Aziatische wortelsalade

Op één of andere manier zijn we er de laatste jaren van overtuigd geraakt dat het bereiden van een gezonde maaltijd tijdrovend en ingewikkeld zou zijn. Als we de reclames moeten geloven, kunnen we werkelijk niet meer zonder het gemak van pakjes, zakjes en voorgesneden / voorgewassen groenten. Maar wat bieden die pakjes dat we zelf niet kunnen? Vaak wordt gebruik gemaakt van goedkope vulmiddelen en smaakstoffen, zonde want de natuur heeft ons zo veel prachtigs te bieden. En kost snijden echt zo veel tijd?

wortelsalade

Hoe leuk koken ook kan zijn, het is voor veel mensen gewoon onmogelijk om elke dag enkele uren in de keuken te staan. Gelukkig is dat ook nergens voor nodig, een maaltijd kan al zo eenvoudig zijn als een bloemkool met een groot mes in stukken hakken en enkele minuten stomen boven een pan met heet water. Ondertussen kook je een stuk of wat eieren en hak je een flinke bos verse kruiden fijn. Serveer de bloemkool met grof gehakt ei, goede kwaliteit olijfolie, verse kruiden en eventueel edelgist. Dan heb je binnen een kwartier een gezonde en lekkere maaltijd op tafel. In plaats van ei kun je bijvoorbeeld ook verse makreel in de oven garen. Dat is ook een kwestie van makreel in een ovenschaal leggen, een kleine 10 minuten in de oven en klaar.

wortelsalade1

Wat ik zelf ook ideaal vind, is kip uit de oven. Eens in de zoveel tijd gaar ik een hele kip (of soms zelfs meerdere kippen) in de tajine, op lage temperatuur, tot het vlees heerlijk mals is en van het bot valt. Daarna pluk ik het vlees van het bot en vries het in porties in. Daar kun je vervolgens alle kanten mee op, van Marokkaanse maaltijdsalade tot kip met makreelmayonaise, kipsalade, kip korma, taco’s… en natuurlijk nog veel meer. Terwijl de kip in de oven staat heb je er geen omkijken naar en het plukken van de kip is ook zo gebeurd. Dan ben je met een keer koken meteen voor meerdere maaltijden al een heel eind op weg.

wortelsalade2

Wortelsalade kun je ook zo uitgebreid of zo eenvoudig maken als je zelf wilt. Helemaal snel klaar ben je als je de wortels raspt of hakt in de keukenmachine. Roer er vervolgens een schep tahin en een scheut olijfolie door en je hebt een heerlijk salade. Wil je een iets uitgebreidere variant dan kan ik onderstaand recept aanbevelen, ook dat heb je binnen enkele minuten in elkaar gedraaid. Maak lekker een dubbele portie, dan heb je meteen lunch voor de volgende dag. Lekker met kip bijvoorbeeld 🙂 .

wortelsalade3

Aziatische wortelsalade
 
In dit recept gebruik je ook de schil van de sinaasappel. Het oranje deel van de schil is zeer smaakvol en is rijker aan fytonutriënten dan het vruchtvlees zelf. Zorg er voor dat je alleen het oranje deel van de schil raspt, het witte is namelijk nogal bitter en daar houdt niet iedereen van.
Auteur:
Porties: 1
Ingrediënten
  • 1 flinke wortel
  • 1 volle eetl. tahin (sesampasta)
  • 1 eetl. walnootolie of gewoon olijfolie
  • 1 eetl. appelazijn
  • sap en rasp van 1 sinaasappel (bio!)
  • 2 cm verse gember, fijngeraspt
  • 1 teentje knoflook, zeer fijngehakt
  • 1 theel. nigellazaad of sesamzaad
Bereidingswijze
  1. Rasp de wortel op een grove rasp of gebruik een spiraalsnijder om er 'spaghetti' van te maken.
  2. Meng alle overige ingrediënten door elkaar in een klein schaaltje om de dressing te maken.
  3. Schep de dressing door de wortelrasp en laat bij voorkeur de smaken even intrekken in de koelkast.
Lekker bij Indiase korma met kip of gehaktballetjes.

 

Paté van artisjok
ontbijt to go

No Comments

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.