Gingerbug (starter voor gingerale)
 
 
Oerzoet is een voordeliger optie dan kokosbloesemsuiker. Beide zijn goede opties voor dit recept, de smaak is wel verschillend. Oerzoet heeft een meer uitgesproken smaak, je proeft daar de licht bittere melasse in, wat ik zelf wel een leuke toevoeging vind in de gingerale.
Auteur:
Ingrediƫnten
  • verse gember (bij voorkeur biologisch)
  • kokosbloesemsuiker, oerzoet of andere ongeraffineerde suiker (geen honing of zoetstof)
  • water (chloorvrij)
Benodigdheden:
  • grote glazen pot (ca. 750 ml)
  • schone doek of servet
  • elastiekje
Let op: zorg voor goed schoon keukengerei!
Bereidingswijze
  1. Rasp enkele cm verse gember (met schil en al) tot je ongeveer 2 eetlepels gember hebt.
  2. Doe de gember in de glazen pot, schep er twee eetlepels suiker bij.
  3. Vul aan met ca. 500 ml water (komt niet zo nauw). Roer door met een lepel die niet van metaal is.
  4. Dek de pot af met de servet/doek en zet de doek vast met een elastiekje.
  5. Bewaar de pot op kamertemperatuur en voed deze gemberstarter elke dag met twee eetlepels geraspte gember en 2 eetlepels suiker.
  6. Na een dag of 5 - 8 beginnen bubbels te vormen en bruist het licht als je het roert (wanneer er schimmel op groeit of de starter vies ruikt, is er iets niet goed gegaan)
  7. De starter (gingerbug) is nu klaar om te gebruiken om er frisdranken, zoals onderstaande gingerale, van te maken.
Notities
Je kunt de gingerbug op twee manieren bewaren:
1. In de koelkast: De bug gaat dan slapen en hoeft dan maar een keer in de week gevoed te worden met 1 eetl. gember en 1 eetlepel suiker. Om de bug te activeren: Haal de bug uit de koelkast en begin de bug weer eten te geven (gember en suiker dus)
2. Op kamer temperatuur: De bug blijft actief, en wil graag dagelijks gevoed worden met ca. 1 theelepel gember en 1 theelepel suiker.
Recipe by Oerspronkelijk at https://www.oerspronkelijk.nl/gingerale/