Gingerale

Enkele maanden geleden heb ik voor de receptenruil lekker rond geneusd op de leuke blog van Iris: De voedzame keuken. Destijds heb ik haar kombucha snoepjes gemaakt. Mijn interesse was toen ook meteen al gewekt door een ander recept wat ik op haar website vond, de gingerbug. Op dat moment kon ik het recept niet maken, omdat ik een paar dagen van huis zou zijn en de gingerbug wil graag elke dag gevoed worden tot hij begint te bruisen en klaar is voor gebruik.

Nou moet ik toegeven dat ik nog nooit van een gingerbug gehoord had. Ik ben wel bekend met fermenteren, zoals zuurkoolachtige fermentaties en kokosyoghurt op basis van probiotische culturen. Gingerbug is ook een starter-ferment, een zogenaamde wilde fermentatie, waar je geen bacteriecultuur aan hoeft toe te voegen. Het maakt, net als de oorspronkelijke zuurdesem, gebruik van gisten in de lucht en daarnaast van de melkzuurbacteriën die zich van nature op de schil van de gemberwortel bevinden.

Gingerale

Bij fermentatieprocessen zorgen gisten, schimmels en bacteriën, door middel van de aanmaak van enzymen, voor de omzetting van bepaalde voedingsmiddelen waardoor deze van smaak en structuur veranderen en makkelijker verteerbaar worden. Tevens verlengt het de houdbaarheid van producten. Fermenteren is een veel gebruikte toepassing, denk maar aan zuurkool, wijn, bier, salami, yoghurt, kaas, azijn, zuurdesembrood, kombucha. Toch fermenteren wij thuis tegenwoordig nauwelijks meer. Dit recept kan daar misschien verandering in brengen.

Gingerbug is super eenvoudig te maken en vergt weinig tijd, maar de bacteriën willen wel elke dag wat eten. Dus toen ik weer terug was, ben ik begonnen met de gingerbug, om als starter te kunnen gebruiken om mijn eigen ‘prikkellimonade’ te maken, en daarmee gelijk mijn darmen te verwennen met een lekkere portie goede bacteriën en mijn zenuwcellen met mooi assortiment aan B-vitamines.

Al binnen een paar dagen stond mijn gingerbug vrolijk te bubbelen en sindsdien ben ik miljarden huisdieren rijker 😉 . Af en toe slaapt de gingerbug een tijdje in de koelkast en zo nu en dan maak ik hem wakker om er een lekkere gingerale (gemberbier) van te maken. Maak je geen zorgen om de toegevoegde suiker in dit recept. De suiker wordt opgebruikt door de melkzuurbacteriën, het is hun voeding, waarvoor in de plaats zij natriumbicarbonaat, ofwel koolzuurgas, vormen. Wanneer je de gingerale langer zou laten fermenteren wordt op den duur zelfs alcohol gevormd.

Gingerbug (starter voor gingerale)
 
Oerzoet is een voordeliger optie dan kokosbloesemsuiker. Beide zijn goede opties voor dit recept, de smaak is wel verschillend. Oerzoet heeft een meer uitgesproken smaak, je proeft daar de licht bittere melasse in, wat ik zelf wel een leuke toevoeging vind in de gingerale.
Auteur:
Ingrediënten
  • verse gember (bij voorkeur biologisch)
  • kokosbloesemsuiker, oerzoet of andere ongeraffineerde suiker (geen honing of zoetstof)
  • water (chloorvrij)
Benodigdheden:
  • grote glazen pot (ca. 750 ml)
  • schone doek of servet
  • elastiekje
Let op: zorg voor goed schoon keukengerei!
Bereidingswijze
  1. Rasp enkele cm verse gember (met schil en al) tot je ongeveer 2 eetlepels gember hebt.
  2. Doe de gember in de glazen pot, schep er twee eetlepels suiker bij.
  3. Vul aan met ca. 500 ml water (komt niet zo nauw). Roer door met een lepel die niet van metaal is.
  4. Dek de pot af met de servet/doek en zet de doek vast met een elastiekje.
  5. Bewaar de pot op kamertemperatuur en voed deze gemberstarter elke dag met twee eetlepels geraspte gember en 2 eetlepels suiker.
  6. Na een dag of 5 - 8 beginnen bubbels te vormen en bruist het licht als je het roert (wanneer er schimmel op groeit of de starter vies ruikt, is er iets niet goed gegaan)
  7. De starter (gingerbug) is nu klaar om te gebruiken om er frisdranken, zoals onderstaande gingerale, van te maken.
Notities
Je kunt de gingerbug op twee manieren bewaren:
1. In de koelkast: De bug gaat dan slapen en hoeft dan maar een keer in de week gevoed te worden met 1 eetl. gember en 1 eetlepel suiker. Om de bug te activeren: Haal de bug uit de koelkast en begin de bug weer eten te geven (gember en suiker dus)
2. Op kamer temperatuur: De bug blijft actief, en wil graag dagelijks gevoed worden met ca. 1 theelepel gember en 1 theelepel suiker.

