Bitterballen zonder jas

Lekker als voorafje, bij de hapjesavond of als onderdeel van de maaltijd; vis-bitterballen zonder jas. Gisteren heb ik een variant gemaakt op de echte Nederlandse favoriet. Het is eigenlijk een tussenweg geworden tussen visgehaktballetjes en bitterballen. Dit maakt deze visballen ook zeer geschikt voor allerlei gerechten. Je kunt ze in curry serveren, over pasta, in soep, bij salades of gewoon zo met een schep mosterd, guacamole of mangosalsa.

Bitterballen4

Deze visballetjes zijn gemaakt op basis van groenten en witvis. Ik heb gekozen voor pastinaak, omdat ik de lichte anijssmaak van pastinaak goed vind combineren met vis en koriander. Je kunt ook kiezen voor andere zetmeelrijke groenten zoals zoete aardappel, wortel of bijvoorbeeld knolraap. Helemaal handig als je toevallig nog een restje hebt staan in de koelkast (of met voorbedachte rade een dubbele hoeveelheid hebt gemaakt ­čśë )

Bitterballen2

Alle soorten witvis zijn te gebruiken voor dit recept. Voor de doordeweekse maaltijd kun je kiezen voor koolvis en voor bijzondere gelegenheden kun je bijvoorbeeld voor zeewolf gaan. Witvissen bevatten relatief weinig omega 3 vetzuren, maar wilde vis (vis die veel heeft kunnen bewegen) is sowieso een mooie bron van proteïne. Des te meer beweging een dier krijgt, des te meer spiermassa. En het zijn vooral de spieren die de proteïnen leveren in onze voeding.

Bitterballen3

Koriander is een van mijn favoriete kruiden. Niet iedereen is er even dol op, dus voel je vrij om te kiezen voor andere kruiden zoals peterselie, bieslook, (Thaise) basilicum… Of, wat denk je van bijvoorbeeld citroenrasp, kerriepoeder, fijngemalen nasikruiden of currypasta. Geef je eigen draai aan dit recept en maak er je eigen favoriete “jasloze” bitterbal van. En als je wel van jasjes houdt, kun je de ballen “paneren” met kokosrasp.

Bitterballen

Ik heb gekozen voor een bereiding in de oven op lage temperatuur, maar voor bruin korstje kun je ze ook bakken in de koekenpan met een flinke klont kokosolie.

Vis-bitterballen zonder jas
 
Auteur:
Personen: 6
Ingredi├źnten
  • 200 - 225 gram pastinaak, geschild
  • 400 gram witvis (bijvoorbeeld schelvis, kabeljauw, koolvis, wijting ...)
  • 1 ei
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel tapiocameel of kokosmeel of arrowroot
  • 1 eetlepel verse (of 1 theelepel gedroogde) koriander of smaakmaker naar keuze, zie bovenstaande tekst voor suggesties
  • 1 theelepel gedroogd zeewier (optioneel)
  • ½ theelepel zeezout
  • snufje zwarte peper
Bereidingswijze
  1. Snijd de pastinaak in gelijke stukken en kook in een laagje water in ca. 10 - 12 gaar en giet af.
  2. Laat de pastinaak afkoelen.
  3. Pureer in een foodprocessor of met een staafmixer de gekookte pastinaak, vis, ei, knoflook, kruiden, zeewier en zout en peper.
  4. Voeg vervolgens de gekozen meelsoort toe en meng alle goed door elkaar
  5. Laat de puree een half uur opstijven in de koelkast
  6. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 150┬░C (of kies voor bereiding in de koekenpan in een klont kokosolie)
  7. Haal de puree uit de koelkast en draai balletjes er balletjes van ter grootte van een bitterbal / walnoot. Leg de balletjes op de bakplaat.
  8. Gaar de bitterballen in ca. 20 - 25 minuten in de warme oven (of bak ze in ca. 10 minuten rondom bruin en gaar in de koekenpan).

Bitterballen1

Wintermuffins
Appel beignets

1 Comment

  • Ingrid 15/03/2015 at 12:54

    Marjolijn, wat een heerlijke gezonde inspiratie! Dank je wel!

    Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.