Echt koud is het niet op het moment, maar toch kan het heerlijk zijn om na een winterse wandeling thuis te komen en daar te genieten van een warm pasteitje. Deze hartige flapjes zijn eenvoudig van te voren te bereiden en in een mum van tijd klaar.
Het deeg is neutraal van smaak waardoor allerlei soorten vulling gebruikt kunnen worden. Hier een greep uit de mogelijkheden om ze mee te vullen:
- kleine gekruide gehaktballetjes
- stukjes saucijs (zonder vel)
- pesto (bijvoorbeeld van verse peterselie, knoflook, geroosterde walnoten, peper, zout en een scheutje olijfolie)
- gekruide pompoenpuree
- dikke/gebonden curry
- boerenkoolstamppot met stukjes chorizo
Het krokante deeg kan wel een pittige tegenhanger gebruiken, dus zorg dat de vulling goed op smaak is door bijvoorbeeld kruiden, specerijen, bacon, knoflook, zeezout of iets dergelijks toe te voegen. Tevens is het belangrijk dat de vulling niet te vochtig is, anders wordt het deeg plakkerig in plaats van krokant.
De gebakken pasteitjes kunnen ingevroren worden en later afgebakken / opgewarmd worden in de oven. Handig om op voorraad te hebben.
Ik ben benieuwd waar jullie deze pasteitjes mee gaan vullen.
- 125 gram tapiocameel
- 3 à 4 eetlepels olijfolie
- 1 ei
- snufje zeezout
- snufje knoflookgranulaat (optioneel)
- vulling naar keuze (pesto, worst, geroosterde pompoen)
- klontje kokosolie of roomboter
- Meng in een beslagkom tapiocameel, olijfolie (ga uit van 3 eetlepels en voeg eventueel later wat extra toe indien het deeg te droog is), ei, zout en knoflookpoeder (optioneel) door elkaar. Ik doe dit met mijn handen zodat ik het deeg goed kan kneden tot een mooie gladde deegbal.
- Verdeel het deeg in 8 tot 10 porties en rol er balletjes van.
- Plaats een stuk bakpapier op het aanrecht en leg hier een balletje op. Leg op het balletje weer een stuk bakpapier. Duw nu het balletje plat met de onderkant van een platte schaal.
- Herhaal dit met de andere deegballetjes. Zorg dat de deegplakjes ca. 1 - 2 mm dik zijn.
- Leg de plakjes op een bakplaat bekleed met bakpapier.
- Plaats de vulling op het deeg en vouw het deeg hier heel voorzichtig om heen.
- Leg een heel klein plakje boter op elk pasteitje om barsten van het deeg zo veel mogelijk tegen te gaan.
- Verwarm de oven voor op 165 graden.
- Plaats de pasteitjes in de voorverwarmde oven en bak deze in ca. 20 minuten krokant en gaar (ze worden niet echt bruin).