Gingerale
 
Auteur:
Personen: ruim 2 liter
Ingrediënten
  • ca. 6 cm gemberwortel, geraspt
  • 75 gram kokosbloesemsuiker of oerzoet
  • 100 ml verse citroen- of limoensap of bijv. sterke earl grey thee
  • ½ theelepel zeezout of Himalaya zout (optioneel)
  • 2 liter water
  • 150 ml zelfgemaakte gingerbug (zie bovenstaande recept)
Bereidingswijze
  1. Maak een basis voor de gingerale door 500 ml water, geraspte gember, suiker en zout in een pan aan de kook te brengen.
  2. Laat op laag vuur ca. 5 minuten zachtjes pruttelen tot de suiker is opgelost.
  3. Haal van het vuur en voeg de rest van het water toe. Laat afkoelen tot kamertemperatuur
  4. Voeg citroensap en gemberbug toe en roer door.
  5. Giet in glazen flessen of potten en sluit de deksel goed af.
  6. Laat op kamertemp 3 - 4 dagen gisten tot koolzuur ontstaat en zet dan in de koelkast.
  7. Evt. zeven voor het serveren.

Thaise groene watermeloensalade
Paarse curry

70 Comments

  • Eva 04/06/2015 at 15:59

    Wat leuk! Dit ga ik zeker proberen. Vraagje… wat gebruik je het beste ipv een metalen lepel? Liever plastic of hout?

    Reply
    • Marjolijn 05/06/2015 at 19:29

      Hoi Eva, houten lepels kunnen soms bacteriën bevatten en dat kan de gemberbacteriën verstoren. Ik gebruik zelfs eigenlijk soms toch een 18/8 rvs lepel, geen aluminium in ieder geval. Soms schud ik ook gewoon heel licht om de bug te mengen. Maar eigenlijk is misschien een glazen roerstaaf/lepel of plastic lepel toch het beste.

      Reply
    • Joep 11/03/2016 at 19:22

      Maak je niet druk om het gebruik van een metalen lepel. Spoel al je materiaal met een sulfiet oplossing af en daarna even met kokend water. (Voorzichtig met glas!)
      Hoe sneller het fermitatie (gist)proces op gang komt des te beter. Andere bacteriën en gistcellen hebben dan geen kans meer. Daarom is het beter het proces in de hand te houden en een beetje (wijn of biergist) gist aan de afgekoelde basis toe te voegen.
      Nb. Ik gebruik al jaren een houten brouwlepel en spoel die alleen af met heet water uit de kraan.. Nooit problemen erdoor gehad.

      Reply
  • Floor 04/06/2015 at 19:23

    Hoi Marjolijn,
    Paar vragen:
    heb kleine bubbels in mijn (vrij dikke) starter na 8 dagen.
    Nog even doorvoeren?
    En hoeveel water gebruik ik in totaal voor de ginger ale?
    500 ml om de suiker in op te lossen en daarna? Aanvullen tot 2 liter of meer of minder?
    En de starter die ik niet direct opmaak in de koelkast zetten en tussendoor 1 x per week voeren en wakker maken door weer op het aanrecht te zetten en dagelijks 2 eetl gember en oerzoet voeren?
    Sorry hoor, maar wil t graag laten slagen 🙂
    Groeten Floor

    Reply
    • Marjolijn 05/06/2015 at 19:26

      Hoi Floor, Leuk dat je ook met de gingerale bezig bent. Vragen zijn altijd welkom :-D. Mijn starter is wisselend, de ene keer dikker, de andere keer wateriger. Beide werken prima. Kleine bubbeltjes zijn goed, daar kan je mee aan de slag. Ik voeg in totaal ongeveer 2 liter water toe, soms wel meer. Dus na de 500 ml om de suiker op te lossen nog 1 1/2 liter. Ik maak nog steeds gebruik van dezelfde starter waar ik een hele tijd geleden mee begonnen ben en hij blijft het geweldig doen. Ik voer hem ongeveer 1x per week als hij slaapt in de koelkast, maar het komt ook best vaak voor dat ik hem minder vaak voer. Hij blijkt het allemaal prima te vinden. Wakker maken gaat meestal heel snel (hoe hoger de kamertemperatuur, des te sneller het gaat, net als bij de gingerale). Om de starter wakker te maken blijf je hem inderdaad een paar dagen eten geven (2 eetl om 2 eetl., maar 1 om 1 blijkt ook te werken) tot de bubbeltjes weer zichtbaarder worden. Vorige week heb ik een nieuwe lading gingerale gemaakt en die heb ik uiteindelijk wel een week laten fermenteren voordat ik hem in de koelkast heb gezet, deze is ook weer goed gelukt. Als de gingerale eenmaal klaar is en in de koelkast staat is hij echt heel erg lang houdbaar, dat is ook heel handig. Laat je weten hoe de jouwe gelukt is? Groetjes, Marjolijn

