Een super lekker recept dat ik begin 2013 al op mijn blog plaatste, chocolade truffels. Ik vond het tijd worden voor een betere foto en een uitgebreidere toelichting. Hierbij dus een oud recept in een ‘nieuw jasje’.

Zacht, romig en onweerstaanbaar

Chocolade truffels, van die heerlijke zachte romige kogels die smelten in je mond. Wie houdt daar nou niet van tongue? In veel recepten voor “suikervrije” truffels vormen dadels (of ander gedroogd fruit) en noten/zaden de hoofdcomponenten. Ik ben zelf geen voorstander van het gebruik van gedroogd fruit. Noten eet ik wel af en toe, maar wel in zeer beperkte mate o.a. vanwege de grote hoeveelheid omega 6 vetzuren. Ik maak graag gebruik van andere ingrediënten, en in deze truffels wel zeer verrassende producten zoals zoete aardappel en wortel! Dat had je waarschijnlijk niet verwacht. Deze truffels serveer ik regelmatig als ik gasten krijg of een workshop geef, en ze worden altijd met veel enthousiasme ontvangen. Ze zijn absoluut het proberen waard!

choco truffel4 Gedroogd fruit hogere voedingswaarde?

Gedroogd fruit heeft toch wel de reputatie gekregen van gezond alternatief voor ‘suiker’. Gedroogde vruchten worden aangeprezen als rijke bron van voedingsvezels, vitamines en mineralen, en vooral de term ‘natuurlijke suikers’ is op het moment erg populair, vooral in de voedingsmiddelenindustrie. Maar laten we eens kijken naar gedroogd fruit. Gedroogd is niks anders dan fruit waarvan bijna al het van nature aanwezige vocht is onttrokken door het te drogen. Het drogingsproces vergroot de houdbaarheid; een rozijn blijft bijvoorbeeld veel langer goed dan een verse druif. Maar is de voedingswaarde van een rozijn nou echt veel hoger dan van een verse druif? Wanneer je fruit droogt, neemt het af in volume en gewicht, je onttrekt immers vocht uit de vrucht, waardoor de vrucht geconcentreerder is. Om bij het rozijnvoorbeeld te blijven: Als je 100 gram rozijnen gaat vergelijken met 100 gram druiven, dan hebben rozijnen inderdaad meer vezels, meer vitamines en grotere hoeveelheden mineralen (en ook aanzienlijk grotere hoeveelheden suikers). Maar 1 rozijn heeft uiteraard geen hogere voedingswaarde dan 1 druif, er ontstaan tijdens het drogingsproces echt geen extra vitamines, mineralen of vezels.

choco truffel2

Dit geldt natuurlijk niet alleen voor rozijnen, maar ook voor de zogenaamde superfoods. Superfoods waarvan beweerd wordt dat ze bijvoorbeeld 6x meer vitamine C bevat dan sinaasappels, dat is inderdaad zo als je kijkt naar gewicht, maar wie eet er nu bijvoorbeeld 100 gram baobabpoeder? Terwijl je 100 gram sinaasappel zo weg eet. Dan kom je met een verse sinaasappel of kiwi veel hoger uit in vitamine C dan met een paar eetlepels superfood. Laat je niet voor de gek houden.

Gedroogd fruit, mijn bezwaren

Gedroogd fruit bevat veel fructose, het is immers geconcentreerd, en minder bio-actieve stoffen, een deel gaat helaas toch echt verloren tijdens het drogingsproces. Fructose wordt door de lever opgenomen en in tegenstelling tot glucose is er nauwelijks controle op hoeveelheid en snelheid van verwerking in ons lichaam. Glucose provoceert de aanmaak van insuline, insuline fungeert o.a. ook als een signaalstof die naar de hersenen communiceert wanneer energie is opgenomen, met als gevolg een verzadigingssignaal (mits je niet insulineresistent bent natuurlijk). Wanneer je fructose eet, worden er geen verzadigingssignalen naar de hersenen gestuurd. Met andere woorden van fructose blijf je maar dooreten.

choco truffel5

Zonder regulatiemechanisme (dus op snelheid en opnamehoeveelheid) en het ontbreken van een verzadigingssignaal (fructose wekt zelfs een hongersignaal op), komt er al snel te veel fructose in de cellen, waardoor glycerol geproduceerd wordt en het cholesterol omhoog gaat. Slechts deels wordt de fructose dan omgezet in energie, het overgrote deel wordt omgezet in vet en LDL-cholesterol. Na het eten (en al helemaal bij het drinken) van fructose-rijke producten is vrijwel direct een verhoogde cholesterolwaarde waarneembaar in het bloed. Een grote hoeveelheid in het bloed circulerende vetten, zorgt voor een hogere waarschijnlijkheid dat ontstekingsprocessen in ons lichaam plaatsvinden, welke vervolgens weer een trigger zijn voor insulineresistentie. Niet zo fijn dus.

choco truffel3Chocolade truffels

De basis van deze zachte romige truffels wordt gevormd door zoete aardappels en kokosolie, waaraan ik zeer fijn geraspte (rauwe) wortel en geraspte kokos toegevoegd heb voor een extra bite. De zoete aardappels en kokos geven de truffels van zichzelf al veel zoetigheid, mocht je heel erg van zoetigheid houden, kun je gewoon een klein schepje honing toevoegen (zoals optioneel aangegeven in het recept) of wat ik zelf ook een ideale toevoeging vind is inuline (een prebiotische voedingsvezel).

Kort geleden heb ik de helft van de zoete aardappel vervangen met witte biet, dat was geweldig! Helaas is witte biet niet zo heel makkelijk te verkrijgen, het smaakt een beetje peer-achtig. Dus mocht je ergens witte bieten kunnen vinden, dan kan ik dat ook zeker aanbevelen.

Chocolade truffels
 
De honing laat ik zelf meestal weg uit dit recept, voor een klein beetje extra zoetigheid voeg ik soms een schep inuline (prebiotische voedingsvezel) toe.
Auteur:
Porties: ca. 40 stuks
Ingrediënten
 • 75 gram zoete aardappel (of pompoen), geschild en in blokjes
 • 100 gram geraspte kokos
 • 25 gram noten- of zadenpasta (optioneel)
 • 25 gram cacaopoeder
 • ½ theelepel speculaaskruiden of kaneel (optioneel)
 • ½ - 1 eetlepel honing (optioneel)
 • 2 eetlepels kokosolie of ghee, gesmolten
 • 1 theelepel natuurlijke vanille essence
 • 1 kleine wortel, zeer fijn geraspt (ca. 50 gram)
Bereidingswijze
 1. Kook de zoete aardappel blokjes in een laagje water in ca. 5 - 10 minuten gaar. Giet af en laat afkoelen.
 2. Meng de geraspte kokos, cacaopoeder en kaneel door elkaar.
 3. Voeg de zoete aardappel, notenpasta, honing, kokosolie, vanille en geraspte wortel toe.
 4. Roer goed zodat er een samenhangend deeg ontstaat.
 5. Draai met de handen mooie balletjes van het deeg.
 6. Plaats de truffels in de koelkast om ze op te laten stijven.
 7. Deze truffels zijn goed in de vriezer te bewaren.
Notities
Helemáál lekker worden deze truffels als je ze na het opstijven voorziet van een laagje chocola. Hiervoor smelt ik cacaoboter of kokosolie waaraan ik inuline en cacao toevoeg. De koude truffels doop ik voorzichtig in de chocola, vervolgens laat ik het chocolade laagje verder opstijven in de koelkast.

 

Appeltaart met bakbananenmeel
Kormasaus

Door Marjolijn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.