Bloemkool hummus

Hummus1Paleo of oervoeding wordt vaak geassocieerd met enorme ladingen vlees. Proteïne maakt zeker een essentieel onderdeel van ons voedingspatroon uit; het woord proteïne is niet voor niets afgeleid van het Griekse woord protos, wat “eerste” of “voornaamste” betekent. Eiwitten hebben we nodig, maar de basis van een gezond voedingspatroon is naar mijn idee toch echt groente. En dan bij voorkeur zo onbewerkt mogelijk. Maar om nou de hele dag alleen maar “konijnenvoer” te knagen, is ook zo wat…

HummusGroente kun je op veel verschillende manier gebruiken, maak bijvoorbeeld eens een knapperige muesli van venkel, gebruik komkommerlinten voor rolletjes of slabladen als wraps gevuld met bijvoorbeeld (groente)hummus en kip. Hieronder vind je het recept voor bloemkoolhummus of maak eens een zoete aardappelhummus. En voilà, zo makkelijk eet je een extra porties groenten.

Deze hummus is natuurlijk ook lekker om je rauwe groenten in de dippen. Idee voor de zondagmiddag?

Bloemkool hummus
 
Auteur:
Ingrediënten
  • 1 bloemkool, schoongemaakt
  • 1 eetlepel kokosolie of roomboter
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels sesamzaadjes
  • sap van één citroen
  • 50 ml olijfolie
  • ½ - 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 lente uitje
  • ½ theelepel gerookte paprikapoeder (optioneel)
  • zeezout en zwarte peper, naar smaak
  • Verse koriander (of peterselie) voor er overheen
Bereidingswijze
  1. Verwarm de oven voor op 175°C.
  2. Snijd de bloemkool in kleine roosje en spreid uit op een bakplaat.
  3. Schep de kokosolie er bij en schuif de bakplaat in de oven.
  4. Hussel de bloemkool na enkele minuten door elkaar om de kokosolie over de roosjes te verdelen.
  5. Rooster de bloemkool in ca. 30 minuten gaar en laat afkoelen.
  6. Rooster ondertussen in een droge koekenpan de sesamzaadjes tot ze licht bruin zijn. Blijf er bij en roer voortdurend om te voorkomen dat ze aanbranden. Schep de zaadjes in een vijzel en vijzel ze tot poeder of pasta (kan ook in een koffiemolentje).
  7. Pureer in een blender of foodprocessor de bloemkool, sesampoeder, knoflook, citroensap, olijfolie, komijn, lente ui en paprikapoeder. Pureer tot de gewenste substantie, voeg eventueel extra olijfolie toe. Breng op smaak met zout en peper.
  8. Besprenkel met wat extra olijfolie en bestrooi met koriander.

Rawfood Chocolade Cruesli (met notenvrije variant)
Mosterdsoep

No Comments

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.