groente pizza

Boerenkool pizza

De 2-ingrediënten pizza is een handig basisrecept waarmee je lekker kunt variëren. Nu de wintergroenten zich beginnen aan te dienen, heb ik een variatie gemaakt met boerenkool (in en op de pizza), chorizo en avocado voor een extra romig effect.

Boerenkool is een zo’n heerlijk degelijk superfood van eigen bodem. Maar naast gezond, vind ik boerenkool ook erg leuk om mee te werken in de keuken.
In tegenstelling tot spinazie blijft boerenkool een ‘bite’ houden als je het verwerkt. Je kunt er zelfs knapperige chips mee maken (ik maak ze graag met kokosolie, knoflook en komijn). Vanwege de stevige structuur kun je er ook quiches mee vullen zonder dat de bodem klef wordt, of pizzabodems mee maken…Boerenkool pizza

Deze keer heb ik kleine pizzabodems gemaakt, dat geeft meteen een ander effect. De pizza’s zijn zo ook als borrelhapje te serveren. Door de stevige bodem kan je ze goed met de hand eten (maar met bestek kan natuurlijk ook). Ook kun je nog kleinere vormen maken of de bodems in stukken te snijden, waardoor ze zelfs dienst kunnen doen als cracker, met vispaté of makreelmayonaise bijvoorbeeld.

Boerenkool pizza bodemBoerenkool pizza bodem1

groente pizza
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Deze pizzabodems zijn ook te bereiden als cracker. Maak het deeg dan net iets dunner en snijd in de gewenste vorm.
Auteur:
Porties: 4 kleine pizza's
Ingrediënten
  • 2 groene bakbananen
  • 2 flinke eetlepels kokosolie
  • 1 handvol verse boerenkool (ca. 50 gram), gewassen en droog gemaakt
  • ½ theelepel oregano
  • 1 teentje knoflook
  • snufje zeezout
  • 50 gram boerenkool
  • 30 gram peterselie
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • snufje zeezout
  • 40 gram chorizo
  • 1 avocado
Bereidingswijze
  1. Verwijder de schil van de bakbananen en snijd de bakbanaan in stukken. Pureer in een keukenmachine de bakbanaan met de kokosolie, boerenkool, oregano, knoflook en zout tot een redelijk glad deeg.
  2. Leg een vel bakpapier op een bakplaat en spreid het deeg in vier cirkels gelijk uit (ca. 0,5 cm dik).
  3. Verwarm de oven voor op 175ºC. Bak de pizza's in de voorverwarmde oven voor 20 minuten. Draai de pizza's om en bak nog 10 minuten.
  4. Meng ondertussen in een blender de boerenkool, peterselie, olijfolie, knoflook en zout tot een grove pesto.
  5. Verlaag de temperatuur van de oven naar 150 graden.
  6. Verdeel de pesto over de pizza's en verwarm de pizza met de pesto nog 5 à 7 minuten.
  7. Snijd de avocado in blokjes en beleg de warme pizza met de avocado en chorizo.
Notities
TIP: De avocado en chorizo kun je indien gewenst ook mee warmen met de pesto.

Boerenkool pizza

Romige pesto rolletjes
Kastanjeroom

No Comments

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.