Guacamole op 3 manieren

Sausjes maken hapjes en maaltijden vaak extra feestelijk, en niet alleen tijdens de kerstdagen, maar het hele jaar door. Sauzen uit potjes en pakjes zijn makkelijk, maar bevatten vaak ingrediënten waar ons lichaam minder blij van wordt. Gelukkig zijn er veel mogelijkheden om zelf eenvoudig en snel gezonde sauzen te maken, waar je elke dag van kunt genieten zonder schuldgevoel.

Guacamole (3 varianten)

Deze keer heb ik drie variaties van avocado saus, ofwel guacamole. Avocado maakt sauzen lekker dik en romig. De structuur is bijna mayonaise-achtig. Ik gebruik graag avocado, het is een echte superfood.

Gaucamole plus2

Staat er bij jou wel eens avocado op het menu? Wellicht kunnen deze redenen je overtuigen om vaker avocado te eten:

  1. Avocado verbetert de opname van andere voedingsstoffen, waaronder carotenoïden. Carotenoïden zijn namelijk vet oplosbaar, dus voor opname van deze stoffen uit onder andere groenten zijn (goede!) vetten nodig.
  2. Carotenoïden, waarvan veel een rol vervullen als antioxidant in ons lichaam, zijn de stoffen in groenten die voor felle kleuren zorgen, zoals het oranje van een wortel. Er zijn tal van carotenoïden en avocado bevat een breed spectrum. Des te meer variatie in carotenoïden des te sterker de anti oxidatieve bescherming en anti-inflammatoire werking.
  3. Avocado’s zijn van zichzelf zeer rijk aan voedingsstoffen, waarvan de meesten zich vlak onder de schil bevinden. Het is daarom aan te raden de schil van de avocado er af te pellen (of er met een lepel uit te scheppen) in plaats van de schil er af te snijden, anders gaat er gezond vruchtvlees verloren.
  4. Avocado’s bevatten veel vet, maar wel zeer gezonde vetten. De vetten in avocado helpen ontstekingsactiviteit in ons lichaam te reguleren, waardoor avocado’s ook verlichting kunnen bieden bij o.a. artritis. Daarnaast bevatten avocado’s oliezuur wat de opname van vet oplosbare voedingsstoffen verbetert.
  5. Avocado bevat relatief weinig koolhydraten en heeft een lage glycemische lading, maar bevat daarentegen wel veel (fermenteerbare) voedingsvezels. Vanwege de relatief hoge hoeveelheid gezonde vetten en voedingsvezels heeft avocado een prettig verzadigend effect en een bloedsuiker regulerende invloed.
  6. Avocado is rijk aan vitamines waaronder vitamine K, verschillende B vitamines, vitamine C en E. Welke onder andere het risico op vroegtijdige veroudering van huid en bloedvaten verlagen.
  7. Avocado is rijk aan glutathion, welke een voorname rol speelt in de verdediging tegen oxidatieve stress in ons lichaam (als gevolg van stress, straling, infecties, luchtvervuiling, etc.). Glutathion kan andere anti-oxidanten die “opgebruikt” zijn (en zelf vrije radicaal zijn geworden), weer geschikt maken voor hergebruik.
  8. Avocado is zeer veelzijdig, je kunt het gebruiken in zoete gerechten, zoals chocolade mousse, chocopasta, smoothies of hartige gerechten zoals carbonara saus, vispaté, op de pizza, nachtschadevrije gazpacho. Of gewoon in plaats van boter op een toastje en zelfs als vet-vervanger in cakes.

Guacamole (3 varianten)

Guacamole op 3 manieren
 
Auteur:
Ingrediënten
Variant 1
  • 1 avocado
  • ½ mango, in zeer fijne blokjes
  • ½ Spaanse peper, fijn gehakt
  • 1 eetlepel limoensap
  • zeezout en zwarte peper naar smaak
Variant 2
  • 1 avocado
  • 50 gram broccoli kiemen (of andere kiemen zoals radijs-, prei-, alfalfa-, etc.), grof gehakt
  • zeezout en zwarte peper naar smaak
Variant 3
  • 1 avocado
  • ½ venkelknol, zeer fijn gehakt of geraspt
  • 1 eetlepel limoensap
  • enkele blaadjes munt, grof gehakt
  • zeezout en zwarte peper naar smaak
Bereidingswijze
  1. Pureer de avocado met een vork of staafmixer tot een gladde saus
  2. Roer of pureer de overige ingrediënten er door
  3. Breng op smaak met peper en zout
Notities
Serveertip: Met...
- dip-groenten
- crackers
- pompoenbroodjes
- kleine gehaktballetjes
- vis-bitterballen
- hamburgers

Winterse salade
Wintermuffins

No Comments

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.