Appeltaarttruffels

Weet je nog, vroeger, als je bij oma binnenkwam en de geur van verse appeltaart kwam je tegemoet…. Goede herinneringen. Grootmoeder’s appeltaart blijkt al jaren één van de populairste taarten te zijn. Appeltaart is er natuurlijk in vele varianten en ieder heeft zo z’n eigen voorkeursrecept. Ingrediënten die, naast appel natuurlijk, vaak terugkomen zijn toch wel kaneel, noten, rozijnen en citroen. Hoe geweldig zou het zijn om éénhaps-appeltaartjes te hebben, om vaker te kunnen genieten van de authentieke appeltaartbeleving? Dan is dit misschien het ultieme recept voor je: appeltaarttruffels.

appeltaarttruffels

Het recept voor deze appeltaarttruffels heeft twee jaar op de plank gelegen, wachtend op een speciale gelegenheid. De eerste keer dat ik ze maakte was ik meteen verkocht, het zijn eigenlijk net opgerolde appeltaartjes. Deze truffels kon ik toch niet zo maar plaatsen, er moest iets te vieren zijn waar deze truffels bij zouden passen. En opeens, geruime tijd later, dient de gelegenheid zich aan, de live-gang van mijn nieuwe website!

appeltaarttruffels1

Toen ik begon met bloggen, koos ik voor een laagdrempelig programma, wat prima werkte. Maar naar mate de tijd vorderde, begonnen de beperkte mogelijkheden me steeds meer in de weg te staan. Overstappen betekende echter wel dat ik al mijn blogposts handmatig over moest zetten naar een nieuwe site en vervolgens opnieuw moest opmaken. Daar ben ik wel even zoet mee geweest. Wat een enorme klus, maar des te groter het feest nu ik alle voorgaande recepten en blogposts heb overgezet. Nu kan ik me lekker gaan richten op mijn nieuwe site. Hét moment voor de appeltaarttruffels, dacht ik zo 🙂 .

appeltaarttruffels2

Deze snel en eenvoudig te bereiden appeltaarttruffels zijn ondertussen uitvoerig getest 😉 . Appeltaarttruffels zijn natuurlijk gemaakt van appel, maar bevatten daarnaast onder andere ook wortel.

Appeltaarttruffels
 
Appeltaarttruffels
Auteur:
Ingrediënten
  • 1 pakje creamed coconut (santen)
  • 2 cm verse gember, geschild en geraspt (optioneel)
  • 3 verse worteltjes, schoongemaakt en fijn geraspt
  • 50 gram walnoten, fijn gehakt (optioneel)
  • 1 appel, geraspt (met schil, zonder klokhuis)
  • 1 eetlepel kaneel
  • snufje zeezout
  • ½ theelepel vanille essence
  • snufje kardemom (optioneel)
  • 25 gram geraspte kokos, plus extra om de truffels in te rollen
Bereidingswijze
  1. Smelt de santen op een laag vuurtje, pas op dat deze niet aanbrandt.
  2. Laat het vocht zo veel mogelijk uit de geraspte appel lopen (uitknijpen hoeft niet).
  3. Roer de overige ingrediënten (behalve de extra geraspte kokos om de truffels in te rollen) door de gesmolten kokoscrème en meng alles goed door elkaar.
  4. Draai kleine balletjes van het deeg en rol de balletjes door de rest van de geraspte kokos.
  5. Laat de truffels opstijven in de koelkast. Binnen een half uur zijn ze klaar om te serveren.

Pretzelrondjes
Receptenruil - kombucha pudding

3 Comments

  • Francien 06/03/2015 at 20:06

    Ze zijn lekker hoor Marjolijn.
    Omdat je veel truffels haalt uit je recept heb ik, met een deel, ook nog een variant gemaakt.
    Je rolt ze niet door de kokos maar legt ze even in de vriezer. Chocolade smelten en ze er door rollen. Op bakpapier leggen en een rozijn erop ” plakken” met chocolade. Ziet er feestelijk uit.

    Reply
  • Diana 25/07/2015 at 22:03

    Hoi Marjolein,

    Ook ik heb ze gemaakt. Ze zijn lekker, alleen smaken ze niet naar appel? De kokos overheerst, en ik kon er ook geen bolletjes van draaien. Ik heb ze geboetseerd :-).
    Er kwam ook veel olie uit tijdens het “draaien”. Weet jij wat ik niet goed heb gedaan? Ik heb een Jonagold appel gebruikt.

    Groetjes,
    Diana

    Reply
    • Marjolijn 26/07/2015 at 08:59

      Hoi Diana,
      Wellicht is de santen iets te warm geworden, dan gaat de olie er uit lopen, het kan ook zijn dat de appel veel vocht bevatte en dat het daardoor minder goed wilde mengen met de vette kokos. Om de kokossmaak te verminderen en de appel meer naar voren te laten komen kun je iets meer kaneel toevoegen. Kaneelsoorten variëren nogal in intensiteit, van de ene heb je veel meer nodig dan van de ander.
      Groetjes, Marjolijn

      Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.