Receptenruil 8: Bacon-appel gehaktballetjes en citroencake

Deze maand in de receptenruil heb ik weer een erg leuk blog gekregen: Eetpaleo. Zo leuk zelfs dat het me niet gelukt is om me te beperken tot één recept. De bacon-appelburgers, klonken alleen al geweldig, dus die wilde ik zeker gaan maken. En het waren de foto’s van de blauwe bessen muffins die me ook direct over die streep trokken, die riepen om aandacht. Marinka kan zulke mooie foto’s maken, het is echt een feestje om op haar site rond te neuzen. Hoe kom ik van Blauwe bessen muffins en Bacon-appelburgers tot Citroen-maanzaadcake en Bacon-appelgehaktballetjes? Simpel…

ballen1

Appel -bacon balletjes

RR - kastanjecake

Citroen-maanzaad cake

Als eerste dook ik met het recept voor blauwe bessen muffins de keuken in, waar ik al gauw tot de ontdekking kwam dat ik geen bosbessen meer in de vriezer had (wat normaal toch vaak wel het geval is). Dus dat werd even speuren naar andere ingrediënten. Zo werd het citroen-maanzaadcakerecept geboren (cake inderdaad, want ook de muffinvormpjes bleken op te zijn).

RR -kastanjecake (10)

Citroen en maanzaad is een combinatie die ik vaker gebruik, bijvoorbeeld in vinaigrettes. En het bleek ook een perfecte combinatie te zijn voor deze cake. Ik heb nog even getwijfeld aan chocolade-hazelnoot, geen idee waarom citroen gewonnen heeft. Choco-hazel ga ik vast ook nog wel eens proberen, net als de originele blauwe bessen variant. De hoeveelheid honing in het recept heb ik gehalveerd, ik vind tegenwoordig dingen al gauw te zoet. Maar als je meer van zoet houd, kun je de hoeveelheid honing weer verdubbelen (60 ml).

Citroen-maanzaad cake
 
Gebaseerd op het recept van Blauwe bessen muffins van Eetpaleo
Auteur:
: Gebak
Ingrediënten
  • 150 gram kastanjemeel
  • 50 gram kokosmeel
  • ½ theelepel baksoda
  • 1 theelepel vanille essence
  • 6 eieren
  • 60 ml kokosolie, gesmolten
  • 30 ml honing
  • sap en rasp van 1 citroen (biologisch)
  • 1 eetlepel maanzaad
Bereidingswijze
  1. Verwarm de oven voor op ca. 165 graden Celsius.
  2. Combineer kastanjemeel, kokosmeel, baksoda en vanille in een beslagkom en roer goed door elkaar.
  3. Voeg eieren, kokosolie, honing en sap en rasp van 1 citroen toe en gebruik een garde om tot een glad beslag te roeren.
  4. Schep het beslag in een ingevette ovenschaal en strijk het glad.
  5. Bak de cake in 30-35 minuten gaar (afhankelijk van de dikte van de cake, in een cakevorm heb je waarschijnlijk 50 - 60 minuten nodig).

RR - kastanjecake 2

En toen was het tijd voor de ballen…

Als je mijn blog al iets langer volgt, ben je het begrip hapjesavond vast al eens tegengekomen. Hapjesavond betekent voor mij dat het diner bestaat uit verschillende kleine warme en koude gerechten om uitgebreid en ontspannen van te genieten. Een recept dat op hapjesavond regelmatig ten tonele verschijnt is zoete aardappel humus, maar mijn grootste favorieten zijn altijd de gerechten met avocado. Tel de begrippen baconburgers en avocado op en je hebt het begin van een hapjesavond. De burgers werden balletjes, omdat balletjes nou eenmaal leuk zijn en daarbij heb ik verse guacamole gemaakt (en natuurlijk nog wat andere hapjes).

ballen

Gehaktballetjes bak ik altijd in de oven. Vlees wordt dan niet onnodig heet (waarmee de AGE’s beperkt worden (hoe bruiner het vlees, des te meer AGE’s gevormd worden), dit wordt tevens geholpen door het vocht uit de appel), je hoeft de balletjes niet de hele tijd in de gaten te houden en je kunt in één keer een hele grote hoeveelheid maken (en in porties invriezen voor de lunch to-go bijvoorbeeld).

Het recept heb ik uitgebreid met een teentje knoflook (oké misschien waren 2 teentjes) en een stukje verse geraspte curcuma. De hoeveelheden van de ingrediënten zijn ook net even anders, want dat was wat ik in huis had. En omdat ik de balletjes in de oven bereid heb, heb ik ook de kokosolie niet gebruikt.

Mijn conclusie: bacon-appel gehaktballetjes met guacamole hebben mijn hapjesavond-repertoire uitgebreid, ik vind ze heerlijk. Koud zijn ze ook erg lekker, het is zeker een aanrader voor in de lunchtrommel.

ballen2 receptenruil-groen

Receptenruil 8: Bacon-appel gehaktballetjes
 
Bacon-appel gehaktballetjes (gebaseerd op het recept van Bacon-appelburgers van Eetpaleo)
Auteur:
Ingrediënten
  • 350 gram rundergehakt
  • 90 gram ontbijtspek
  • 1 ei
  • ca. 2 cm verse curcuma, geraspt
  • 1 à 2 teentjes knoflook, geperst
  • zwarte peper en zeezout - naar smaak
  • 1 appel
Bereidingswijze
  1. Hak het spek in kleine stukjes en voeg samen met gehakt, ei, knoflook, curcuma, peper en zout in een kom.
  2. Was de appel, schil hem en verwijder het klokhuis. Rasp de appel grof en voeg bij het vlees in de kom.
  3. Kneed het vleesmengsel tot alles goed gecombineerd is.
  4. Draai hier vervolgens kleine gehaktballetjes van ter grootte van een walnoot.
  5. Verwarm de oven voor op 165 - 175 graden.
  6. Verdeel de balletjes over een grote bakplaat en bak ze in ca. 20 à 25 minuten gaar.

Er doen nog meer blogs mee met de receptenruil, dus heb je nóg meer inspiratie nodig? Kijk dan eens op:  Mind Your FeedPure Food CoachingMijn Paleo KeukenCave-aBarbara EetKiwi enzoPuur Home MadeOerkracht VoedingsadviesPuur en lekker leven volgens MandyPaleo Made SimpleDayenne FoodblogPersonal FoodcoachingLeef bewust, eet gezondProeven met Liefde

Artisjokken met kruidenvinaigrette
Sinaasappel custard

1 Comment

  • Maaltijdreep met extra proteïne 23/01/2016 at 16:44

    […] vermalen tot fijn poeder, waarna je ze eenvoudig verder kunt verwerken. Meng ze bijvoorbeeld door gehaktballetjes, rooster ze en gebruik ze in een pesto of zelfgemaakte chocolade cruesli of voeg ze toe aan je […]

    Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.