Gehakt met verborgen lever

Net als vergeten groenten hebben we eigenlijk ook vergeten vleessoorten. Hoe vaak eten we bijvoorbeeld nog lever? Vroeger maakte mijn moeder dat toch regelmatig klaar, met gebakken appelringen en uien. Ik moet zeggen dat ik dat eigenlijk best lekker vond.

Pasta met gehakt2 (1)

Orgaanvlees is één van de rijkste bronnen van mineralen (o.a. magnesium, kalium, calcium, jodium), vitamines (waaronder vitamine A, D en B12), gezonde vetten (omega 3) en aminozuren. Daarnaast is lever (en ander orgaanvlees) ook nog eens zeer betaalbaar.

Misschien heeft het feit dat we minder orgaanvlees eten, te maken met de intense smaak er van. Niet iedereen is er even dol op. Toch hoeft dat je er niet van te weerhouden om meer lever te eten. Met onderstaand recept krijg je toch een lekkere portie lever binnen zonder dat de smaak op de voorgrond ligt.

Pasta met gehakt1

Dit recept heb ik gemaakt om altijd een makkelijke basis voor een snelle doordeweekse maaltijd in huis te hebben. Ik vries het in porties in, en omdat het rul gehakt is, is het zo ontdooid (helemaal handig voor als je ‘s morgens vergeten bent vlees uit de vriezer te halen).

Pasta met gehakt (1)

Dit gehakt kun je gebruiken als basis voor bolognese saus, in nasi, roerbak gerechten, soepen… en nog veel meer. Ik heb er bijvoorbeeld vers gemaakte pesto doorheen geroerd en het geserveerd op courgette pasta (gemaakt met een spiraalsnijder).Lever gehakt1

Gehakt met verborgen lever
 
Gehakt met verborgen lever
Auteur:
Personen: 4 - 8
Ingrediënten
  • 250 gram lever*
  • 3 tenen knoflook, gepeld
  • 500 gram rundergehakt*
  • 2 eieren
  • ½ theelepel kerriepoeder
  • ½ theelepel komijnpoeder
  • ¼ theelepel zeezout
  • zwarte peper
Bereidingswijze
  1. Pureer in de keukenmachine de lever samen met knoflook.
  2. Meng met de hand in een grote kom de gepureerde lever door het rundergehakt en voeg de specerijen, peper, zout en eieren toe. Meng alles goed door elkaar en schep het mengsel in een grote ovenschaal.
  3. Verwarm de oven voor op 175 graden en bak de gehaktschotel in ca. 25 minuten gaar (afhankelijk van de dikte van het gehaktmengsel).
  4. Haal de schaal uit de oven en roer het gehakt rul met een vork.
  5. Het gehakt is nu klaar om in porties verwerkt of ingevroren te worden en hoeft voor gebruik alleen nog maar even opgewarmd te worden.
Notities
*Met de verhouding gehakt - lever kun je spelen. Meer lever, minder lever, kies wat je lekker vindt.

Kip met makreelmayonaise
Receptenruil 6 - Nasi (van bloemkoolrijst)

No Comments

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.