      Reply
  • Floor 05/06/2015 at 23:34

    Dankjewel! Ik heb intussen een flinke pot vol ‘bug’ dus ik kan ook wat in de koelkast gaan zetten. Keep you posted! 🙂

    Reply
  • Chantal 12/06/2015 at 19:07

    Hoi Marjolijn,

    Nou de bug had een beetje moeite, maar na twee dagen opwarmen in de hooimadam was ze blij en heel actief. Nu staat er gingerale op de aanrecht koolzuur te maken ;-).
    Ik lees in jouw blog ook iets staan over kokosyoghurt. Maak je dat wel eens zelf en zo ja, zou je genegen zijn te delen hoe je dat doet??

    Ik heb het GAPS herintroductie protocol op zuivel geprobeerd, maar heb ontdekt dat ik toch echt serieus lactose-intolerant ben (so much for schapenyoghurt en dat vind ik zo lekker 🙁 ), dus nu zoek ik een alternatief zonder lactose en zonder een hele hoop gedoe in de keuken ;-).
    Enig idee??

    Geniet van het zonnetje dit weekend!

    Groetjes,
    Chantal

    Reply
    • Marjolijn 12/06/2015 at 19:29

      Hoi Chantal,
      De gingerale heeft soms wat opstartproblemen, maar geef hem lekker de tijd en het komt meestal vanzelf goed. Hooimadam is helemaal een goed idee. Ik zet hem op zonnige lekker in de vensterbank, hij schijnt dol te zijn op warmte.

      Kokosyoghurt kun je ook in de hooimadam maken. Ik maak het inderdaad zelf. Heel eenvoudig eigenlijk: 1l kokosmelk verwarmen met een eetlepel gelatine. Roeren en ca. 5 min. zachtjes laten koken. Dan af laten koelen tot ca. 37 graden C. Dan inhoud van ca. 4 probiotica capsules er door roeren. Giet de kokosmelk in steriele potten en zet 12 – 24 weg op een warme plek (in de hooimadam bijvoorbeeld). Daarna min 6 uur in de koelkast zetten voor gebruik. En voilà, kokosyoghurt :-). Ik had een paar weken geleden kokosyoghurt van //abbotkinneys.com/, die vond ik ook lekker, maar die is lastig te krijgen en best prijzig.

      Jij ook fijn weekend.

      Groetjes,
      Marjolijn

      Reply
      • Chantal 12/06/2015 at 20:24

        Top Marjolijn, heel erg bedankt! Dat ga ik zo snel mogelijk uitproberen.
        Lekker met kastanjecruesli (wie wat bewaard die heeft wat, nietwaar?) 😉

        Reply
        • Marjolijn 13/06/2015 at 08:53

          Heerlijk! Mijn favoriete kokosyoghurt combi is met bosbessen. Wel goed idee eigenlijk om weer eens kokosyoghurt te gaan maken 😀

          Reply
  • Michelle 04/08/2015 at 04:35

    Hoi Marjolein,
    In je recept voor gemberbug staat dat je bij het dagelijks voeren 1 theelepel suiker en 1 theelepel gember geeft. In het recept van de Voedzame Keuken is dit 2 eetlepels gember en 2 eetlepels suiker, dus best een groot verschil.. Bedoel je hier geen eetlepels?
    Groetjes, Michelle

    Reply
    • Marjolijn 04/08/2015 at 20:26

      Hoi Michelle,
      Ik heb verschillende gingerbugrecepten bekeken en ben daarmee zelf gaan experimenteren. Ik heb ervaren dat de gingerbug niet zo moeilijk is eigenlijk en dat de hoeveelheden en voedingsfrequentie zelfs niet heel nauw komen. Ik voed mijn gingerbug met 1 theel suiker en 1 theel gember, en dat werkt prima. Meer kan ook, maar dan krijg je op een gegeven moment wel heel veel gingerbug. Om de gingerbug te starten gebruik ik wel meer suiker en gember. Als mijn bug in de koelkast staat voed ik hem ongeveer eens in de 2 weken nu, en hij blijft het goed doen. Ik heb zelfs een potje wat ik al 3 maanden niet gevoed heb, om te kijken hoe lang het goed blijft (experimentje 😉 ).
      Groetjes, Marjolijn

      Reply
  • Probiotische smaakmaker 14/09/2015 at 18:43

    […] mogelijkheden en eigenlijk kan je bijna alle producten inmaken. Begin dit jaar deelde ik dit recept voor gingerale al op mijn blog. Mijn gingerbug bubbelt nog steeds vrolijk door, en af en toe maak ik een grote […]

    Reply
  • Iris 12/02/2016 at 10:06

    Wat leuk Marjolein dat je hier ook mee aan de gang bent gegaan! Het blijft mijn favoriete starter voor frisdranken!

