Rawfood Chocolade Cruesli (met notenvrije variant)

De Nationale Gezondheidsbeurs is al weer afgelopen, de dagen zijn werkelijk voorbij gevlogen. In de aanloop naar de beurs was ik druk met de voorbereidingen; cruesli maken¬†( ūüėČ ), lezingen voorbereiden, flyers opstellen, maaltijden plannen, enz.¬†De beursdagen zelf waren een aaneenschakeling van bijzondere¬†en inspirerende ontmoetingen. Ik vind het zo mooi¬†om te horen dat het bewustzijn omtrent gezondheid toeneemt en ben enorm onder de indruk van de resultaten die vele van jullie hebben behaald met een paleovoedingspatroon. Ik kijk met veel plezier op terug op de beurs, en nu opeens gaat het gewone werk weer verder. Dat was door alle drukte een beetje op de achtergrond geraakt.

cruesli zonnepit

Zoals beloofd zou ik, bij succes, het cruesli recept¬†met jullie delen. En een succes was het zeker. Onderaan deze post vind je het recept, dan kan je zelf lekker¬†aan de slag¬†ūüôā .

Gewone cruesli is meestal gemaakt van granen en suiker, een behoorlijke koolhydraatbom en vanwege de granen rijk aan antinutri√ęnten en meestal ook gluten. En dat wekte de afgelopen dagen veel vragen op: “W√†√†√†t, geen granen?, maar die hebben we toch nodig?” en “Vet is toch ongezond?”. Antwoorden op deze vragen kun je lezen in deze artikelen: voedinsvezels, gezonde vetten en¬†de verschillende vetten.

Voor de beurs heb ik gekozen om cacaoboter en kokosbloesemsuiker te gebruiken vanwege de warmte van de lampen en de hoeveelheid mensen. Voor mezelf maak ik de cruesli graag met honing omdat er dan grotere¬†brokken ontstaan. Je kunt zowel kokosolie als cacaoboter gebruiken. Voor de beurs heb ik rauwe cacaoboter gebruikt, omdat kokosolie plakkerig wordt boven de 20¬įC en kokosolie een redelijk sterke kokossmaak kan geven (wat ik zelf trouwens heel lekker vind). Wanneer je kokosolie gebruikt zou ik je adviseren om de cruesli in de vriezer te bewaren voor een extra knapperig effect.¬†cruesli zonnepit1

En dan de grote vraag, waar eet je dit bij? Aangezien zuivelproducten (melk/yoghurt e.d.) niet binnen een oer/paleovoedingspatroon passen, heb ik hier een aantal suggesties:

Ik ben benieuwd waar jij de cruesli het lekkerst mee vindt.

Rawfood Chocolade Cruesli (met notenvrije optie**)
 
Auteur:
Ingredi√ęnten
Bereidingswijze
  1. Meng in een grote schaal de zonnebloempitten met kokosrasp, chia/hennepzaad en cacao nibs.
  2. Verwarm in een pan een laagje water en zet hierop een glazen of RVS schaal zodat deze het water niet raakt.
  3. Smelt au-bain-marie in de schaal boven het water de cacaoboter (of kokosolie) met de honing, noten-/zadenpasta en rauwe cacao (met een kerntemperatuurmeter kun je in de gaten houden dat de temperatuur niet boven de 38¬įC komt).
  4. Roer af en toe door tot je een gladde gesmolten chocolade massa hebt.
  5. Roer de chocolade massa door de droge ingredi√ęnten.
  6. Leg een vel bakpapier op een bakplaat en schep het zaden-chocolade mengsel in klonten op de bakplaat.
  7. Laat de cruesli opstijven in de koelkast en breek eventuele grote brokken in kleinere stukjes.
Notities
* Wanneer je cacaoboter gebruikt is de cruesli prima op kamertemperatuur houdbaar. Bij gebruik van kokosolie bewaar ik de cruesli in de vriezer omdat kokosolie smelt bij temperaturen boven de 20 graden. In de vriezer blijft hij lekker knapperig en hij is direct uit de vriezer te gebruiken. Beide varianten zijn echter zeker een maand houdbaar bij kamertemperatuur.

** Voor notenvrije optie: gebruik zonnebloempitpasta in plaats van cashewpasta

 

Valentijnsschelpen + keukentips
Bloemkool hummus

1 Comment

  • Floor 10/02/2015 at 13:15

    Gekocht op de beurs en thuis geproefd. MEGA lekker! ūüôā

    Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.