoorbeeld kokosvlokken, noten of granaatappel.

Meer groente-ontbijt recepten:

(klik op plaatsjes om naar recept te gaan):

Paleo ‘havermout’

Paleo bircher ‘muesli’

 

Chocolade mousse

Worteltaart

Tompouce [Paleo, AIP]
Choco-gember koekjes

3 Comments

  • maartje 29/03/2015 at 09:07

    waar is gelatinepoeder goed voor?

    Reply
    • Marjolijn 29/03/2015 at 10:08

      Gelatine is rijk aan voedingsstoffen, waaronder collageen en een breed spectrum aan aminozuren. Daarmee is gelatine o.a. goed voor huid, haar, botten, tanden, maar ook spijsvertering, ontgifting en hormoonhuishouding.

      Reply
  • Marjolijn 11/10/2015 at 18:49

    Hoi Marieke,
    Dankjewel voor je opmerkzaamheid, de linkjes van Puurmieke zijn inderdaad recent veranderd, die links heb ik nog niet allemaal aan kunnen passen. Blijkbaar gaan ze nu allemaal naar de gelatine, excuses hiervoor.
    Ik ben benieuwd wat je van de bloemkoolpudding vindt; lekker warm ontbijtje voor koudere dagen.
    Groetjes, Marjolijn

    Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.