    Reply
  • Alan 15/04/2016 at 11:49

    Hoi,

    Moet je de bug niet steeds aanvullen met water?

    Reply
    • Marjolijn 15/04/2016 at 14:11

      Je hoeft de bug niet aan te vullen met water, de 500 ml die je in het begin toevoegt is ruim voldoende.

      Reply
  • monique 10/06/2016 at 19:03

    Ik heb ook een gemberbug gemaakt en hij is, denk ik, mislukt. hij ruikt nl. vies, fel naar gist.
    Niet meer te gebruiken zeker?

    Reply
    • Marjolijn 13/06/2016 at 11:36

      Een onaangename geur is bij fermenten inderdaad een teken dat het niet goed is gegaan. De gisten kunnen zich bijvoorbeeld gemengd hebben met andere gisten of schimmels uit de lucht. De gemberbug heeft van zichzelf ook wel een indringende geur, maar dat is vooral gember en een een licht fris-zure geur.

      Reply
  • Liese 15/07/2016 at 19:43

    Hoi,

    Als je de bug in de koelkast ‘te slapen’ zet, sluit je de fles dan af met een deksel of weer met de doek?

    Groetjes,
    Liese

    Reply
    • Marjolijn 16/07/2016 at 14:43

      Hoi Liese,
      Zodra je de bug in de koelkast plaatst kun je de deksel er op doen, het fermenteren wordt dan namelijk even stil gelegd.
      Groetjes,
      Marjolijn

      Reply
  • Marianne 22/07/2016 at 12:10

    Goedemiddag
    Hoe kom ik aan een starter om Gingerbeer te maken ?

    Groetjes Marianne

    Reply
    • Marjolijn 22/07/2016 at 15:15

      Hoi Marianne,
      Het eerste recept is het recept voor de gingerbug (de starter), het tweede recept maakt gebruik van die starter om gingerale te maken.
      De starter kan je dus eenvoudig zelf maken.
      Groetjes,
      Marjolijn

      Reply
  • Jord 29/07/2016 at 09:44

    Hee Marjolijn!

    Is het mogelijk om de gingerbug luchtdicht af te sluiten en mee te nemen? (ik ben begonnen met het voeden, maar ga op een kleine vakantie en wil het daar afmaken)

    Dankje!

    Reply
    • Marjolijn 01/08/2016 at 07:52

      Hoi Jord,
      Tijdelijk afsluiten van de pot is geen probleem, je kunt het prima uren lang afgesloten laten staan, wellicht tussendoor een keer luchten en dan als je aankomt weer open zetten.
      Fijne vakantie!
      Groetjes, Marjolijn

      Reply
  • Alastair 07/11/2016 at 09:10

    Hoi Marjolijn,
    Ik heb al een tijdje een bug, en deze slaapt vaak doordat ik voor mijn werk veel van huis ben. Hoelang is een gingerbug houdbaar, m.a.w., is de gember die al bijv. 4-6 maanden in de pot zit (van den beginne) nog gezond om te gebruiken, of is het nodig om af en toe de gember te verversen ?

    Reply
    • Alastair 07/11/2016 at 09:43

      …..korte aanvulling, Het is niet zo dat ik het 4-6 maanden niet gebruikt heb. Maak er elke maand wel minstens een keer wat flesjes drank mee.

      Reply
    • Marjolijn 07/11/2016 at 09:57

      Heerlijk om altijd een pot gingerbug op voorraad te hebben. De houdbaarheid is van verschillende factoren afhankelijk en het kan zeker maanden lang goed zijn, het belangrijkste is dat de gingerbug nog tot leven komt zodra deze weer op kamertemperatuur actief gevoed wordt. Daarnaast hoort er geen schimmel op de bug te staan en weet je vooral aan de geur te herkennen dat de bug nog goed is (de bedorven geur is heel duidelijk herkenbaar). Het kan wel zijn dat er in de tijd iets meer alcohol gevormd is en de gingerale die je met de bug gaat maken ook meer alcohol bevat.

      Reply
  • iris 07/11/2016 at 13:50

    hai, is het normaal dat de gemberbug (1 dag na opstart) ook dik en stroperig wordt?

