Artisjokken met kruidenvinaigrette


artisjok2Artisjokken, eten jullie ze wel eens? Ik denk dat artisjokken ook een beetje tot de vergeten groenten behoren. In Nederland worden ze vaak per stuk verkocht, terwijl ze in mediterrane landen veelal in bossen aangeboden worden.

Artisjokken groeien op lange stelen. Het zijn eigenlijk bloemknoppen van een distelachtige plant, waar grote paarse bloemen uit groeien. De bloemknoppen bestaan uit een groot aantal blaadjes die uit de bloembodem ontspringen. De bloembodem is wat we kennen onder de naam artisjokhart. Op het hart groeit ‘hooi’, een harig gedeelte wat net als de harde delen van de bladeren te taai is om te eten. Artisjokken voor consumptie worden geplukt voordat ze gaan bloeien.

artisjok rauw Wellicht is de meest bekende verschijning van artisjok, de harten die in blik of pot te koop zijn. Maar verse artisjokken zijn eigenlijk heel eenvoudig te bereiden en veel lekkerder dan de ingemaakte variant. Vooral de harten van de artisjok zijn zacht en mals. Deze zijn heerlijk in salades of op pizza’s.

Artisjokken zijn niet alleen lekker, maar ook erg gezond. Ze zijn rijk aan antioxidanten die onder andere schade door vrije radicalen helpen bestrijden. Silymarine, één van deze antioxidanten, heeft naast een ontstekingsremmende werking een positief effect op de ontgiftigingscapaciteit en regeneratie van de lever.artisjok rauw1Artisjokken zijn ook rijk aan polyfenolen, welke eveneens een ontstekingsremmende werking en een bloeddrukverlagende effect kunnen hebben. Tevens zijn artisjokken rijk vitamine C, wat het immuunsysteem ondersteunt en bijdraagt aan stevige huid en bloedvaten, en een breed scala aan mineralen en sporenelementen.

Artisjokken bevatten een bijzondere voedingsvezel, inuline, die darmflora voedt, helpt om de bloedsuikerspiegel te stabiliseren en de spijsvertering te ondersteunen.

artisjok1

Er zijn veel manieren om artisjokken te bereiden, je kunt ze koken, stomen, grillen, roosteren. Hier volgt een recept voor gekookte artisjokken met kruidenvinaigrette.

Artisjokken met kruidenvinaigrette
 
Auteur:
Personen: 4
Ingrediënten
  • 6 à 8 kleine artisjokken (of 2 grote artisjokken)
  • zout
  • 8 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 2 eetlepels citroensap
  • 2 flinke handenvol verse kruiden
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eetlepels edelgistvlokken (optioneel)
  • zwarte peper en zeezout naar smaak
Bereidingswijze
  1. Snijd met een scherp mes het onderste deel van de stengel van de artisjokken, zodat je nog ongeveer 3 cm van de steel onder de artisjok overhoudt. Snijd vervolgens de top van de artisjok en knip met een schaar de scherpe punten van de blaadjes. Schil het overgebleven stukje van de steel met een dunschiller.
  2. Plaats de artisjokken direct in een pan met water en een snufje zout om verkleuren te voorkomen.
  3. Kook de artisjokken 25 - 40 minuten (afhankelijk van de grootte van de artisjokken) in het water met zout. De artisjokken zijn gaar als de bladeren makkelijk uit de bodem los te trekken zijn.
  4. Laat de artisjokken uitlekken en afkoelen.
  5. Verwijder vervolgens de binnenste bladeren en schep met een kleine lepel het hooi uit het hart.
  6. Meng ondertussen de ingrediënten voor de vinaigrette in een kleine hakmolen.
  7. Breng op smaak met peper en zout.
  8. Serveer de artisjokken met de vinaigrette.
Notities
Artisjokken worden met de hand gegeten en in de vinaigrette gedoopt. Je trekt het blad tussen gesloten tanden door en eet het zachte gedeelte. De bloembodem en het bovenste deel van de steel zijn in z'n geheel eetbaar.

artisjok rauw2

Salade van octopus
Receptenruil 8: Bacon-appel gehaktballetjes en citroencake

No Comments

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.