Hartig groentebrood

Vrije radicalen, we hebben ze allemaal in ons lichaam. Neem alleen al zuurstof en lichaamsbeweging; beide zetten aan tot de vorming van vrije radicalen in ons lichaam. En dat terwijl beide tegelijkertijd zo essentieel zijn voor onze gezondheid. Vrije radicalen zijn als het ware los zwevende deeltjes die uit balans zijn. Om weer in evenwicht te komen gaan ze op zoek naar andere deeltjes waarmee ze een verbinding aan kunnen gaan. Zo binden ze zich onder andere graag aan celwanden. Wanneer deze vrije radicalen zich binden aan celwanden resulteert dit in schade aan de cellen. Ons lichaam kan best wat hebben, maar wanneer er een te grote hoeveelheid vrije radicalen voor een langere periode hun gang kunnen gaan, heeft dat uiteindelijk wel degelijk gevolgen voor onze gezondheid.

pompoenbrood2

Ons lichaam wapent zichzelf tegen vrije radicalen door antioxidanten aan te maken. Antioxidanten geven een vrij elektron af aan de vrije radicalen, waardoor deze geen schade meer kunnen aanrichten. Sommige van deze antioxidanten worden in dat proces zelf een vrij radicaal, dit wordt ook wel de vrije radicalen cascade genoemd. Glutathion biedt uitkomst, deze kan een elektron afstaan, zonder zelf een vrij radicaal te worden. Glutathion wordt in ons lichaam zelf aangemaakt uit glutamine, onder invloed van verschillende hulpstoffen.

Niet alleen de mens maakt zelf antioxidanten aan, planten kunnen dat ook heel goed om zichzelf te beschermen tegen oxidatieve schade van zonlicht of als gevolg van stress. Planten die bloot worden gesteld aan bijvoorbeeld weersinvloeden en aanvallen van buitenaf, hebben de noodzaak om zichzelf te beschermen en gaan dan meer (directe en indirecte) antioxidanten (en andere bioactieve plantstoffen) aanmaken.

pompoenbrood3

Zowel plant als mens (en dier) heeft bouwstoffen en co-factoren (hulpstoffen) nodig om de aanmaak van antioxidanten te faciliteren. Enerzijds maakt ons lichaam dus zelf bescherming aan, mits de grondstoffen en co-factoren dus aanwezig zijn en de processen in het lichaam optimaal verlopen. Anderzijds vertrouwt ons lichaam op antioxidanten in onze voeding, zoals o.a. vitamine C. Vitamine C kan door de mens niet meer aangemaakt worden, hiervoor zijn we dus volledig afhankelijk van externe bronnen. En daar komen die planten dus om de hoek kijken.

pompoenbrood4

Om schade als gevolg van vrije radicalen in ons lichaam te beperken hebben we dus bouwstoffen (o.a. aminozuren), co-factoren (zoals vitamines en mineralen) en antioxidanten / bioactieve voedingsstoffen nodig. Mineralen kan ons lichaam niet zelf aanmaken, hiervoor zijn we dus ook afhankelijk van de hoeveelheid in onze voeding. Helemaal in onze maatschappij waar we steeds vaker geconfronteerd worden met stress, straling geoxideerde vetten in voeding, chemische stoffen… neemt de behoefte aan antioxidanten toe.

pompoenbrood6

Waar vinden we dan die antioxidanten? In planten dus! Groenten, fruit, noten en vooral kruiden en specerijen vormen een rijke bron van bio-actieve voedingsstoffen. Er is zelfs een meeteenheid om de hoeveelheid antioxidanten in voeding uit te drukken: ORAC waarde (gemeten per 100 gram). Des te hoger de ORAC waarde, des te meer antioxidanten. Zo heeft broccoli bijvoorbeeld een ORAC waarde die meer dan 5 keer zo groot is als die van courgette. Afwisseling is wederom de sleutel, evenals zorgen voor voldoende groente, fruit, kruiden en specerijen. Groenten en fruit vormen de basis van onze voeding. Bouwstoffen zoals koolhydraten, vetten en eiwitten komen we niet gauw tekort, maar tekorten aan micro-nutriënten (vitamines, mineralen en andere bioactieve stoffen) zijn in onze maatschappij aan de orde van de dag.

pompoenbrood8

Grijp nou niet met z’n allen meteen naar de voedingssupplementen, de natuur heeft ons zo veel te bieden en weet precies in welke vorm en met welke co-factoren stoffen optimaal functioneren. In plaats van kruiden slechts als decoratie te gebruiken, of één keer in de week in een gerecht, maak er eens een maaltijd omheen. De ene dag extra veel knoflook, de andere dag verschillende Italiaanse kruiden en dan bijvoorbeeld een mengsel van Indiase specerijen. Er is zo veel keus!

Van Aman Prana heb ik een ORAC Botanico kruidenmixen mogen proberen. Ze hebben twee varianten een milde en een pittige, beide hebben een hoge ORAC waarde, zijn rijk aan mineralen en bovenal heel erg lekker. Ik heb de kruiden gebruikt om dit groentebrood pit te geven. Uiteraard kun je ook je eigen favoriete kruidenmengsel gebruiken. Kies een groente uit het seizoen en zo geef je dit broodje elke keer weer een andere draai.

Gekruid groentebrood
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
* Geef dit recept je eigen draai door je favoriete groente te gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor wortel, pompoen, courgette, pastinaak, venkel, wortelpeterselie...
Auteur:
Personen: 16
Ingrediënten
 • 6 eieren
 • 100 ml kokosolie of roomboter, licht gesmolten
 • 1 eetlepel appelazijn
 • 250 gram harde groente naar keus*, geraspt
 • 100 gram kokosmeel
 • 1 eetlepel Orac kruidenmix of kruiden naar wens (bijv. oregano of pizzakruiden)
 • 1 teentje knoflook, geperst
 • ½ theelepel zeezout
 • 1 afgestreken theelepel baksoda
 • extra kokosolie om bakvorm in te vetten
Bereidingswijze
 1. Roer de eieren, kokosolie, appelazijn en wortel/pompoen in een beslagkom door elkaar. Meng kokosmeel, kruidenmix, knoflook, zeezout en baksoda door het pompoenmengsel.
 2. Verwarm de oven voor op 175°C.
 3. Schep het deeg in een ingevette broodvorm. Bak het brood in ca. 45 – 50 minuten gaar en lichtbruin.

 

Receptenruil - kombucha pudding
Witlofschuitjes met bietensalade


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.