Chocola met nougatsnippers

Dit geloof je nooit… ik heb per toeval een “Toblerone-look-a-like” gemaakt. Het was eigenlijk gewoon een foutje tijdens het kokkerellen, maar een foutje waar ik achteraf alleen maar blij van werd.

Chocola

Ik zal bij het begin beginnen… Vorige week dook ik de keuken in om chocola te gaan maken voor bezoek wat die dag langs zouden komen. Ik wilde natuurlijk wel chocola hebben waar ik zelf ook een stukje van zou nemen, dus besloot ik om te kijken of ik de chocola kon zoeten met inuline.
Vol verwachting begon ik au bain-marie kokosolie te smelten en ik schepte er alvast een paar scheppen inuline bij. Ondertussen was ik nog twee andere gerechtjes aan het bereiden en verloor de kokosolie een paar minuten uit het oog. En die was ondertussen warmer geworden dan nodig (so much for rauwe kokosolie, ach ja). Toen ik er in roerde bleek de inuline één grote harde klont geworden te zijn. Ik viste de klont er uit om verder te gaan zonder inuline, maar ik was toch wel nieuwsgierig en hakt een stukje van de inulineklomp af. Zonder hoge verwachting proefde ik … en tot mijn verbazing had ik nougat in mijn mond. Tja, toen was de optelsom gauw gemaakt: chocola + nougat = lekker.

Nougat

Inuline nougat

De rest van de kokosolie kon ik nog prima gebruiken en daar heb ik cacaoboter aan toegevoegd. Deze keer hield ik de boel wel in de gaten en toen de cacaoboter gesmolten was heb ik er (rauwe ;-)) cacao, vanille en kokosbloesemsuiker door geroerd. De nougat heb ik in stukjes gehakt en over een bakplaat verdeeld. Daarover heb ik het chocolade mengsel gegoten en daarna heb ik de chocola enkele uren laten opstijven in de vriezer.

De eerste reactie van mijn gasten: “Dat lijkt wel Toblerone”. Mission accomplished 😉 . Chocola1

Chocola met nougatsnippers
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Ingrediënten
  • 4 eetlepels inuline
  • 100 gram + 4 eetlepels kokosolie
  • 100 gram cacaoboter
  • ca. 100 gram cacao (naar smaak)
  • 1 theelepel vanille extract
  • 2 à 3 eetlepels kokosbloesemsuiker of honing (naar smaak)
Bereidingswijze
  1. Verwarm de 4 eetlepels kokosolie en inuline in een pannetje tot het een klont wordt, let op het hoeft echt niet heel heet te worden. Haal de klont uit de pan en hak deze voorzichtig in stukken (let op, want de stukken kunnen alle kanten op vliegen).
  2. Smelt op heel laag vuur (of au bain-marie) de rest van de kokosolie en de cacaoboter. Haal de pan van het vuur als alles gesmolten is en voeg cacao, vanille en kokosbloesemsuiker (of honing) toe.
  3. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel hierover de nougatstukjes. Schenk hierover het chocolademengsel en zorg dat de nougat redelijk gelijkmatig verdeeld is (met een vork kun je makkelijk roeren). Laat de chocola enkele uren opstijven in de vriezer of koelkast.
Notities
Budget tip:
In plaats van kokosolie en cacaoboter kun je ook chocola maken van santen. Vervang dan eenvoudigweg de cacaoboter en kokosolie door 200 gram santen.

Zuivelvrije smeltbare kaas
Boerenkoolstamppot

No Comments

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.