Cheesecake
Bij paleo cheesecake denk je misschien al gauw aan notencreme of kokosroom, heerlijk natuurlijk, maar wel iets voor heel af en toe. Noten bevatten inderdaad gezonde voedingsstoffen, en enkele noten per dag kunnen zeker een mooie aanvulling vormen op een gezond voedingspatroon. En dan bedoel ik ook echt enkele noten, niet handen vol. Noten zijn namelijk ook rijk aan antinutriënten, welke onder andere de darmwand kunnen beschadigen en daarmee een immuunreactie uitlokken. Tevens hebben antinutriënten een remmende werking op bepaalde enzymen, waardoor enzymatische processen (o.a. de spijsvertering) stagneren (en daarmee bijvoorbeeld leiden tot ongewenste fermentatie met als gevolg gasvorming in de darmen). Het weken van noten vermindert gelukkig de hoeveelheid van enkele (niet alle) antinutriënten aanzienlijk.
Daarnaast zijn noten rijk aan omega 6, waar we in ons westerse voedingspatroon al veel te veel van binnen krijgen. Terwijl we veelal een tekort aan omega 3 hebben. Een verstoorde verhouding tussen omega 6 en omega 3 draagt o.a. bij aan het ontstaan en chronificeren van ontstekingsreacties, maagzuur problematiek, verhoogde stress gevoeligheid en verminderde werking van de celstofwisseling. Tevens vinden we op noten schimmels en mycotoxines, die niet perse zichtbaar zijn, maar wel een grote belasting voor onze gezondheid vormen.
Kokos mag zeker dagelijks op je menu staan, het is echt een superfood. Kokos zorgt voor een verzadigd gevoel, wanneer we dit echter een groot onderdeel maken van een maaltijd, is de kans groot dat we minder groenten gaan eten. En groenten vormen toch echt de basis van een gezond voedingspatroon. Met 2 à 3 ons groente per dag, wat veel mensen al niet eens redden, kom je niet aan voldoende voedingsstoffen.
Groenten eten blijkt lastig. Maar groenten kun je op allerlei manieren verwerken, zowel zoet als hartig, en in veel smaakcombinaties. Ik heb deze keer cheesecake gemaakt op basis van groente. Smaakt deze cheesecake dan naar bloemkool? Nee, daarvoor bestaat een trucje; gebruik wat azijn in het kook-/stoomwater van de bloemkool, daarmee voorkom je de karakteristieke sterke geur en smaak van bloemkool. De bloemkool blijft daarmee neutraal en is in allerlei gerechten te gebruiken. Kook de bloemkool vooral niet te lang, daarmee gaan veel voedingstoffen verloren en krijg je uiteindelijk toch een bloemkoolsmaak (en –geur).
Toch moet ik opmerken dat ook deze groente cheesecake niet iets is om dagelijks te eten vanwege de bodem, waarin dadels ofwel honing gebruikt wordt. Zowel dadels als honing bevatten erg veel fructose. Fructose wordt door de lever opgenomen en deze opname wordt niet gereguleerd (geen controle op hoeveelheid en snelheid van verwerking zoals bij glucose). Bij te veel fructose (en niet direct verbruik van energie) in de cellen wordt glycerol geproduceerd en cholesterol verhoogd, dit draagt bij aan het ontstaan van ontstekingsreacties en maakt ons lichaam insulineresistent. Daarnaast geeft fructose geen verzadigingssignaal, waardoor we eerder geneigd zijn te “over-eten”.
Ik heb gekozen voor een kersen-chocolade cheesecake, maar je kunt er uiteraard je eigen draai aan geven. Hier enkele variatietips:
- Gebruik eens lucuma in plaats van cacao, voor een karamelachtige variant
- Om dit recept AIP-proof (AIP = Auto-immuun Protocol) te maken kun je kokosrasp gebruiken in plaats van zonnebloempitten en carobe in plaats van cacao
- Voor een vegetarische variant zou je de gelatine kunnen vervangen door agar agar poeder
- Deze cheesecake is niet echt zoet, proef de componenten tijdens de bereiding en voeg evt. een schepje honing toe als je nogal van zoet houdt. Een andere optie is om zoetere fruitsoorten te kiezen, zoals bijvoorbeeld mango of perzik
- Heb je geen arrowroot in huis, dan kun je ook dit prima vervangen door kokosrasp
- 25 gram zonnebloempitten (gemalen tot meel), bij voorkeur enkele uren geweekt
- 25 gram arrowroot
- 10 gram kokosolie, cacaoboter of roomboter, gesmolten
- 15 gram cacao
- 1 à 2 medjol dadels of 1 eetlepel (rauwe) honing
- 100 gram bloemkool (rauw)
- 1 eetlepel (appel)azijn
- 150 gram bevroren kersen (of bijv. bosbessen), NIET LATEN ONTDOOIEN!
- 75 gram avocado, geschild en ontpit
- 2 theelepels gelatinepoeder
- 40 ml water
- snufje vanillepoeder of vanille extract
- Meng in een hakmolentje de ingrediënten voor de bodem door elkaar tot een korrelige chocolade massa.
- Verdeel het chocolademengsel gelijkmatig over de bodem van een kleine springvorm of in een brede bakring (doorsnee 12 – 14 cm) op een plat bord.
- Duw goed aan en zet weg in de koelkast.
- Breng de bloemkool aan de kook in een pan met een laagje water en de azijn. Kook in 6 – 7 min. licht gaar en giet af. Laat afkoelen.
- Doe de afgekoelde bloemkool, avocado, bevroren kersen en vanille in een diepe mengkom.
- Breng het water aan de kook en roer de gelatine erdoor. Giet het hete gelatinewater bij de overige ingrediënten in de mengkom en mix meteen met de staafmixer (of in een foodsprocessor) op hoge snelheid tot een gladde en luchtige room (hiervoor is het belangrijk dat het fruit bevroren is, daardoor kan de gelatine luchtig geklopt worden).
- Schep de luchtige kersenmousse op de taartbodem en laat de taart min. 30 minuten opstijven in de koelkast.
- Serveer evt. met (warme) kersen.
kunnen jullie adviseren over n cheese cake zonder cacao. Mijn kinderen mogen dat absoluut niet. Ze zijn super goed An t eten nu in geraffineerde suiker elimineer maar…. Eens heerlijk n echte cheese cake we sen ze wel!! Kids zijn 4 en 7!!!! Dank
In de tekst heb ik al twee cacaovrije opties opgenomen, de cacao is prima te vervangen door carobe of bijvoorbeeld lucuma, maar je zou ook kunnen denken aan bijvoorbeeld rode bietenpoeder of poeder van gevriesdroogd fruit. Of een klein beetje extra zonnebloempitmeel en wat citroenrasp of sinaasappelrasp.
Wat een leuk recept! Helaas verdragen mijn darmen geen bloemkool………..Hoe lekker het ook is…
Dankjewel voor je compliment 🙂 Ik denk dat dit recept ook prima gaat lukken met courgette, dat wil ik zelf ook snel gaan proberen.
Welke ingrediënten gebruik je voor de bodem? zonnebloempitten, cacao, dadel, boter? of ook de arrowroot erbij?
Goed dat je het zegt, ik heb het ondertussen duidelijker aangegeven in het recept. Excuses
Wauw wat een bijzonder recept! Heel erg benieuwd, wil dit graag een keer proberen! Hoe smaakt het?
Het smaakt vooral naar de vruchten die je gebruikt in de vulling, en ook lekker niet te zoet.