Artisjokken met kruidenvinaigrette
 
 
Auteur:
Personen: 4
Ingrediënten
  • 6 à 8 kleine artisjokken (of 2 grote artisjokken)
  • zout
  • 8 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 2 eetlepels citroensap
  • 2 flinke handenvol verse kruiden
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eetlepels edelgistvlokken (optioneel)
  • zwarte peper en zeezout naar smaak
Bereidingswijze
  1. Snijd met een scherp mes het onderste deel van de stengel van de artisjokken, zodat je nog ongeveer 3 cm van de steel onder de artisjok overhoudt. Snijd vervolgens de top van de artisjok en knip met een schaar de scherpe punten van de blaadjes. Schil het overgebleven stukje van de steel met een dunschiller.
  2. Plaats de artisjokken direct in een pan met water en een snufje zout om verkleuren te voorkomen.
  3. Kook de artisjokken 25 - 40 minuten (afhankelijk van de grootte van de artisjokken) in het water met zout. De artisjokken zijn gaar als de bladeren makkelijk uit de bodem los te trekken zijn.
  4. Laat de artisjokken uitlekken en afkoelen.
  5. Verwijder vervolgens de binnenste bladeren en schep met een kleine lepel het hooi uit het hart.
  6. Meng ondertussen de ingrediënten voor de vinaigrette in een kleine hakmolen.
  7. Breng op smaak met peper en zout.
  8. Serveer de artisjokken met de vinaigrette.
Notities
Artisjokken worden met de hand gegeten en in de vinaigrette gedoopt. Je trekt het blad tussen gesloten tanden door en eet het zachte gedeelte. De bloembodem en het bovenste deel van de steel zijn in z'n geheel eetbaar.
Recipe by Oerspronkelijk at https://www.oerspronkelijk.nl/artisjokken-met-kruidenvinaigrette/