    Reply
    • Marjolijn 11/11/2016 at 09:06

      De bug kan inderdaad een beetje stroperig worden, zolang het maar niet slijmerig is. Stroperig wordt het van de suiker.

      Reply
  • Sofie 13/02/2017 at 14:14

    Dag Marjolijn
    Ik wil starten met de bug te maken.
    Chloorvrij water, mag dat dan gewoon flessen water zijn?

    Reply
    • Marjolijn 14/02/2017 at 09:14

      Flessenwater is prima. Het meeste kraanwater is ook chloorvrij. Beide opties zijn prima te gebruiken.
      Veel plezier alvast met de bug. Groetjes, Marjolijn

      Reply
  • Claudia 26/03/2017 at 16:09

    Hallo Marjolein, ik ben nu op dag 5 van het maken van de Gingerbug. Dagelijks 2 eetlepels geraspe gember en 2 eetlepels oerzoet. Het word al een aardige dikke gemberbrij. Ik vroeg me af of je op den duur ook water moet toevoegen? En hoe gaat dat als je de gingerbug gaat gebruiken? Wat voeg je dan weer toe om de gingerbug te behouden?

    Reply
    • Marjolijn 27/03/2017 at 10:09

      Hallo Claudia, om de bug actief te houden blijf je hem inderdaad dagelijks voeden, met een kleine hoeveelheid (theelepeltje) suiker en gember, zoals beschreven in het recept. Wil je de bug even pauzeren, dan zet je hem in de koelkast en is 1 keer per week of zelfs 1 keer per twee weken eten geven voldoende. Als de bug echt te dik wordt, kun je inderdaad wat water toevoegen, maar het mag best een drukke ‘prut’ zijn. Begint je bug al te bubbelen? Wanneer je gingerale gaat maken, houd je nog wel wat gingerbug over, je kunt dus ook een grotere hoeveelheid gingerale maken, of meerdere potten. Wat je overhoudt aan bug blijf je dus eten geven. Groetjes, Marjolijn

      Reply
      • Claudia 29/03/2017 at 09:00

        Hallo Marjolein, helaas bubbelt de bug nog steeds niet nu op dag 8. Ik heb de pot de hele week al in de zon staan (vandaag is die er helaas niet) Toch ruikt en smaakt de bug niet verkeerd. Ik wacht alleen nog op bubbels?

        Reply
        • Marjolijn 29/03/2017 at 17:12

          Hoi Claudia, de bubbels zullen niet altijd even prominent aanwezig zijn. Soms zijn de culturen heel actief en schuimt de bug bijna, andere keren zie je alleen aan de zijkant wat kleine belletjes. Er zijn zo veel factoren van invloed op het ferment. Je geeft aan dat het goed ruikt en smaakt, dan denk ik dat je er ondertussen prima al gingerale mee kunt gaan maken. Heel veel succes.

          Reply
          • Claudia 30/03/2017 at 08:54

            Dank je wel!

  • kasper 10/04/2017 at 12:45

    Hallo, ik heb mijn bug per ongeluk wel met een deksel afgesloten gehouden tijdens het fermenteren..Het rookt echter prima en staat nu in koelkast te slapen. Heb net de eerste lading ginger ale gemaakt. Denk je dat dit een probleem vormt?

    Reply
    • Marjolijn 10/04/2017 at 14:18

      Hallo, ik denk dat je bug prima is. De bug heeft wel zuurstof nodig, maar er is altijd zuurstof aanwezig in de pot, zelfs als de deksel er op zit. Er kan wel druk opbouwen. Zolang je wel enige activiteit in je bug ziet (kleine bubbeltjes) en de geur goed is (en er uiteraard geen schimmel is), denk ik dat de gingerale prima gaat lukken.

      Reply
  • kasper 10/04/2017 at 23:39

    Oke dankjewel! Ik ben benieuwd 🙂

    Reply
  • Xander 30/04/2017 at 10:26

    Hoe kan het dat mijn ginger bug heel licht van kleur is. Zoals bitter lemon. Mijn bug is wel suoer geconcentreert. Echt heerlijk stroperig. Elke dag schep ik een kwart glas eruit om t weer te proeven. En het is verslavend lekker!!! Het zoete is helemaal verdwenen en wat achter blijft is de warme scherpe smaak van gember met een licht zuurtje. Ik ga vandaag een soda maken met aardbeien en munt. Een gezonde en leuke vervanger van al die ongezonde producten in de supermarkten.

