Appel beignets

beignet

Appelflappen en oliebollen

De tijd van oliebollen en appelflappen staat voor de deur, de frituurpan draait weer overuren. Appelflappen en oliebollen bakken we in 100% plantaardige olie; als we de reclames mogen geloven zijn we super gezond bezig. Maar laten we eens kijken wat we dan eten. Vloeibaar frituurvet, vaak plantaardige olie, bevat veel onverzadigde vetzuurketens (dubbele bindingen). Deze dubbele verbindingen zijn uiterst gevoelig voor oxidatie tijdens verhitting. (Meervoudig) onverzadigde vetzuren zijn om die reden ook niet geschikt voor verhitting. Bij verhitting, zoals frituren, is het aan te raden vooral verzadigde vetten te gebruiken.

Bijna alle frituurvetten zijn zelfs bij koud gebruik schadelijk voor de gezondheid, ze bevatten meestal bewerkte vetten en worden nog belastender voor ons lichaam bij verhitting (oxidatie). Geoxideerde onverzadigde vetten zijn vetten die van structuur veranderd zijn doordat ze zijn blootgesteld aan zuurstof, licht en/of warmte. Deze geoxideerde vetten functioneren in ons lichaam als vrije radicalen.

beignet1
Vrije radicalen

Vrije radicalen zijn belastende stoffen die onder andere bijdragen aan vroegtijdige veroudering, verstoorde celstofwisseling, cel(wand)schade, ze zetten vaak een kettingreactie in gang, omdat beschadigde cellen eveneens weer als vrij radicaal functioneren, ze maken weefsel stug (en dus ook bloedvaten) en zijn medeverantwoordelijk voor veel welvaartsziekten.

Verzadigde vetten

Verzadigd betekent dat er geen dubbele verbindingen in de vetzuurketens zitten die verbroken kunnen worden. Verzadigde vetten (ongeraffineerd) zijn veel stabieler en daardoor veel minder gevoelig voor oxidatie, maar let wel, zeer hoge temperaturen worden ook voor verzadigde vetten te veel. Des te meer onverzadigde verbindingen in de vetzuurketens, des te gevoeliger een vet is voor oxidatie. Verzadigde vetten zijn van zichzelf hard (denk aan roomboter en kokosolie), ze hebben een hoger smeltpunt dan oliën. Synthetische transvetten worden daarentegen door een chemisch proces gehard.

beignet3A

Bewerkte vetten, die herkent ons lichaam niet

Transvetten kennen we in twee varianten, de van nature voorkomende transvetten in o.a. vlees en zuivel en de synthetisch variant. Deze laatste, de chemisch bewerkte vetten, hebben een andere structuur dan de natuurlijke transvetten, waardoor deze voor ons lichaam niet meer herkenbaar, laat staan bruikbaar zijn voor allerhande processen waarbij vetten een voorname rol spelen.

Transvetten worden gevormd uit onverzadigde vetzuren (olie). De onverzadigde binding worden kunstmatig verbroken en opgevuld met een waterstofatoom. Hierdoor ontstaat een stevigere substantie, ook wel (gedeeltelijk) gehard of gehydrogeneerd vet genoemd. Geharde vetten komen we o.a. tegen in margarine, bak- en braadproducten en plantaardig frituurvet, maar ook in koekjes, gebak en andere kant-en-klaar producten.

Transvet is schadelijk voor de gezondheid, en niet alleen met het oog op het risico op hart- en vaatziekten. Transvet staat in direct verband met insulineresistentie, verstoring in cholesterolhuishouding en ontstekingsactiviteit in het lichaam.

beignet2

Kies de juiste vetten

Vetten zijn essentieel voor onze gezondheid, ze vervullen allerlei functies in ons lichaam (zie dit artikel voor meer info over de functie van vetten). Onverzadigde vetten, met name meervoudig onverzadigde vetten zijn niet geschikt voor verhitting vanwege de oxidatiegevoeligheid. Chemisch bewerkte (trans)vetten horen sowieso niet in onze voeding thuis. Onverzadigde vetten kunnen we beter bewaren voor koude bereidingen. Voor bakken, braden en frituren zijn verzadigde vetten de veiligste optie, zolang we de baktijd en de maximum temperatuur maar in de gaten houden.

Ik heb bij dit recept voor appelbeignets gekozen voor een gebruik van kokosolie en bereiding in de oven en wat mij betreft zijn ze “the real thing”. Laat oud en nieuw maar komen…

Warm zijn ze het allerlekkerst!

Appel beignets
 
Auteur:
Personen: 7 à 8 stuks
Ingrediënten
 • 2 bakbananen (ik heb groene bakbananen gebruikt)
 • 3 eetlepels kokosolie
 • 1 eetlepel kokosbloesemsuiker (optioneel)
 • 2 theelepels kaneel
 • 2 appels
 • 2 eetlepels kokosmeel
 • sap van ½ citroen
Bereidingswijze
 1. Schil de bakbananen (zie hier hoe je dat eenvoudig kunt doen).
 2. Pureer de bakbananen met de kokosolie, ½ eetlepel kokosbloesemsuiker en 1 theelepel kaneel tot een glad en soepel deeg
 3. Schil de appels en gebruik een appelboor om het klokhuis te verwijderen (ik heb de schil bewaard en later gebruikt in een ander recept, zonde om weg te gooien toch?)
 4. Snijd de appels in ringen van ca. ½ cm dikte, giet er wat citroensap over.
 5. Schep de rest van de kokosmeel, kokosbloesemsuiker en kaneel op een plat bord en roer door.
 6. 'Paneer' de appelringen in het kokos-kaneel mengsel
 7. Verwarm de oven voor op 175°C
 8. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
 9. Verdeel het deeg in tweeën (de helft is voor onder de appelringen en de andere helft voor er bovenop).
 10. Gebruik de eerste helft van het deeg om platte cirkels te vormen op de bakplaat met bakpapier. Gebruik een lepel die je bevochtigt in een glas met warm water, om het deeg uit te spreiden zonder dat het aan de lepel blijft plakken (zorg er voor dat er niet te veel vocht op het deeg komt).
 11. Leg de appelringen op de deegcirkels.
 12. Dek de appelringen af met de andere helft van het deeg. Gebruik wederom een lepel die je af en toe in heet water doopt om het deeg om de appel te draperen.
 13. Maak met de achterkant van een lepel een gaatje in het midden van de beignet, zodat het een echte appelbeignet wordt.
 14. Bestrooi de beignets met het restant van het kokos-kaneel mengsel.
 15. Schuif de bakplaat met beignets in de oven en bak ze in ca. 35 minuten gaar en licht bruin.
Warm zijn ze het allerlekkerst 🙂

Bitterballen zonder jas
Pestobroodjes


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.