Goed gevulde gehaktballetjes
 
 
Dé manier om lever te eten als je er nog niet zo dol op bent! In plaats van één soort gehakt, kun je ook kiezen voor combinaties, bijvoorbeeld 50% runder- of lamsgehakt en 50% kipgehakt.
Auteur:
Ingrediënten
  • ca. 750 gram gehakt (kip, rund, lam...)
  • ca. 200 gram kippenlevertjes (of andere soort lever)
  • 2 teentjes knoflook
  • ca. 300 - 400 gram verse groente (wortel, courgette, spruitjes, ...)
  • 1 ui
  • ½ theel. fijn zeezout (+ ¼ theel. extra bij vochtige groenten, zie bereidingswijze)
  • ½ theel. kurkuma
  • zwarte peper
  • ½ theel. gemalen komijn
  • 1 à 2 eetl. verse kruiden, fijn gehakt (of 1 theel. gedroogde kruiden), bijv. oregano, salie, basilicum, tijm, bieslook, koriander (optioneel)
  • 1 ei
  • 2 eetl. gemalen gedroogde paddenstoelen (of arrowroot, kokosmeel of amandelmeel)
Bereidingswijze
  1. Verwarm de oven voor 175 graden Celsius.
  2. Hak de groenten tot fijne korrels in een keukenmachine of rasp ze op een fijne rasp.
  3. Als je vochtige groenten gebruikt zoals courgette, plaats dan de geraspte groenten in een vergiet in de gootsteen. Bestrooi met ¼ theel. extra zeezout en meng goed. Laat het 10 minuten staan. Plaats dan groenten in een schone handdoek en knijp het overtollig vocht uit de groenten.
  4. Pureer vervolgens de lever met de ui en knoflook in een keukenmachine of hakmolentjes.
  5. Meng vervolgens het gehakt, groenten, levermengsel, zout, specerijen, kruiden, ei en meel in een grote kom. Kneed alles goed door elkaar. Voeg evt. wat extra arrowroot of ander meel toe als het gehakt te nat is om balletjes te kunnen vormen. Het gehakt is wel iets vochtiger dan je gewend bent, maar dat komt met het bakken helemaal in orde.
  6. Vorm ca. 50 kleine gehaktballetjes en leg deze op bakplaat.
  7. Verwarm de oven voor op 175°C.
  8. Bak 15 - 25 minuten (afhankelijk van de grootte van de balletjes) tot ze bruin en gaar zijn.
Notities
Kipgehakt is vaak veel smeuïger dan rundergehakt, daardoor kan het zijn dat je een klein beetje extra arrowroot/kokosmeel/paddenstoelen moet toevoegen om balletjes van het deeg te kunnen worden. Ik maak vaak een combinatie van gehaktsoorten, bijv. 250 gram kipgehakt en 500 gram lamsgehakt.
Recipe by Oerspronkelijk at https://www.oerspronkelijk.nl/goed-gevulde-gehaktballetjes/