Barbecue-saus [nachtschadevrij, paleo]

De afgelopen week heb ik geëxperimenteerd met verschillende ingrediënten om een nachtschadevrije variant van barbecuesaus te creëren. Ik moet zeggen dat het uiteindelijk nog lastig was om te bepalen welke ik nu het lekkerst vond. Ik heb zo veel lekkere sausje geproefd deze week, wellicht dat ik ook andere varianten binnenkort ook nog op mijn blog zet.

bbq-saus4Nachtschades vormen helaas voor veel mensen een probleem in de voeding en dat beperkt de mogelijkheden enigszins; althans als je kijkt vanuit het voedingspatroon wat velen van ons gewend zijn. Tot de nachtschadefamilie behoren onder andere paprika, aubergine, gojibessen, aardappelen, tomaten en chilipepers.

bbq-saus5Nachtschades bevatten zogenaamde anti-nutriënten, welke onder andere in verband worden gebracht met auto-immuunaandoeningen vanwege de ontstekingsbevorderende eigenschappen. Nu bevatten aan de plant gerijpte nachtschades aanzienlijk lagere hoeveelheden anti-nutriënten, toch is het voor sommige mensen aan te raden nachtschades zo veel mogelijk te beperken.

Zelf maak ik graag een grote hoeveelheid niet-tomatensaus, die ik vervolgens in porties in vries om later te kunnen gebruiken op pizza’s (met gehaktbodem bijvoorbeeld), in lasagne (met courgette of zoete aardappel in plaats van pasta), bolognaisesaus voor over gehaktballetjes of gewoon als basissaus.bbq-saus1

Maar nu, zoals beloofd, het recept voor nachtschadevrije barbecuesaus, die niet alleen bij de barbecue lekker is maar ook bij gourmet, fondue, hamburgers, kip…of gewoon zomaar ;-).

Gember en knoflook geven de saus kracht. Het recept kan naar wens aangepast worden om het scherper of milder te maken. Wanneer de knoflook meegekookt wordt, krijg je een mildere variant. Het rauw toevoegen van knoflook zorgt voor extra pit in de saus. Ik hou wel van pittig, dus er gaat bij mij naast rauwe knoflook ook zeker 4 cm verse gember in.

Haal de barbecue maar vast tevoorschijn.

Barbecue-saus
 
Nachtschadevrij, AIP
Auteur:
Ingrediënten
  • 1 klein bietje, geschild (ca. 75 gram)
  • 1 zoete aardappel, geschild (ca. 225 gram)
  • 2 - 4 cm verse gemberwortel (afhankelijk van hoe scherp je de saus wilt)
  • 2 eetlepels appelazijn
  • 2 verse abrikozen, ontpit
  • 2 teentjes knoflook, gepeld
  • 150 ml water
  • snufje kurkuma
  • zwarte peper, naar smaak
Bereidingswijze
  1. Snijd het bietje en de zoete aardappel in stukken.
  2. Breng in een pan het water met de stukken biet en de teentjes knoflook (voor milde variant) aan de kook.
  3. Voeg na 10 minuten koken de zoete aardappel toe en kook alles samen nog 10 minuten tot zowel de aardappel als het bietje gaar zijn. Zet het vuur uit en laat het mengsel afkoelen (zonder dit af te gieten).
  4. Schil de gember en rasp op een fijne rasp.
  5. Pureer in een keukenmachine (of met een staafmixer) de biet, zoete aardappel (incl. kookvocht), knoflook, geraspte gember, appelazijn, abrikozen en kurkuma tot een gladde saus.
  6. Breng op smaak met zwarte peper.
  7. Zet de saus enkele uren in de koelkast zodat de smaken in kunnen trekken.

bbq-saus2bbq-saus3

2-ingrediënten pizza
Groene gazpacho

2 Comments

  • zohra 30/09/2017 at 20:23

    Hoi Marjolein,
    Kun je de abrikozen weglaten in dit recept of vervangen voor iets dat heel laag in (fruit)suiker is? Alvast bedankt voor je antwoord 😉

    Reply
    • Marjolijn 01/10/2017 at 07:34

      Hallo Zohra, 2 abrikozen op een hele pot saus levert betrekkelijk weinig fruitsuiker, omdat je waarschijnlijk nog geen achtste er van eet, maar je zou de abrikozen wellicht kunnen vervangen door gefermenteerde knoflook of verse aardbeien. Weglaten zou ook zeker kunnen. Ik ben benieuwd naar je ervaring dan. Groetjes, Marjolijn

      Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.