optionele ingrediƫnten*, zie onderstaande notities
Bereidingswijze
Plaats de zonnebloempitten in een glazen pot met deksel, zorg dat er enkele centimeters ruimte boven de pitten over blijft.
Voeg de ½ theelepel zeezout toe en vul de pot aan met water tot enkele centimeters boven de zonnebloempitten. Doe de deksel op de pot en laat de zonnebloempitten 8 tot 12 uur weken.
Giet de zonnebloempitten af in een zeef en spoel ze na met schoon water. Laat de zonnepitten uitlekken en plaats ze in een kleine blender/hakmolen of kom.
Pureer met een blender/staafmixer de zaden samen met citroensap, olie en een klein snufje zout. Mocht de room te dik zijn, voeg dan een eetlepel water toe. Des te sterker de mixer, des te gladder de room zal worden.
Voeg indien gewenst edelgist (hartige variant) of vanille toe (zoete variant) en roer goed door de romige massa. Proef de zure room en voeg eventueel naar smaak wat extra citroensap toe.
Notities
* Voor hartige variant: - 1 eetlepel edelgistvlokken Voor zoete variant: - 1 theelepel vanille extract
Recipe by Oerspronkelijk at https://www.oerspronkelijk.nl/zure-room/