    Reply
    • Marjolijn 30/04/2017 at 18:41

      Het kleurverschil kan zitten in de soort suiker die je gebruikt. Kokosbloesem geeft bijvoorbeeld een veel donkere kleur dan gewone suiker. Wat leuk dat je bug ook zo lekker is geworden, ik ben ook helemaal dol op dat zuurtje en de pittige tinteling van de gember. De combinatie met aardbei en munt lijkt me heerlijk. Wie heeft er nog supermarktdrankjes nodig 🙂

      Reply
  • Vknop 23/06/2017 at 17:22

    Hoi Marjolein,

    leuk recept, mijn eerste fermenteerproject dus extra spannend. Ik had nog wel een vraag: bij mij ligt er veel (kokosbloesem)suiker op de bodem van de pot, terwijl de gemberrasp overwegend veel bovenaan drijft. Verder ruikt, oogt en bubbelt alles wel goed denk ik. Is dit gebruikelijk? Hoor het graag en bedankt voor alle info

    Reply
    • Marjolijn 25/06/2017 at 09:58

      De suiker lost inderdaad niet altijd even goed op, op een gegeven moment is de vloeistof verzadigd, de rest van de suiker zakt dan naar de bodem. Dat is prima, ook hier kan het gewoon gebruikt worden door voor het fermentatieproces. De gember heeft meer de neiging naar boven te gaan. Af en toe roeren helpt om te zorgen dat de gember niet boven het vocht uit gaat steken en zou kunnen gaan schimmelen. Heel veel fermenteerplezier.

      Reply
  • carla van de ven 05/02/2018 at 17:42

    ik vroeg me af wannerer je de bug zeeft en heb ook ergens gelezen als je gingerale maakt dat je de gember niet langer dan 20 minuten moet koeken omdat het dan erg bitter wotdt

    Reply
    • Marjolijn 05/02/2018 at 20:36

      Ik zeef de bug niet, ik gebruik de bug met pulp en al om gingerale te maken. De gember voor de gingerale verwarm ik niet langer dan 5 min en de gember in de bug verwarm ik helemaal niet. Ik moet zeggen dat ik gember nog nooit langere tijd verhit heb, ik heb er geen ervaring mee of het na 20 min bitter wordt.

      Reply
  • carla van de ven 09/02/2018 at 22:56

    zeef je de gingerale helemaal niet? ook niet als je het in de flessen doet?

    Reply
    • Marjolijn 10/02/2018 at 08:33

      Ik zeef de gingerale niet tijdens het fermentatie proces, maar meestal wel voor het serveren (zie step 7 in het recept) of als ik het in een andere fles giet om bijvoorbeeld cadeau te geven. Ik gebruik de gingerale vaak in smoothiebowls en dan gebruik ik graag ook de pulp uit de gingerale.

      Reply
  • Paulien 28/04/2018 at 11:33

    Hoi Marjolijn,

    Ik heb nu twee keer gingerale geprobeerd te maken, maar er komen geen bubbels in. Deze zitten wel in mijn ginger bug. Waar kan dat aan liggen? De smaak is op zich wel goed.

    Reply
    • Marjolijn 02/05/2018 at 11:12

      Hoi Paulien, wanneer je geen bubbeltjes krijgt in de gingerale kan dat verschillende oorzaken hebben. Het kan zijn dat er bijvoorbeeld toch lucht bij de gingerale is gekomen tijdens het fermentatieproces en gas heeft kunnen ontsnappen (dat gebeurt bij schroefdop wel eens). Dat is op zich geen probleem, bubbels zijn niet noodzakelijk, maar de bubbels maken het wel extra lekker. Als de bug goed smaakt en ruikt en je wel een klein tinteltje ervaart, dan is het wel gefermenteerd en nog steeds lekker en gezond. Het kan ook zijn dat de temperatuur in huis te laag was tijdens het fermentatieproces, waardoor de fermentatie meer tijd nodig heeft. Andere mogelijkheden zijn dat de suiker die je gebruikt hebt een beetje vervuiling bevatte, wat het fermentatie proces kan verstoren, of dat het ferment iets te weinig suiker bevatte om voldoende te kunnen omzetten in koolzuur. Je zou een gedroogde vijg of enkele bio rozijnen kunnen toevoegen, fruitsuikers (en gisten op het fruit) helpen bij het gistingsproces. Ook kan direct zonlicht het proces verstoren, en daarnaast is het mogelijk dat de gember ‘behandeld’ is en daardoor ‘te schoon’, maar dan zou je bug al weinig activiteit hebben laten zien. Ik hoop dat je hiermee verder kunt. Groetjes, Marjolijn

      Reply
  • Martine 19/05/2018 at 06:36

    Ik ga vandaag een bug beginnen. Begrijp ik nu goed dat ik behalve gingerale ook andere frisdranken kan maken? Heb je daar ook recepten van?

