Review: Lava pan en recept: gestoofd konijn (of kip!)

Koken is een van mijn grootste hobby’s. Al van kinds af sta ik graag te experimenteren, te proeven en in de pannetjes te roeren. Ik ben altijd op zoek naar nieuwe smaakcombinaties, raak niet uitgeleerd over de invloed van voeding en omgeving op onze gezondheid en maak graag gebruik van zo natuurlijk mogelijke producten. En waar maak je een echte foodie nu blijer mee dan met keukengerei?! Ik ben dan ook helemaal in de wolken met de prachtige gietijzeren Lava pan die ik mag testen van Lava Cooking Europe.

Konijn

Lava Cooking

De Lava Cooking Store vind je in de vissershaven van IJmuiden. Het is een winkel vol prachtige keuken-attributen en een locatie voor culinaire evenementen. Ik heb voor het eerst kennis gemaakt met Lava Cooking tijdens de Tasty beurs enkele weken geleden. Hier stond Lava Cooking met een display met veel van hun kookgerei. Net als goede messen zijn goede pannen onmisbaar is de keuken, ze maken koken en eten tot een hele andere ervaring.

Lava pan

Gemak

Anti-aanbak pannen leken de magische oplossing om snel, makkelijk en gezond te kunnen koken. Het klinkt ideaal, ten eerst omdat we jaren lang bang gemaakt zijn voor verzadigd vet; vetvrij bakken leek de ultieme oplossing. En daarnaast natuurlijk het echte “voordeel”; eten blijft niet plakken aan de pan. We schuiven onze kant-en-klaar gesneden roerbakgroenten in de ultra lichtgewicht pan, vuur gaat omhoog en enkele minuten later is het eten klaar. Na het eten even een straal heet water en de pan is weer schoon. Gemak op en top.

Bruin en krokant

Opvallend is wel dat in professionele keukens de anti-aanbakpannen niet gebruikt worden. Een anti-aanbaklaag voorkomt niet alleen dat producten aan de pan blijven plakken, het maakt het aanzetten van vlees ook minder goed mogelijk. Natuurlijk wordt vlees bruin als je het maar lang en heet genoeg bakt, maar dat is nou juist wat de anti-aanbak laag niet zo leuk vindt.

Teflon

Veel anti-aanbakpannen zijn voorzien van een teflon laag, welke gevoelig is voor krassen en stoten. Maar het zijn niet alleen de schuursponzen en het keukengerei die teflon aantasten, het verhitten van teflon tot hoge temperaturen (we willen dat stukje vlees of die pannenkoeken wel bruin krijgen), zorgt eveneens voor aantasting. Beschadiging van de teflon laag is niet alleen een gezondheidsrisico door stukjes teflon die we binnen krijgen of stoffen die uit de teflon in onze voeding lekken (o.a. uit PFOA), maar er komen eveneens schadelijke gassen (o.a. uit PTFE) vrij bij verhitting. De stof PFOA wordt van 2015 verboden. Teflon blijft echter ook zonder PFOA een gezondheidsrisico. Anti-aanbaklagen vinden we natuurlijk niet alleen in pannen, maar o.a. ook in bakvormen, wafelijzers, grillplaten, bakplaten, ovens en magnetrons.

Gezonde alternatieven

Gelukkig zijn er veel alternatieven, en wel in de vorm van de meer traditionele materialen zoals gietijzer, RVS (nikkelvrij), glas en emaille. Deze materialen zijn duurzaam en je zult er jaren lang plezier van hebben.

Konijn1

Gietijzer

Een goede kwaliteit gietijzeren pan is zwaar en heeft een dikke bodem die de hitte gelijkmatig verdeelt en het houdt warmte lang vast, waardoor ze bij uitstek geschikt zijn voor het aanzetten van vlees en het bereiden van stoofgerechten. Doordat vlees snel en gelijkmatig dichtgeschroeid wordt, blijven de authentieke smaak, sappen en voedingsstoffen bewaard. Het is niet voor niets dat dit een favoriet is bij veel professionele koks. En het leuke is, des te meer de pan gebruikt wordt, des te beter het braden zal gaan omdat zich een natuurlijk anti aanbak laag vormt. Deze laag beschermt de pan ook nog eens tegen beschadiging en corrosie.

