Uitgangspunt voor een goede gezondheid is uiteraard een gezonde levensstijl, waar voeding een voorname rol in speelt. Een gezonde levensstijl is onontbeerlijk, echter geen garantie. Sterker nog, waar ‘paleo’ voor de ene persoon vrijwel direct zorgt voor meer energie en sterke vermindering van klachten, leidt het bij een ander tot ontgiftings- en zelfs ontwenningsverschijnselen. Het voedingspatroon dat gebaseerd is op de voeding van onze verre voorouders mag dan nog steeds het beste bij onze genetische blauwdruk passen, toch biedt het niet altijd en bij iedereen dé oplossing. Je vraagt je nu misschien af of ik mijn visie op gezonde basisvoeding heb bijgesteld. Nee, dat is zeker niet het geval, ik eet zelf al jaren volledig paleo en met grote tevredenheid. Wat ik wil zeggen is dat ieder persoon uniek is en dat er niet zoiets bestaat als één voedingspatroon dat voor iedereen geschikt is. Kleine nuances kunnen al een wereld van verschil maken.

Appeltaart

Wat ik in de praktijk ook regelmatig tegenkom is dat mensen de eerste maanden enorm opleven als ze hun lichaam voorzien van meer bouw- en voedingsstoffen door over te schakelen op een paleo voedingspatroon, echter na verloop van tijd merken ze dat ze minder lekker in hun vel beginnen te zitten. Ze hebben het weer sneller koud, meer trek in zoetigheid en tussendoortjes, hun spijsvertering verloopt minder soepel en er kunnen zelfs overgevoeligheden optreden. Is paleo dan wel geschikt voor iedereen? Zoals ik hierboven al schreef gaat het om nuances.

Appeltaart1

Het paleo voedingspatroon bevat over het algemeen geringere hoeveelheden koolhydraten dan het gemiddelde Westerse voedingspatroon. Nu ben ik zeker van mening dat de gemiddelde Nederlander te grote hoeveelheden koolhydraten (en vooral ook nog uit zeer eentonige bronnen) eet, toch heeft ons lichaam koolhydraten nodig. Geen extreme hoeveelheden, maar echt low-carb is niet altijd wenselijk. Denk maar aan situaties van energietekort in het lichaam, zoals bij ziekte, stress of voor mensen die veel energie gebruiken. Een gebrek aan beschikbare koolhydraten in het lichaam, met name als het lichaam nog onvoldoende in staat is om zelf koolhydraten aan te maken, heeft naast het effect op de energiehuishouding tevens invloed op de schildklierfunctie. Omzetting van inactief schilklierhormoon in actief schildklierhormoon is mede afhankelijk van de aanwezigheid van voldoende glucose.

Appeltaart2

De schildklier speelt een voorname rol in tal van processen in ons lichaam. Wanneer ons lichaam een energietekort ervaart, om wat voor reden dan ook (stress, chronische ontstekingen, auto-immuunaandoeningen, ontgiftingsklachten, etc. ), vertraagt de spijsvertering. Energietekort in combinatie met een verminderde werking van de schildklier kan tot klachten leiden als verstoringen in de aanmaak en afbraak van hormonen, verminderde opname van voedingsstoffen, verstoorde spijsvertering, verhoogde (mentale) prikkelgevoeligheid, huidklachten of andere ontgiftingsproblemen of overgevoeligheden.

Ons lichaam heeft glucose nodig, wanneer dat niet direct voorradig is in de vorm van glycogeen, gaat ons lichaam proteïnen (spieren!) en vetten afbreken om glucose te maken. Vetafbraak kan zeker wenselijk zijn, maar afbraak van spieren is natuurlijk verre van gezond. Ik adviseer je uiteraard niet om elke maaltijd een schep suiker of een boterham toe te voegen, maar het is wel belangrijk om de voor jouw lichaam juiste balans te vinden. Als ik hoor dat mensen groenten zoals bietjes of wortel vermijden omdat er te veel koolhydraten in zitten, dan zijn we naar mijn idee het contact met een gezonde balans toch een beetje kwijt.

