Zomerse gazpacho

Wie heeft er bij deze temperaturen nu zin om uitgebreid te koken of boven warme pannen te hangen…? Het is weer voor salades, koude soepen en heerlijke hapjes. Wat denken jullie van een verfrissende soep vanavond? Gazpacho bijvoorbeeld.

Gazpach 1

Gazpacho is een Spaanse koude soep op basis van groenten en kruiden, meestal met tomaat en paprika. Vanwege het hoge gehalte aan antinutriĆ«nten in deze groenten (nachtschades) gebruik ik ze bij voorkeur zo min mogelijk. Tja, wat gebruik je dan als basis…

Gazpacho zonder nachtschades; het stond al een tijd op mijn lijstje om daar eens mee te experimenteren. Van de week heb ik een enorme watermeloen gekocht (van 6,5 kilo), en ik ben gaan knutselen in de keuken. De eerste poging, op basis van watermeloen en verse kruiden, leidde tot een bruinige sap (jaja, rood en groen wordt bruin). De soep smaakte super lekker, maar was wel bruin…

Gazpach

De pogingen die volgenden resulteerden in een aanrecht vol kleurige brouwsels en ten slotte in de soep waar ik naar op zoek was. Uiteindelijk bleek toch de meest simpele versie het beste resultaat op te leveren. Haha, hoe moeilijk kunnen we dingen soms maken. Geniet en proef de zomer.

Gazpacho
 
nachtschadevrij
Auteur:
Personen: 2
Ingrediƫnten
  • 400 gram watermeloen, schil en zaden verwijderd
  • 100 gram komkommer, geschild (anders krijg je bruine soep ;-))
  • 1 flinke teen knoflook, gepeld
  • 3 lente-uien, schoongemaakt
  • 50 ml extra vierge olijfolie
  • ca. 50 ml citroensap of limoensap, naar smaak
  • zwarte peper en zeezout, naar smaak
  • bosje verse peterselie of koriander
Bereidingswijze
  1. Pureer in een blender of met een staafmixer de watermeloen, komkommer, knoflook, het witte deel van de lente uien, olijfolie en citroensap.
  2. Breng de soep op smaak met peper en zeezout en roer goed door.
  3. Plaats de soep minimaal een uur in de koelkast, zodat de smaken lekker kunnen intrekken en de soep koud geserveerd kan worden.
  4. Voor de garnering, snijd het groene deel van de lente ui in dunne ringetjes en hak de peterselie/koriander fijn.
  5. Serveer de garnering in aparte schaaltjes en zet voor de liefhebbers nog wat extra olijfolie op tafel.

Gearomatiseerde kokosmelk
Chocopasta

No Comments

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.