Ingemaakte citroen
Dat ik dit niet eerder heb ontdekt…

Fermenteren is helemaal terug

Het zelf inmaken en fermenteren van verse producten is weer helemaal terug van weggeweest. Tegenwoordig beschikken we over allerlei methodes om eten langer houdbaar te maken, zo maken de koel- en vrieskast ons leven al een stuk makkelijker, en de voedingsmiddelen industrie heeft ook zo zijn eigen manieren om eten langer te kunnen bewaren. Voordat we over deze mogelijkheden beschikten, werden verse producten op andere manieren geconserveerd. Deze ambachten zijn gelukkig nooit helemaal verloren gegaan, denk maar aan zuurkool, wijn, yoghurt, cider/azijn en gedroogde worsten. Dit zijn allemaal producten waarvoor conserveringsmethodes als fermentatie, inleggen en drogen worden gebruikt.

Ingemaakte citroen1

Wat is fermenteren?

Fermenteren is het proces waarbij voedingsmiddelen onder invloed van enzymen en van nature aanwezige gisten en bacteriën veranderen van structuur, en daardoor beter verteerbaar worden en veel langer houdbaar zijn. Gefermenteerde producten zijn bijzonder rijk aan goede bacteriën (probiotica), die de gezondheid van onze spijsvertering en immuunsysteem ondersteunen. Gefermenteerde voeding is veel voordeliger dan probiotica supplementen. Wanneer we ze regelmatig opnemen in ons voedingspatroon, versterken we onze afweer tegen ongewenste bacteriën, schimmels en ziekteverwekkers. Daarnaast bevatten gefermenteerde producten een breed scala aan vitamines, enzymen en andere gezonde voedingsstoffen.

Goede bacteriën

Een goede darmflora is de basis voor een gezonde spijsvertering en optimaal functioneren van ons immuunsysteem. In onze maatschappij hebben we te maken met veel verschillende factoren die onze darmflora prikkelen, zoals: gluten, caseïne, antibiotica, de pil, stress (!), bestrijdingsmiddelen, antibacteriële schoonmaakmiddelen, etc. Een extra steuntje in de rug kunnen we allemaal wel gebruik, helemaal nu de herfst er weer aan komt.

Probioticarijke voeding eet je rauw. Wanneer je het zou verhitten, dood je de goede bacteriën, en dat is natuurlijk zonde. Gepasteuriseerde zuurkool of bijvoorbeeld appelazijn kan daarom ook niet gezien worden als een bron van goede bacteriën. Kies daarom ongepasteuriseerde appelazijn, kombucha, zuurkool e.d., of maak het gewoon lekker zelf.

Ingemaakte citroen2

Fermenteren is eenvoudig

Fermenteren is makkelijker dan je denkt. Er zijn slechts een paar aandachtspunten:

 • Werk zo schoon mogelijk en kook potten uit voor gebruik
 • Geduld, een ferment heeft tijd nodig om te gisten. Gisten gebeurt op kamertemperatuur, dus je bent enkele weken voorzien van decoratie in je keuken 😉
 • Zorg dat de producten altijd onder water/pekelvloeistof staan

Hoe doe je dat?

Er zijn verschillende fermentatie mogelijkheden en eigenlijk kan je bijna alle producten inmaken. Begin dit jaar deelde ik dit recept voor gingerale al op mijn blog. Mijn gingerbug bubbelt nog steeds vrolijk door, en af en toe maak ik een grote lading gingerale. Die vind ik echt heerlijk en het blijft maandenlang goed (als je er zo lang van af kunt blijven 😉 ).

Vandaag een nog eenvoudiger recept: ingemaakte citroenen. Naast de gezondheidsvoordelen zijn ingemaakte citroenen ook een heerlijke smaakmaker in Noord Afrikaanse gerechten. Ze worden veel gebruikt in de Marokkaanse keuken, o.a. in tajines. Ze zijn intenser van smaak dan verse citroenen, je hebt er dus maar heel weinig van nodig om je gerechten een extra dimensie te geven. Optimaal gebruik maak je natuurlijk van de probiotica als je ze na de bereiding rauw toevoegt, maar meenemen in de bereiding kan natuurlijk ook. Je kunt de hele citroen gebruiken en zelfs het pekelvocht smaakt heerlijk.