    Reply
    • Marjolijn 19/05/2018 at 08:49

      De bug kun je inderdaad gebruiken om allerlei frisdranken mee te maken. Je kunt daarvoor lekker naar eigen smaak variëren door 1 liter vruchtensap (of deels vruchtensap deels water) of bijvoorbeeld gezoete thee, kruidenthee, vruchtenthee, etc. te mengen met ca. 60 ml gezeefde gemberbug. De frisdrank heeft net als de bug suikers nodig om te fermenteren, de frisdrank wordt dus naar mate de fermentatie vordert steeds minder zoet omdat de suikers worden omgezet in koolzuur. Hier vind je bijvoorbeeld een leuk recept voor aardbeienprik: //icookandpaint.com/2016/07/12/strawberry-soda-using-a-ginger-bug/

      Reply
  • Julian 30/05/2018 at 15:45

    Kun je de gingerale zelf wel met honing maken, of onstaat er dan geen koolzuur?

    Reply
    • Marjolijn 31/05/2018 at 17:41

      Rauwe honing heeft antiseptische werking en eigen probiotische werking en dat kan het fermenteerproces van de gingerbug beïnvloeden. Het zou echter wel moeten lukken om met honing gingerbug te maken, maar het zal meer tijd vergen voordat het mengsel gaat fermenteren.

      Reply
  • Desiree 30/07/2018 at 12:32

    Hi Marjolijn,
    Wat leuk en fijn om ondanks dat het recept al even staat, wel de vragen terug te kunnen lezen!!
    Ik ben ook begonnen met een bug, hij staat inmiddels een week, heeft er even bruisend bij gestaan maar het is weer gestopt. Het ruikt gewoon fris en naar gember, het smaakt mierzoet.. zelfs geen bubbel aan de binnenkant van de kan.
    Opnieuw beginnen? Nog tot leven te wekken?
    Als ik dan toch bezig ben, de gember met schil?

    Reply
    • Marjolijn 31/07/2018 at 08:54

      Dankjewel voor je leuke reactie. Ik gebruik gember altijd met schil (ook in andere gerechten), daar zitten de meeste probiotica op en die komen voor een ferment dus goed van pas. Het bruisen van de bug wordt minder naarmate de hoeveelheid overgebleven suiker afneemt, de bug leeft gewoon rustig verder maar neemt niet meer in grote hoeveelheden toe. Ook is het de afgelopen tijd wel heel erg warm geweest, ook dat kan van invloed zijn op de activiteit van de bug. Warmte werkt bevorderend, maar te warm zorgt juist weer voor afname van de activiteit. De smaak zal inderdaad nog wel heel zoet zijn. Het klinkt voor mij als een gezonde bug die je prima kunt gebruiken om gingerale of een ander ferment mee te gaan maken.

      Reply
  • Karin 30/07/2018 at 15:35

    Maar als je hem niet aanvult met water dan hou je toch niets over als je er steeds 100 ml afhaal?

    Reply
    • Marjolijn 31/07/2018 at 09:00

      Je kunt ook zeker af en toe water toevoegen, maar op een gegeven moment is het sowieso wel goed om een nieuwe bug te maken. Ik kom meestal om in de bug 😉

      Reply
  • Els 07/08/2018 at 10:35

    De bug lukt prima. Bij het maken van de gingerale gaat het gemberrasp wat boven op drijft tijdens het fermenteren buiten koelkast na 1 dag al schimmelen.
    Ik neem aan dat bij het maken van de gingerale de gingerbug wordt toegevoegd met de gember en niet alleen de gingerbug vloeistof

    Reply
    • Marjolijn 08/08/2018 at 14:21

      Vormt zich een witte donsachtige schimmel aan de bovenkant, of zijn het meer donkere draden door de gingerale? Na een dag al schimmel is inderdaad wel heel snel, de citroensap en de goede bacteriën zouden dat toch wel moeten voorkomen. Wat kan helpen is de fles regelmatig schudden zodat de bovendrijvende gember niet te lang wordt blootgesteld aan lucht in de fles. Tevens helpt het om slecht een kleine ruimte tussen de vloeistof en de deksel te houden en in ieder geval de deksel goed vast te draaien. Mochten er toch schimmels vormen, is er kans dat er schimmels in de lucht zitten of misschien de deksel van de fles aan de binnenkant beschadigd waardoor vervuiling bij de gingerale kan komen. Wanneer er schimmel op is gegroeid is de gingerale helaas niet meer te gebruiken, en raad ik aan om opnieuw te beginnen.

      Reply
  • Martine 14/08/2018 at 10:07

    Ik heb, poging 2, al na 24 uur bubbels. Betekent dit dat mijn starter al klaar is?

    Maw hoe weet ik of mijn bug gebruiksklaar is?