Appeltaart3

Zoals gezegd heeft de ene persoon meer koolhydraten nodig dan de ander. Ik tref toevallig in mijn praktijk veel mensen met ondergewicht en energieproblematiek, en dan kunnen (de juiste) koolhydraten zeker van belang zijn. Koolhydraten halen we gewoon uit groenten, daar hebben we geen granen, peulvruchten of suiker voor nodig. Bij verhoogde behoefte aan koolhydraten (en prebiotische voedingsvezels) zijn groene bakbananen een smakelijke en veelzijdige optie. Groene bakbananen zijn helaas niet altijd even makkelijk te krijgen, en als ik ze tegenkom zit er soms al schimmel op de uiteinden. Echt jammer, want ik gebruik ze zo graag. Naar mijn idee gaat er niks boven verse producten, maar soms is het wel erg handig om iets op voorraad te hebben en ik ben dan ook helemaal blij met bakbananenmeel, gemaakt van groene bakbananen. Mijn eerste experimentje met bakbananenmeel is appeltaart.

Appeltaart met bakbananenmeel
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Porties: 8
Ingrediënten
 • 50 gram ghee of kokosolie, zacht
 • 2 eetlepels ahorn, honing of kokosbloesemsuiker (als je van zoetigheid houdt, ik laat het zelf weg)
 • 4 eieren
 • 75 ml kokosmelk
 • 75 gram bakbananenmeel
 • ½ theel. bakpoeder
 • snufje zout
 • 2 theelepels kaneel
 • 3 grote appels
Bereidingswijze
 1. Schil de appels en snijd in dunne plakjes
 2. Verdeel de appel of de bodem van een taartvorm en verdeel hier de helft van de kaneel en 1 eetl. ahorn overheen.
 3. Verwarm de oven voor op 175°C.
 4. Meng in een beslagkom de ghee, 1 eetl. ahorn, eieren en kokosmelk door elkaar
 5. Voeg bananenmeel, bakpoeder, resterende kaneel en zout toe en door goed door elkaar.
 6. Verdeel het beslag over de appels.
 7. Bak de taart in de voorverwarmde oven in ca. 30 minuten gaar.

 

Gastblog: knapperige smaakkick!
Chocolade truffels

Door Marjolijn

14 gedachte over “Appeltaart met bakbananenmeel”
  1. ik heb deze taart gisteren gemaakt. Hij was veel te nat terwijl ik de ingrediënten volgens de lijst heb aangehouden. Hoe kan dit?

   1. Wat jammer, zou het kunnen dat de appels veel vocht verloren hebben tijdens het bakken? Of wellicht is het de kokosmelk, heb je kokosdrink gebruikt of kokosmelk?
    Wat je nu zou kunnen doen is de taart een beetje verdelen over een bakvorm en 2 geklutste eieren toevoegen en dan afbakken als een broodpudding.

    1. in bakvorm bakpapier leggen, paar gaatjes in prikken en onder het bakpapier een paar vellen keukenpapier, dit neemt het overtollige vocht op

 1. Klinkt heerlijk!! GEbruikt u een springvorm?
  Waar koopt u dit meel?

  Het is fijn dit recept omdat notenmeel beter niet te heet mag worden!

  bedankt

  1. Ik heb een quiche vorm gebruikt, geen springvorm, omdat er wat vocht van de appel uit zou kunnen lopen. Als je op het ingrediënt klikt (de onderstreepte ingrediënten zijn aanklikbaar), kom je op de website van de winkel waar je het kunt kopen.

 2. Ik heb de taart gebakken met mango ipv appel. HEEEERLIJK. Het is mijn eerste kennismaking met bakbananenmeel.

 3. Toch nog een vraagje namelijk over uw stukje mbt koolhydraten in wortels en bietjes.
  Met een candidainfectie mag je deze groentes ook eten?? Wat voor voeding moet je dan echt vermijden?

  Bedankt!

  1. Beste Maartje, candida infecties zijn het gevolg van een tekortschietend immuun/afweer systeem. Ook hiervoor geldt dat het van belang is de darmflora te verbeteren en de schimmels aan te pakken. Bij een intensieve kuur zijn suikers en zoet fruit af te raden. Maar met alleen aanpassingen in voeding ga je het niet redden. Groetjes, Marjolijn

 4. Beste Marjolijn
  HArtelijk bedankt
  ik heb middelen ervoor gekregen maar over het dieet heb ik grote twijfels.
  ER zijn zoveel adviezen…fruit weglaten maar soms ook zetmeelrijke groente en soms meer gaps etc etc.

  Heel ingewikkeld en ik twijfel zeker omdat mij gezegd is gewoon te blijven eten zoals ik al doe (paleo maar dan met boekweit/gv haver/quinoa/gierst (1x dgs ongeveer zoiets) en wat rijstwafels.
  En dus ook fruit.

  Bedankt!

 5. ps…ik bedoel dus de bakbanaan etc etc.
  Er zijn overigens meer bacteriën die fout zijn en mijn goede flora moet ik helemaal opbouwen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.