Binnenkort volgt een recept met ingemaakte citroenen. Ik kan je al wel vertellen dat ze een geweldige combinatie vormen met ras el hanout en komijn.

Ingemaakte citroenen
 
Na het fermenteren en openen zijn de citroenen ca. 6 maanden houdbaar in de koelkast.
Auteur:
Ingrediënten
 • 5 citroenen (onbespoten en onbehandeld)
 • 5 à 6 volle eetlepels grof zeezout (geen geraffineerd zout gebruiken)
 • Gesteriliseerde glazen pot waar je citroenen precies (krap) inpassen
Bereidingswijze
 1. Was de citroenen
 2. Snijd vier van de citroenen kruislings in tot bijna onderaan, maar zorg er voor dat de citroen door het puntje nog bij elkaar gehouden wordt.
 3. Schep de ingesneden citroenen vol met zout en duw ze stevig aan in de pot tot ze klem zitten.
 4. Bestrooi de citroenen met de rest van het zout.
 5. Pers de overgebleven citroen uit en giet het sap over de citroenen.
 6. Vul indien nodig aan met water tot de citroenen volledig onder het vocht staan.
 7. Sluit de pot goed af en laat min 4 weken op kamertemperatuur fermenteren.
 8. De citroenen zijn nu klaar voor gebruik (gebruik met of zonder pekelvocht).
Notities
Voor dit recept ben ik geïnspireerd door recepten van Jamie Oliver en Annabel Langbein. Ik heb geen kruiden en specerijen toegevoegd omdat ik die liever per gerecht wil kunnen bepalen.

 

Zoete aardappelrijst met kip en ingemaakte citroen
Tijgerbroodjes

Door Marjolijn

23 gedachte over “Gezonde smaakmaker: Ingemaakte citroenen”
  1. Ik denk zeker dat het met sinaasappel ook kan, gewoon extra schoon werken, omdat je niet de citroensap hebt die voor extra bescherming zorgt. Het lijkt me heerlijk met sinaasappel, voor in pompoensoep en bij kip bijvoorbeeld.

  1. Hoi Sandra, Na het fermenteren bewaar je het in de koelkast en is het ca. 6 maanden houdbaar (mits je altijd schoon keukenmateriaal gebruikt, de citroenen zo veel mogelijk onder het vocht houdt en de pot goed afsluit).
   Groet, Marjolijn

 1. Ik probeer al jaren te fermenteren, maar gooi het resultaat telkens weer weg. Of omdat het me niet lukt om alles onder het vocht te houden of door schimmelvorming.
  Ik lees niks in jouw verhaal over het dagelijks ontluchten. Dan ontploft de boel toch?

  1. Bij de citroenen heb je nagenoeg geen gasvorming, waardoor ontluchten niet nodig is. Bij het fermenteren van veel andere producten is dit inderdaad wel het geval. Om schimmelvorming te voorkomen is het inderdaad van belang dat niks boven de vloeistof uitkomt, en daarnaast moeten we er voor zorgen dat de temperatuur optimaal is, we gebruik maken van schone materialen, er geen schimmels uit de lucht voor besmetting kunnen zorgen, dat er voldoende zout in de oplossing zit en geen zuurstof bij de te fermenteren producten komt. Ik houd producten onder het vocht door er een gewichtje op te zetten, bijvoorbeeld een klein schoteltje of een glazen theezakjeshouder. Verder kun je de producten ook klemzetten in de pot, waardoor ze niet omhoog kunnen komen.

  1. De eerste paar dagen kun je de pot sowieso nog open maken om de citroenen eventueel nog even extra onder te duwen. En ook daarna zou je de citroenen bovenop nog met wat extra zout kunnen bestrooien.

 2. Dank je wel voor dit idee! Ik heb een fermenteer ding gekocht bij de kringloop. Hoe ga je dan te werk? Heb hem nog nooit gebruikt… Groet en dank, Jolanda

  1. Hoi Jolanda, wat leuk dat je ook gaat fermenteren. Heb je een fermenteerset met waterslot? Fermenteren is heel leuk en eenvoudig, en kan zelfs zonder speciale uitrusting. De belangrijkste aandachtspunten zijn dat je de groente altijd onder water (pekelvocht) houdt, de juiste hoeveelheid zout gebruikt, en in ieder geval groenten of producten (zoals gember) die vlak bij of in de grond groeien. Deze producten bevatten de meeste melkzuurbacteriën (vooral op de schil, wat dan de starter vormt voor je ferment. Ik ben benieuwd wat je gaat maken. Als je wil kan ik je enkele recepten sturen die ik gebruik in mijn fermenteerworkshops. Groeten, Marjolijn

