Receptenruil 6 – Nasi (van bloemkoolrijst)

In de receptenruil van deze maand mocht ik een recept uitkiezen van een blog waar ik grote fan van ben, BarbaraEet. Als je een keer om inspiratie verlegen zit, is dit zeker een blog om te raadplegen. Voor elke gelegenheid heeft Barbara wel een recept. Van eenvoudig en snel tot luxe en bijzonder. Alle recepten zijn voorzien van prachtige foto’s. Heerlijk om rond te neuzen op dit blog, je krijgt er gewoon trek van. Gisteren ben ik de keuken in gedoken met Barbara’s recept voor nasi.

Nasi1

Ik was benieuwd hoe ver ik zou komen met de ingrediënten die ik in huis had. En warempel het werd een overheerlijke nasi. Het recept heb ik een beetje aangepast omdat ik geen rijst eet, hiervoor in de plaats heb ik bloemkoolrijst gemaakt. Verder heb ik wat kleine aanpassingen gedaan omdat ik niet alles in huis had of gebruik.

receptenruil-groen

Aziatische maaltijden geven me altijd een excuus om lekker met stokjes te eten. Dat voegt voor mij nog wat toe aan de beleving van de maaltijd. Nasi had ik echt al in geen tijden meer gegeten, terwijl ik dat vroeger best lekker vond. Eigenlijk vond ik bami misschien nog wel lekkerder. Nu ik dit schrijf, bedenk ik me dat ik de volgende keer dit recept eens ga proberen met courgette noedels, om te kijken of ik er een soort bami van kan maken. Maar nu eerst nasi:

Nasi

 

Nasi van bloemkoolrijst
 
Auteur:
Personen: 2
Ingrediënten
  • 300 gram kipfilet
  • scheutje (appel)azijn of citroensap
  • 400 gram bloemkool, schoongemaakt en in roosjes
  • 2 middelgrote uien
  • 2 teentjes knoflook
  • ca. 300 gram verse groente naar keus (ik heb snijbiet, lente ui en wortel gebruikt), schoongemaakt
  • kokosolie (om in te bakken)
  • 1 tl djinten (gemalen komijn)
  • 1 tl ketoembar (gemalen korianderzaad)
  • 1 tl laos (gemalen galangawortel) (ik heb verse laos gebruikt)
  • ½ tl curcuma (geelwortel)
  • snufje (gerookte) paprikapoeder
  • 2 eieren
  • zeezout en zwarte peper naar smaak
Bereidingswijze
  1. Plaats de kipfilets in een pan, voeg een scheutje (appel)azijn toe en vul aan met water tot de kipfilets net onder water staan.
  2. Breng het water aan de kook. Laat 1 à 2 minuten doorkoken en draai het vuur uit en laat de kip 20 - 25 min. staan in het vocht om zachtjes te garen.
  3. Giet de kip af zodra deze gaar is en snijd de kip in stukken.
  4. Hak ondertussen de bloemkoolroosjes fijn tot rijstachtige korrels (kan in de keukenmachine).
  5. Maak de ui en knoflook schoon en hak in stukjes. Snijd de overige groenten in stukken.
  6. Verwarm een hapjespan en voeg de kokosolie, ui, knoflook en specerijen toe. Laat dit zachtjes 10 minuten garen. Roer af en toe door.
  7. Voeg als de ui glazig is de bloemkoolrijst en de andere groenten toe en zet het vuur hoog.
  8. Roerbak enkele minuten tot de groenten net gaar zijn.
  9. Schuif de groenten naar de kant van de pan en breek de eieren boven de pan. Roer de eieren totdat ze gaar zijn en meng dan alles door elkaar.
  10. Breng de nasi op smaak met zout en peper. Zorg dat alles goed warm is voordat je het serveert.
Notities
Ik heb er gefermenteerde wortelsalade bij geserveerd.

Benieuwd wie er nog meer meedoen met de receptenruil? Kijk ook eens op de blogs van: Barbara Eet, Cave a, Dayenne foodblog, De voedzame keuken, Jouw fabriek, Mind your feed, Natuurlijk Resi, Eet Paleo, Oerkracht voedingsadvies, Paleo made simple, Puur en lekker leven volgens Mandy en Pure Food Coaching.

Gehakt met verborgen lever
Luchtige mokka mousse

No Comments

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.