Receptenruil 9 – Hartige chia crackers

Juni al weer, wat vliegt de tijd. In receptenruilronde van deze maand heb ik een kijkje genomen bij Natuurlijk Resi. Het water loopt me meteen al in de mond bij de prachtige foto’s van Resi. Ik heb me uitstekend vermaakt tijdens mijn expeditie op dit blog. Je vindt er uiteenlopende recepten; van paardenbloembladboter (dat is nog eens een woord om je tong over te breken) tot nori groentewraps en chiazaad crackers. Dit laatste recept heeft mij geïnspireerd tot het maken van graanvrije crackers, door kastanjemeel te gebruiken in plaats van speltmeel. Daarnaast heb ik nog een bijzonder ingrediënt toegevoegd waar ik al een tijdje iets mee wil doen…

Crackers umamireceptenruil-groen

Gedroogde paddenstoelen zijn een intense smaakmaker, ze hebben een bepaalde pit die bijna niet te omschrijven is. Hartig zullen vele zeggen. Ik ben ze ook nog nooit in een zoet gerecht tegen gekomen. Naast de bekende smaken zoet, zout, zuur en bitter is er nog een vijfde smaak: hartig, ook wel umami genoemd. Umami is de sensatie die we ‘beleven’ bij het eten van Parmezaanse kaas, gebraden vlees, en ook bijvoorbeeld sojasaus, marmite en paddenstoelen. Deze hartige smaak wordt ook opgewekt door smaakversterkers/ gistextract (o.a. E621), deze vermijd ik echter liever vanwege de effecten op onze gezondheid.Crackers umami2

Gedroogde paddenstoelen geven deze crackers die extra hartige sensatie. En aangezien ik nog een halve zoete aardappel over had van een ander recept (de super lekkere oranje broodjes), heb ik dat restje ook verwerkt in deze crackers. De zoete aardappel kan ook prima weggelaten worden (daardoor wordt de tijd die het nodig heeft om te bakken iets korter).

Hartige chia crackers
 
Gebaseerd op het recept van de chia spelt crackers van Natuurlijk Resi
Auteur:
Ingrediënten
Bereidingswijze
  1. Meng de droge ingrediënten in een grote mengkom. Voeg vervolgens aardappelrasp, water en kokosolie toe. Kneed met de hand tot een glad deeg. Laat de deegbal 15 minuten rusten zodat de chiazaadjes het vocht kunnen opnemen.
  2. Neem 2 vellen bakpapier en plaats het deeg ertussen. Rol nu het deeg uit met een deegroller over het bovenste vel (het bakpapier voorkomt dat het deeg aan de deegroller blijft plakken. Rol het deeg zo dun mogelijk uit (max. enkele mm dik).
  3. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Bak de crackers in de voorverwarmde oven gaar en lichtbruin in ca. 15 - 20 minuten (of tot de crackers droog en knapperig zijn). Let op dat de crackers niet te donker worden (zet dan de oven wat lager).

Crackers umami1Aan de receptenruil doen nog meer bloggers mee. Neem ook eens een kijkje in de keuken van:

* Cave a * Barbara Eet
* Mijn Paleo Keuken * Oerkracht voedingsadvies
* Paleo Made Simple * Puur Home Made
* Eet Paleo * Puur en lekker leven volgens Mandy
* Dayenne Foodblog * Personal Foodcoaching
* Mind your feed * Kiwi en zo
* Pure Food Coaching * Leef Bewust Gezond
* Proeven met liefde
Groene gazpacho
Oranje broodjes

No Comments

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.