Boerenkoolstamppot

Ik weet het, de vorst is er natuurlijk nog niet over heen geweest (geef mij nog maar wat van die mooie nazomerdagen) en misschien is het nog een beetje vroeg in het jaar voor boerenkool, maar die grote verse knapperige donker groene boerenkoolbladeren lonkten naar me. Hoe kan je zo’n blik weerstaan … en van Nederlandse bodem. De eerste ladingen zijn blijkbaar al geplukt.

Vroeger was boerenkool al één van mijn favoriete maaltijden. En eigenlijk ook de enige manier waarop ik aardappelen lekker vond. Tegenwoordig gebruik ik boerenkool graag in roerbakgerechten of voeg ik het aan het einde van de kooktijd toe aan stoofschotels of curry’s.

Voor een snel en eenvoudig bijgerecht roerbak je verse boerenkool in wat kokosolie met een teentje knoflook. Dan van het vuur halen en overgieten met een smaakvolle olijfolie. Heerlijk!

De winkels liggen tegenwoordig vol met de meest bijzondere ‘superfoods’ uit verre oorden, en ze lijken gretig aftrek te nemen. Maar we hoeven het niet perse in dure exotische producten te zoeken. Boerenkool barst van de gezonde voedingsstoffen en doet zeker niet onder voor z’n concurrenten, helemaal als je bedenkt dat je echt geen 100 gram ‘superfoods’ eet, maar wel al gauw 250 gram boerenkool in je eentje opeet.

Wist je ook dat boerenkool…

  • zoeter van smaak wordt als de vorst er eenmaal over heen is geweest
  • in tientallen verschillende rassen bestaat
  • vanwege de stugge vezels, rauw moeilijk te verteren is voor ons lichaam (tenzij je het met een blender heel fijn kunt pureren, in een lekkere powersmoothie bijvoorbeeld)
    rijk is aan antioxidanten, vitaminen (A, B, C, K) en mineralen (o.a. mangaan, magnesium, calcium)
  • niet een typisch Nederlandse groente is, het wordt over de hele wereld gebruikt
  • behoort tot de kruisbloemen en daarmee familie is van onder andere bloemkool, broccoli en spruitjes, maar ook in de verte van radijs, rucola en waterkers.
  • ook verbouwd wordt voor decoratie doeleinden, in zeer uiteenlopende kleuren
  • bitter wordt als je het te lang laat liggen

Ik heb boerenkoolstamppot wel eens gemaakt met zoete aardappel en ook wel met bloemkool, maar die smaakcombinaties waren het niet voor mij. Om een lekkere structuur te krijgen heb je naar mijn idee toch wel een zetmeelrijke groente nodig. Ik ben dol op deze combinatie van pastinaak, courgette en boerenkool. Voor de smaakbalans kan een zuurtje er bij niet ontbreken, om de zoetheid van de pastinaak te compenseren. En dan om de balans compleet te maken wat zout van de chorizo.

Boerenkoolstamppot
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 2
Ingrediënten
  • 500 gram boerenkoolbladeren
  • 300 gram pastinaken
  • 1 courgette
  • 2 teentjes knoflook, gepeld
  • 2 eetlepels olijfolie
  • zwarte peper en zeezout
  • 80 gram chorizo
Bereidingswijze
  1. Scheur de boerenkool in kleine stukken en verwijder de steel. Spoel de boerenkool goed af om zand te verwijderen.
  2. Schil de pastinaken met een dunschiller en snijd in stukken.
  3. Spoel de courgette af en snijd eveneens in stukken.
  4. Kook de pastinaak, courgette en knoflook in een bodempje water in een ruime pan voor ca. 10 min (het hoeft niet onder water te staan, maar zorg wel voor een deksel op de pan, dan gaart het door de stoom).
  5. Leg na 10 minuten de boerenkool op de pastinaken en stoom deze nog 3 - 5 minuten mee.
  6. Haal de pan van het vuur en pureer de groenten met een staafmixer (niet heel fijn pureren, anders krijg je puree).
  7. Roer er als laatste de olijfolie door en serveer de stamppot met chorizo en ingemaakte bietjes (of ander tafelzuur).

Chocola met nougatsnippers
Bananenwrap

No Comments

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.