Gearomatiseerde kokosmelk

Alternatieven voor koemelk, de schappen in de supermarkt staan er tegenwoordig vol mee. Rijstmelk, notenmelk, sojamelk, kokosmelk… tot grote vreugde van mensen met allergieën en intoleranties. Deze dranken worden aangeboden als “gezond alternatief voor koemelk” of “zuiver plantaardig”. Klinkt goed, maar zoals ondertussen steeds vaker blijkt, moeten we zelf alert zijn en verpakkingen goed lezen.

Kokosmelk

Oerspronkelijk – kokosmelk

Vaak bevatten deze dranken allerlei toevoegingen, die ik liever niet in mijn eten heb zoals suikers (maïssiroop, maltodextrine, etc.), plantaardige oliën, smaakstoffen, carrageen, gemodificeerd zetmeel, calciumfosfaat, Arabische gom, etc. Alhoewel sommige van deze stoffen van natuurlijke oorsprong zijn, zijn ze minder onschuldig dan ze lijken. Ze zijn vaak sterk bewerkt, soms zelfs met giftige oplosmiddelen. Daarnaast bevatten blikken en pakken regelmatig BPA, wat in de melk kan lekken.

Tijd om zelf de keuken in te duiken en een voorraadje aan te leggen. Dan weet je zeker wat er in je eten (en drinken) zit. Zelf melk maken is zo gepiept en het is zo leuk om te doen. Met zo’n voorraad kun je weken vooruit en bespaar je nog geld ook.

Mijn favoriet is kokosmelk. Wat je kan maken van een hele kokosnoot, maar ook simpelweg van gedroogde kokos. Overgiet kokosrasp met heet water en laat het een uurtje weken. Gebruik vervolgens een blender of staafmixer om de kokos te pureren. Giet het mengsel door een fijne zeef. En zie daar, je hebt melk gemaakt. Deze melk is in de koelkast enkele dagen houdbaar, in de vriezer enkele maanden.

Pure kokosmelk is al erg lekker, maar voor de afwisseling maak ik verschillende smaken. Deze bijvoorbeeld:

  • Vanillemelk – voeg aan de kokosrasp een mespuntje vanille merg toe alvorens je het hete water toevoegt. Volg verder gewoon het normale recept.
  • Pandanmelk – gebruik enkele verse of diepgevroren pandanbladeren (te koop bij de toko) en leg een knoop in de bladeren. Verwarm de kokosmelk in een pannetje samen met de pandanbladeren en laat het ca. 10 minuten zachtjes trekken (op laag vuur). Verwijder de bladeren en de pandanmelk is gereed.
  • Chai – voeg aan de kokosrasp een snufje kaneel, snufje kardemom en een lepeltje verse geraspte gember toe alvorens je het hete water toevoegt. Volg verder gewoon het normale recept.

Wat ik er dan zoal mee doe? Ik gebruik het in thee, smoothies, bloemkoolrisotto, curries, muffins, pannenkoeken, pudding, …

Wat ga jij er mee maken?

Wat begon als mondwater, bleek een alleskunner
Zomerse gazpacho

3 Comments

  • Sandra 29/07/2015 at 17:53

    Hallo Marjolijn,

    Hoeveel gekookt water gebruik je met hoeveel kokosrasp voor deze kokosmelk? In welke verhouding dus?

    Alvast hartelijk bedankt.

    Reply
    • Marjolijn 30/07/2015 at 09:16

      Hallo Sandra,
      Het hangt een beetje af van de kwaliteit van de geraspte kokos en de gewenste romigheid van de melk. Ik merk dat er een duidelijk verschil zit tussen goedkopere versies kokosrasp (waar veel minder vet in zit) en de kokosrasp van de natuurwinkel. Bij gebruik van gedroogde kokosrasp ga ik uit van ca. 200 – 225 gram kokos op 1 liter water. Of één hele kokosnoot op ca. 750 ml water. Des te minder water je gebruikt, des te romiger de melk zal zijn.

      Reply
  • Pandan extract 08/11/2015 at 11:50

    […] het wordt echt gebruikt als smaakmaker. Een paar jaar geleden deelde ik al een recept om zelf gearomatiseerde kokosmelk te maken, waar pandan een van de heerlijke opties […]

    Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.