Goed gevulde gehaktballetjes

Ons drukke leven van alle dag maakt het soms lastig om gezonde keuzes te maken. Eten koken kan leuk en ontspannend zijn, maar soms zitten er gewoon niet genoeg uren in een dag om alles gedaan te krijgen. Hoe kun je nou voorkomen dat je op die drukke stressvolle momenten vervalt in ongezonde patronen? Een open deur wellicht, maar het komt neer op voorbereiding.

balletjes2

Op de momenten dat je wel tijd hebt om te koken, kun je vaak zonder veel extra moeite grotere hoeveelheden bereiden. In plaats van elke dag een paar eieren te koken, kun je ook gewoon één of twee keer in de week een hele pan vol eieren koken. Koel de eieren daarna snel af en bewaar ze in de koelkast. Ze dan nog een dag of 6 houdbaar. Gebruik ze vervolgens om mee te nemen in je lunchtrommel, sauzen of waldorfsalade mee te maken, guacamole-hoeveelheden te verdubbelen (eieren zijn goedkoper dan avocado’s 😉 ) of maak er bijvoorbeeld een carbonarasaus mee.

Balletjes

gehaktballetjes met oosterse dipsaus

Gehaktballetjes, zijn ook ideaal om op voorraad te hebben voor dagen dat je weinig tijd hebt (en eigenlijk ook op dagen dat je wel tijd hebt 😉 ). Ik maak er vaak 50 of 100 tegelijk, gewoon in de oven, dan heb je er geen omkijken naar. Ik vries ze vervolgens in éénpersoons porties in, zodat ik ze kan gebruiken voor allerlei momenten; als er onverwacht bezoek komt (lekker met satésaus), als avondmaaltijd met kormasaus (recept volgt) en koriander-bloemkoolrijst, voor bij courgetti bolognese, bij een Marokkaanse ‘bloemcous’salade, in de lunchtrommel, of voor in het vliegtuig of tijdens een lange autorit.

balletjes

Voor extra veel gezonde voedingsstoffen voeg ik gepureerde (kippen)levertjes en een heleboel fijn gehakte groeten toe. Die lever die proef je echt niet in de balletjes, zo lust iedereen het wel. Lees hier meer over de waardevolle voedingsstoffen in lever. En het is tevens een mooie manier om restjes rauwe groente te verwerken (denk aan spruitjes, wortel, pastinaak, courgette, spitskool, etc.). In plaats van paneermeel gebruik ik graag gedroogde paddenstoelen die ik in een hakmolentje tot poeder vermaal. Ik zorg dat ik altijd wel een potje paddenstoelenpoeder heb staan, dat is een geweldige smaakmaker in hartige gerechten.

Balletjes1

Kipgehakt wordt meestal gemaakt van de kippendijtjes en is daardoor lekker vol van smaak. Het is goed verkrijgbaar en zeer betaalbaar, en je kunt het ook heel makkelijk zelf maken door kipfilet of kippendijfilet in de foodprocessor op de pulseerstand te hakken. Dat is in dit recept helemaal makkelijk, omdat je je groenten en de lever al in de keukenmachine hebt zitten. Voeg dan, zodra je de lever gepureerd hebt, stukjes kip toe en pulseer tot een grof gehakt.

Goed gevulde gehaktballetjes
 
Dé manier om lever te eten als je er nog niet zo dol op bent! In plaats van één soort gehakt, kun je ook kiezen voor combinaties, bijvoorbeeld 50% runder- of lamsgehakt en 50% kipgehakt.
Auteur:
Ingrediënten
  • ca. 750 gram gehakt (kip, rund, lam...)
  • ca. 200 gram kippenlevertjes (of andere soort lever)
  • 2 teentjes knoflook
  • ca. 300 - 400 gram verse groente (wortel, courgette, spruitjes, ...)
  • 1 ui
  • ½ theel. fijn zeezout (+ ¼ theel. extra bij vochtige groenten, zie bereidingswijze)
  • ½ theel. kurkuma
  • zwarte peper
  • ½ theel. gemalen komijn
  • 1 à 2 eetl. verse kruiden, fijn gehakt (of 1 theel. gedroogde kruiden), bijv. oregano, salie, basilicum, tijm, bieslook, koriander (optioneel)
  • 1 ei
  • 2 eetl. gemalen gedroogde paddenstoelen (of arrowroot, kokosmeel of amandelmeel)
Bereidingswijze
  1. Verwarm de oven voor 175 graden Celsius.
  2. Hak de groenten tot fijne korrels in een keukenmachine of rasp ze op een fijne rasp.
  3. Als je vochtige groenten gebruikt zoals courgette, plaats dan de geraspte groenten in een vergiet in de gootsteen. Bestrooi met ¼ theel. extra zeezout en meng goed. Laat het 10 minuten staan. Plaats dan groenten in een schone handdoek en knijp het overtollig vocht uit de groenten.
  4. Pureer vervolgens de lever met de ui en knoflook in een keukenmachine of hakmolentjes.
  5. Meng vervolgens het gehakt, groenten, levermengsel, zout, specerijen, kruiden, ei en meel in een grote kom. Kneed alles goed door elkaar. Voeg evt. wat extra arrowroot of ander meel toe als het gehakt te nat is om balletjes te kunnen vormen. Het gehakt is wel iets vochtiger dan je gewend bent, maar dat komt met het bakken helemaal in orde.
  6. Vorm ca. 50 kleine gehaktballetjes en leg deze op bakplaat.
  7. Verwarm de oven voor op 175°C.
  8. Bak 15 - 25 minuten (afhankelijk van de grootte van de balletjes) tot ze bruin en gaar zijn.
Notities
Kipgehakt is vaak veel smeuïger dan rundergehakt, daardoor kan het zijn dat je een klein beetje extra arrowroot/kokosmeel/paddenstoelen moet toevoegen om balletjes van het deeg te kunnen worden. Ik maak vaak een combinatie van gehaktsoorten, bijv. 250 gram kipgehakt en 500 gram lamsgehakt.

 

knapperige wortelchips
Maaltijdreep met extra proteïne

4 Comments

  • Gerdien 16/04/2016 at 13:56

    Hoi Marjolijn!

    Er staan nu 30 stuks in de oven, meer pasten er niet op mijn plaat. 6 Grotere bak ik vanavond voor het eten in de pan.
    Ben heel benieuwd hoe ze smaken, want volgens mij heb ik er munt in gedaan ipv salie…

    Reply
    • Marjolijn 18/04/2016 at 12:51

      Hoi Gerdien, Munt lijkt me ook heerlijk. Munt-koriander-knoflook is ook een combinatie die ik zelf graag gebruik. Vooral ook in combinatie met kipgehakt.

      Reply
  • Diandra 23/04/2016 at 13:29

    De gehaktballetjes zitten nu in de oven, ik ben benieuwd!
    Vraagje: bij mijn bio-winkel liggen ook kippenhartjes in de vriezer. Zou je deze op dezelfde manier kunnen ‘verstoppen’? Of heb jij misschien nog een ander idee met kippenhartjes?

    Reply
    • Marjolijn 25/04/2016 at 07:10

      Kippenhartjes lenen zich hier inderdaad ook prima voor, de smaak is iets minder intens dan de smaak van lever en hartjes zijn rijk aan proteïne. Dit is ook een recept waar je kippenhartjes goed in kunt verwerken: //www.oerspronkelijk.nl/paddenstoelenragout/. In plaats van het vlees te garen in de saus zou ik dan de hartjes een minuut of 6 braden in de pan samen met de paddenstoelen.

      Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.