Word wakker met gemberthee

Bij gember denken veel mensen direct aan de gekonfijte versie die onder andere in ontbijtkoek te vinden is. Gek genoeg trekken mensen regelmatig een vies gezicht als ik over gember begin, maar dan hebben ze vaak nog nooit verse gember geproefd.

Verse gember heeft qua smaak iets weg van citrusvruchten, maar met zoete en pittige tonen. Zo los een stuk gember eten zou ik niet aanbevelen, dat is nogal scherp, maar verse gember is goed te gebruiken in zowel hartige als zoete gerechten. Ik gebruik het bijvoorbeeld in wortelsalade, smoothies, pompoensoep, appeltaart, Indiase curries, roerbakschotels, bij vis of kip en in veel Thaise gerechten.

Gember heeft veel gezondheidsbevorderende eigenschappen. Gember…

  • werkt pijnstillend (vooral in combinatie met knoflook, wortel, koriander)
  • helpt tegen misselijkheid en reisziekte
  • ondersteunt het immuunsysteem vanwege de antibacteriĆ«le eigenschappen
  • bevordert de spijsvertering
  • vermindert de drang naar zoetigheid
  • werkt ontstekingsremmend (goed te gebruiken bij bijvoorbeeld keelpijn)
  • is zuiverend en verwarmend
  • versnelt de afbraak van histamine (reduceert daardoor allergische klachten)
  • werkt energie opwekkend

Begin de dag eens met een kopje warm water met daarin een paar schijfjes verse gember. Voeg eventueel een scheutje verse citroensap toe, voor een extra zuiverende werking. Ik vind het een heerlijke manier om ‘s morgens op te starten. En de plakjes gember hoef je daarna niet weg te gooien, die gebruik je gewoon in je wortelsoepje voor de lunch :-).

Orthomoleculaire geneeskunde
Symptomen zijn een signaal

No Comments

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.