Wat kun je er mee
Gietijzeren pannen zijn niet alleen geschikt voor braden en stoven, maar ook ideaal voor het bereiden van soep, ovenschotels, cakes, gebraad, alles wat profiteert van de prachtige warmteverdeling van de pan. Gietijzer reageert traag wanneer je het vuur hoger of lager zet, omdat het temperatuur (zowel warm als koud) goed vasthoudt. Die eigenschap maakt gietijzer ook zeer geschikt voor slow-cooking, het wordt een soort oventje van binnen. Gietijzer is te gebruiken op alle warmtebronnen, ook in de oven en zelfs boven een kampvuur (ideetje voor deze winter misschien?).

Konijn2

Lava Gietijzer

Bij gietijzeren pannen denken we al gauw aan merken als Creuset of Lodge pannen, maar Lava pannen doen zeker niet onder voor hun wellicht bekendere broertjes. Alle Lava pannen worden met de hand gemaakt, ze zijn vrij van schadelijke stoffen en enorm duurzaam. Dit zijn pannen waar je je leven lang plezier van zult hebben.

Om de pan uit te proberen heb ik een stoofschotel van konijn gemaakt, en wat een succes. De pan ziet er niet alleen prachtig uit, de smaken komen volledig tot hun recht. Geen schadelijke stoffen in mijn eten en schoonmaken is een makkie. Kortom, ik ben enthousiast!

Konijn stoofschotel
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
In deze stoofschotel kun je ook prima kip gebruiken in plaats van konijn. Het gerecht is dan binnen een half uur klaar.
Auteur:
Personen: 2
Ingrediënten
  • 2 middel grote uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 50 gram bakbacon of gerookte bacon
  • ½ citroen, biologisch
  • 1 eetlepel kokosolie of roomboter
  • ca. 350 gram konijn in stukken (te vervangen door kippendijen)
  • 100 ml water
  • 150 ml kokosmelk
  • 300 gram schorseneren
  • 300 gram aardpeer
  • 150 gram paddenstoelen (shiitake, oesterzwammen,champignons...)
  • 75 gram zwarte olijven, ontpit
  • 1 bosje verse koriander
  • zeezout en zwarte peper, naar smaak
Bereidingswijze
  1. Pel en snipper de uien en de knoflook. Hak de bacon in kleine stukjes.
  2. Rasp de gele schil van de citroen en pers de citroen uit.
  3. Verhit een hapjespan (gietijzer is echt geweldig voor dit recept) en voeg ui en kokosolie/roomboter toe. Bak enkele tot de ui glazig begint te worden.
  4. Voeg de gesnipperde bacon, knoflook en konijn toe. Bak het vlees licht aan.
  5. Voeg vervolgens water, kokosmelk, citroensap, citroenrasp en zwarte peper toe. Doe de deksel op de pan, breng het vocht tegen de kook en zet het vuur zacht. Laat het vlees ca. 1 uur zachtjes garen (Let op: kippendijen hoeven maar 10 minuten zachtjes te garen).
  6. Schil ondertussen de aardperen en de schorseneren en snijd in grove stukken.
  7. Maak de paddenstoelen schoon en scheur in grote stukken.
  8. Voeg, na ca. 1 uur (of 10 minuten als je kip gebruikt!) de aardpeer, schorseneren en paddenstoelen toe aan het vlees.
  9. Laat de groenten nog 10 - 15 minuten mee garen en de saus licht indikken (je kunt de saus evt. nog extra binden met 1 eetlepel arrowroot opgelost in een scheutje water).
  10. Was de koriander en hak fijn.
  11. Voeg zodra de groenten gaar zijn de zwarte olijven toe.
  12. Breng het gerecht op smaak met peper en evt. zout.
  13. Bestrooi met koriander en serveer.

 

Paleo speculaas
Romige pesto rolletjes

No Comments

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.