Kruidige pompoen'rijst' met pistache
 
 
Auteur:
Personen: 2
Ingrediënten
  • 1 middelgrote Hokkaido-pompoen (ca. 1 kg)
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 6 gedroogde abrikozen, in kleine stukjes of 50 gram rozijnen
  • 1 eetl. kokosolie of ghee
  • 1 theel. gemalen komijnzaad (of meer naar smaak)
  • 6 - 8 kardemom peulen, gemalen (schil verwijderd), of ½ theel. gemalen kardemom (of meer naar smaak!)
  • 3 draadjes saffraan (optioneel)
  • ½ theel. gerookte paprikapoeder
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
Garnering
  • 2 volle eetl. amandelschaafsel
  • 1 volle eetl. pistachenoten (grof gehakt)
  • 15 - 20 gram verse koriander, grofgehakt
  • een handvol verse muntblaadjes, fijngehakt
  • verse Spaanse peper naar smaak, in dunne ringetjes
  • 1 middelgrote wortel, grof geraspt
Bereidingswijze
  1. Was de pompoen en snijd hem doormidden. Verwijder de steel en schep de zaden uit de pompoenhelften (Hokkaido pompoen hoef je niet te schillen). Snijd de pompoen in grove stukken. Gebruik een foodprocessor om de pompoen fijn te hakken tot je de structuur van rijst hebt (maal kleine porties tegelijk om te voorkomen dat de pompoen in puree verandert).
  2. Verwarm een grote hapjespan of wok op middelhoog vuur.
  3. Voeg kokosolie, gesnipperde ui, komijn en kardemom toe en laat de aroma's van de specerijen vrijkomen door deze enkele minuten zachtjes te verwarmen.
  4. Voeg knoflook, saffraan, paprikapoeder, abrikozen en pompoenrijst toe en roerbak het geheel enkele minuten op matig vuur.
  5. Voeg enkele eetlepels water toe, en dek de pan af met een deksel. Laat de pompoenrijst verder garen, ca. 2 min. of tot de pompoen de gewenste garing heeft bereikt.
  6. Schep de 'rijst' op een mooie schaal en garneer met geraspte wortel, koriander, munt, amandelschaafsel en pistachenoten.
Recipe by Oerspronkelijk at https://www.oerspronkelijk.nl/kruidige-pompoenrijst-met-pistache/