Witlofschuitjes met bietensalade

De winter vordert al behoorlijk, af en toe begint het er zelfs al op te lijken dat de lente door wil zetten. De seizoenen bepalen voor een groot deel wat er bij mij op tafel komt te staan. Ik eet graag mee met de seizoenen, zo heb ik in de winter veel meer trek in knollen en wortelgroenten en eet ik in het voorjaar juist graag de delicate en frisse producten zoals asperges, rabarber en spinazie. Van de koude grond komen nu nog maar nauwelijks producten, de laatste boerenkool staat nog eenzaam in het veld. We kunnen nu gelukkig nog volop genieten van de producten die in de herfst en winter geoogst zijn, zoals pompoenen, wortels, koolsoorten, appels, peren, etc.

witlofschuitjes

Groenten vers van het land bevatten de meeste voedingsstoffen. Hoe langer we producten bewaren (omdat ze bijvoorbeeld een lange reis moeten afleggen), des te meer voedingsstoffen helaas verloren gaan. Wist je bijvoorbeeld dat appels die je in de supermarkt koopt wel een jaar oud kunnen zijn? Ze worden, net als veel andere producten, geplukt voordat ze volledig gerijpt zijn en vervolgens onder beschermde omstandigheden opgeslagen tot uit de markt een seintje komt dat ze gewenst zijn. De producten worden dan kunstmatig gerijpt en zijn vervolgens klaar voor de verkoop.

witlofschuitjes3

Tijdens het bewaren gaan voedingsstoffen verloren, biologische varianten zijn helaas niet per definitie beter in dat opzicht, maar verse lokale producten zeker wel. Hoe verser hoe beter dus. Gelukkig zijn wintergroenten sterk en bevatten ze volop belangrijke voedingsstoffen, zodat we ook in deze tijd van het jaar voldoende gezonde stoffen binnenkrijgen. Bietjes zijn een mooi voorbeeld, ze zijn rijk aan fermenteerbare voedingsvezels, vitamines, mineralen en andere fyto-nutriënten. Rode biet bevat bijvoorbeeld betalaïnen, welke onder andere verantwoordelijk zijn voor de rode kleur van bieten. Deze betalaïnen activeren bepaalde leverenzymen welke helpen toxines te binden, zodat ze uitgescheiden kunnen worden.

witlofschuitjes1

Ben ik even blij dat ik rode bietjes tegenwoordig wel lekker vind 😉 . Ik kijk in ieder geval uit naar de eerste verse lente groenten, hoewel een klein beetje winter misschien toch ook nog wel erg leuk kan zijn.

witlofschuitjes2

Witlofschuitjes met bietensalade
 
Auteur:
: Voorgerecht / hapje
Personen: 4
Ingrediënten
 • 2 eieren
 • 1 stronk witlof of komkommerschijfjes
 • 4 eetlepels extra vierge olijfolie
 • ½ theelepel mosterd
 • 1 teentje knoflook, gepeld
 • snufje kurkuma
 • zwarte peper en zeezout (naar smaak)
 • 2 eetlepels water
 • 2 bietjes, rauw of gekookt
 • 1 eetlepel (appel)azijn
 • ½ theelepel gula java of honing (optioneel!)
 • handje fijn gehakte kruiden, zeekraal of lamsoor
Bereidingswijze
 1. Kook de eieren 6 à 7 minuten in een pannetje met kokend water.
 2. Koel ze daarna snel af in koud water.
 3. Pel de eieren en laat ze volledig afkoelen (anders gaat de mayonaise schiften).
 4. Haal ondertussen de bladen van de witlof los, was de witlof en laat goed uitlekken.
 5. Pureer de eieren met de olijfolie, mosterd, knoflook, kurkuma, peper, zout, en water met de staafmixer in een mengbeker (of kleine keukenmachine) tot een romige saus.
 6. Snijd de bietjes in kleine blokjes of rasp op een grove rasp en schep de (appel)azijn en evt. gula java door de bietjes.
 7. Schep de bietensalade in de witlofblaadjes en giet hierover de romige saus.
 8. Garneer met fijngehakte verse kruiden, zeekraal of lamsoor.

 

witlofschuitjes4

Hartig groentebrood
Valentijnsschelpen + keukentips


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.