Cholesterol goed of niet?

Hoog cholesterol wordt vaak in verband gebracht met hart- en vaatziekten, maar zijn er ook voordelen van cholesterol? Cholesterol heeft helaas een nogal negatief imago. Maar wist je dat cholesterol zelfs essentieel is voor een goede gezondheid? Ons lichaam maakt zelf cholesterol omdat het noodzakelijk is voor enkele belangrijke lichaamsfuncties. Slechts weinig mensen kennen de voordelen van cholesterol.

Gezondheidsbevorderende eigenschappen van cholesterol:

 • onmisbaar bestanddeel in de wand van onze lichaamcellen. Cellen hebben o.a. cholesterol nodig om zich aan te kunnen passen aan veranderingen in temperatuur. Tevens wordt cholesterol gebruikt door zenuwcellen voor isolatie.
 • voorloper van stero├»de hormonen. O.a. testosteron en oestrogeen worden uit cholesterol gemaakt, evenals bijvoorbeeld cortisol, een stressverlagend hormoon. Cholesterolverlagers hebben dus ook invloed op de hormoonhuishouding.
 • voorloper van vitamine D (wat eigenlijk geen vitamine, maar een hormoon is). Recent onderzoek toont aan dat vit. D zeer belangrijk is voor het immuunsysteem. Bij een ontsteking of bijvoorbeeld een parasitaire infectie verhoogt het lichaam zelf de cholesterol om het immuunsysteem te ondersteunen.
 • om verbindingen tussen zenuwcellen tot stand te brengen hebben de hersenen cholesterol nodig. Dat stelt ons in staat te leren en dingen te onthouden.
 • Galzouten worden gemaakt uit cholesterol. Galzouten spelen een belangrijke rol bij de spijsvertering bij het oplossen van vetten en vet-oplosbare vitaminen, zodat deze beter worden opgenomen in het lichaam.
 • Cholesterol is een lichaamseigen antioxidant en het werkt ontstekingsremmend.

Vetzuren zijn zeer gevoelig voor oxidatie, daarom worden ze in het lichaam vervoerd in zogenaamde triglyceriden, waarin ze beschermd zijn tegen oxidatie. Triglyceriden worden in het bloed op hun beurt vervoerd in cholesterol. Er zijn meerdere typen cholesterol. De bekendste zijn HDL en LDL. HDL zorgt dat energie gebruikt kan worden. De lever haalt als het ware “energie” weer uit de lichaam om dit te kunnen gebruiken. Wanneer de energiebehoefte laag is (dus als je bijvoorbeeld weinig beweegt en veel eet) zal het vet via LDL weer terug het bloed in gaan.

Ook door consumptie van te veel suikers gaan de triglyceride en de LDL-cholesterol waarden omhoog. Een overschot aan koolhydraten wordt immers opgeslagen als vet. Vooral fructose wordt snel door het lichaam opgenomen. Wanneer dat niet gebruikt wordt voor energie, leidt dit al gauw tot veel rondcirculerende vetten. Dit zorgt op zijn beurt voor een hogere waarschijnlijkheid dat ontstekingsprocessen in ons lichaam plaatsvinden. Fructose vinden we ook in fruit, maar gelukkig in combinatie met andere gezondheidsbevorderende stoffen. Eet fruit daarom in z’n geheel, dus met schil, en niet in de vorm van sap.

De totale cholesterol waardes zeggen dus niet zo veel, het gaat om de verhouding. LDL mag max. 4x hoger zijn dan HDL. Het is dus zaak de LDL waardes laag te houden en de HDL waardes zo hoog mogelijk.

Wat kun je doen ter ondersteuning van gezonde cholesterolwaardes:

 • beperk inname van koolhydraatrijke voeding (vooral suikers en granen, etc.)
 • eet hele vruchten zo mogelijk met schil, geen sappen
 • zorg voor voldoende lichaamsbeweging
 • eet veel groente
 • eet meer vis en andere bronnen van omega 3 vetzuren
 • beperk omega 6 (plantaardige olie!) inname en inname van transvetzuren

Weetje

Eieren stimuleren de verlaging van ‘slecht’ LDL-cholesterol en de verhoging van ‘goed’ HDL-cholesterol. De stelling dat je maar 3 eieren per week zou mogen is al lang achterhaald.

Eiwitten hebben we nodig
Wat is toch dat hongergevoel?


2 gedachten over “Cholesterol goed of niet?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.