    Reply
    • Marjolijn 15/08/2018 at 16:16

      Met de hoge temperaturen in huis die we op het moment hebben, gaat fermenteren sneller. Na 24 uur al, is echt snel, maar het kan wel. Ik zou nog wel zeker een dag of twee verder laten fermenteren, zodat er voldoende goede bacteriën zijn om ook de gingerale te beschermen tegen ongewenste micro-organismen. Ik heb op het moment zuurkool, kefir en een honing ferment staan en die bubbelen er ook op los.

      Reply
      • Martine 15/08/2018 at 16:36

        Het potje stroomde over vanmorgen en ik hoorde hem bubbelen. Dus vanmiddag toch maar een paar flesjes gingerale gemaakt. Daarna de bug weer gevoerd, dus als het niks wordt probeer ik het volgende week gewoon weer

        Reply
        • Marjolijn 16/08/2018 at 14:47

          Wauw, dat klinkt goed. Heerlijk als fermenten zo lekker actief zijn 🙂

          Reply
  • Martine 14/08/2018 at 12:51

    Is een bug gebruiksklaar zodra er bubbels te zien zijn?

    Mijn bug, poging 2, bubbelde binnen 24 uur.

    Maw: hoe weet ik wanneer mijn bug gebruiksklaar is?

    Reply
  • Rob uit Geldrop 03/03/2019 at 01:24

    Dag Marjolijn,

    Enigszins verwarrend, naast enorm interessant en going on.

    Bij de start van de bug, zeg je dagelijks 2 eetlepels gember + 2 eetlepels suiker.

    Na koeling is dit slechts 1 theelepel ipv 2 eetlepels van elk?

    Nogal een verhouding…

    Verder bepaald dat zowel een eetlepel gember als palmsuiker 15 gram wegen.

    Werk graag met de weegschaal en keukenmachine ipv lepels en raspen.

    Verder al enkele luchtbellen tussen het drijvende gember.

    Woensdag gestart, vrijdags te eten gegeven, en nu zondagmorgen/zaterdag nacht nogmaals t eten geven.

    Verder valt me wel op veel drijvend gember na doorroeren.

    Blijft interessant en lijkt me gezond.

    Groetjes Rob the health freak, houd van experimenteel fermenteren.

    Zuurkool bij ontbijt salade & wat zeezout bij de citroen peterselie komkommer gember aloë vera drank (losing fat & green balance), naast gepureerde groene linzen met wat zeezout….

    Reply
    • Marjolijn 04/03/2019 at 08:56

      Hoi Rob, leuk dat je ook zo bezig bent met fermenteren. Bij de opstart van de bug gebruik ik inderdaad meer suiker en gember. Als de bug eenmaal volop in leven is, kun je heeft hij minder voeding nodig. De hoeveelheden komen niet zo heel nauw, ik kijk vooral hoe het gaat met de bug. Dit is ook afhankelijk van andere factoren, zoals temperatuur, de pot, andere organismen in de omgeving, etc. Veel fermenteerplezier!

      Reply
  • FraFri 17/04/2019 at 10:21

    Heb al een paar maal geprobeerd een ginger bug te maken. Vrij snel al zie ik volop bubbels maar na een 5-tal dagen, ondanks het bijvoegen van gember en suiker, valt het goedje stil. Geen bubbels meer; het lijkt vrij doods. Of is het normaal dat het ‘gisten’ stopt??

    Reply
    • Marjolijn 17/04/2019 at 11:02

      Dat hoeft op zich op zich geen probleem te zijn. Na korte tijd gaat het flink bubbelen en daarna kan het wat rustiger worden. Het hoort nog wel te gaan bruisen als je het rustig doorroert, het gisten hoort niet helemaal te stoppen. Er kunnen verschillende oorzaken zijn dat de bug stopt met bubbelen, het kan zijn dat de temperatuur wat lager geworden is, waardoor de bug is vertraagd. Het kan ook dat er de verhouding suiker – gember niet optimaal is en dat je iets meer gember en minder suiker moet gebruiken (vooral als er suiker op de bodem ligt). Belangrijk is dat het aangenaam ruikt en er geen schimmels vormen.

      Reply
      • FRAFRI 17/04/2019 at 13:37

        Het ruikt nog vrij aangenaam en schimmels zijn er niet te zien. Wel zie ik op de bodem een vrij dikke laag gember (?). Gebruik ik te weinig suiker dan…? Wanneer je proeft van de bug prikkelt het de tong; maw het smaakt helemaal niet verkeerd…
        Zou suiker toevoegen de activiteit terug op gang kunnen brengen?

        Reply
        • Marjolijn 17/04/2019 at 15:32

          Ik zou niet meer suiker toevoegen, ik denk eerder dat de suiker al de overhand heeft en dat er meer gisten nodig zijn. Deze gisten bevinden zich vooral op de schil van de gember. Het klinkt alsof de bug prima in orde is, een bug die niet goed is ruikt echt onaangenaam.

          Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.