 3. Hallo Marjolijn,
  Iets afwijkend van… Het fermenteren..
  Ik heb van die glazen sap flessen,en had verse citroen drinken gemaakt.. Biologische citroenen, uitgeperst met schil en al in de fles.kokend water er op. Aflaten koelen en in de koelkast bewaard, gedronken..maar voor een deel zat er nog in… En zo bleef die een tijdje staan.. Dat ik op een gegeven moment dacht, zo die blijft lang goed. Heb het uit de koelkast gehaald..en gedacht…laat maar eens staan en kijken wat er gebeurt… Nu een paar maanden later maak ik, de fles open en een druk kwam er uit…maar op het eerste gezicht lijkt het niet bedorven, maar super geconcentreerd, dus dacht ga eens wat googlen.. Op citroen water… Maar zag alleen maar bewaar het maar een dag.. Tot ik dacht citroen inmaken, en kwam hier terecht,nu lees ik doe er zout in als je het wilt fermenteren… In hoevere beinvloed dat de citroen smaak… En hoe merk je of het beschimmeld is, want op het eerste gezicht is dr niks mis mee… 😁🍋🍋
  Vrg

  Dirk

  1. Beste Dirk, Wat leuk zulke onverwachte experimenten. Citroen bevat sterke anti-oxidatieve stoffen en bevat van nature conserverende eigenschappen. Door heet water op de citroensap te gieten heb je als het ware de sap gepasteuriseerd, wat de houdbaarheid verlengt (het hete water heeft bacteriën gedood). Ik vermoed dat jouw citroensap wel is gaan gisten aangezien er druk is opgebouwd (ook citroensap bevat immers suikers), maar dat bacteriegroei beperkt is gebleven. Ik denk echter dat de voedingswaarde wel achteruit is gegaan. Bij gebrek aan zuurstof en voedingsbodem zullen schimmels niet zo groeien. Ik gebruik zout bij het inmaken van citroenen om een milieu te creëren waarin bacteriën en andere ziekteverwekkers niet kunnen overleven. Schimmels zijn veelal goed zichtbaar, ongewenste bacteriën helaas echter niet; denk aan salmonella en listeria. Bij fermenteren verhit je de grondstoffen niet, omdat je gebruik wil maken van de goede bacteriën die op de producten aanwezig zijn. Wanneer je die zou verhitten, zouden die goede bacteriën het ook niet overleven. De goede bacteriën kunnen in de zoute omgeving wel ongestoord groeien, het heeft echter zeker invloed op de smaak. Ingemaakte citroenen gebruik je in zeer kleine hoeveelheden. Hartelijke groet, Marjolijn

 4. Beste Marjolijn,
  Ondanks dat ik jouw recept nauwkeurig heb gevolgd, heeft zich toch een laag schimmel op de citroenen gevormd. Is nu de hele pot citroenen bedorven? En wat heb ik fout gedaan?
  Groeten, Karlien

  1. Beste Karlien, wat vervelend dat er schimmel is gekomen op je citroenen. Schimmels hebben lange draden en beïnvloeden daardoor helaas ook de rest van het product. Schimmel kun je daarom ook niet zomaar ergens vanaf halen. Er kunnen verschillende dingen gebeurd zijn waardoor er toch schimmels zijn gaan groeien; het kan zijn dat de citroenen niet geheel bedekt zijn geweest met pekelvocht en dat er zuurstof bij gekomen is, of een van de citroenen was al een kwetsbaar geworden voor verwerking en bevatte al schimmels (dat merk je als de schil zacht is op sommige plaatsen), of er kunnen bijvoorbeeld schimmels in de lucht zitten of zelfs in de deksel van de pot. In vochtige/slecht geventileerde ruimtes en oudere huizen kunnen schimmels in de lucht zitten die fermenten kunnen ‘besmetten’. Wanneer er schimmels in de lucht zitten, zullen andere fermenten zoals kombucha of kefir bijvoorbeeld ook niet goed gaan. Ik hoop dat ik je hiermee geholpen heb en dat het volgende ferment goed gaat. Groeten, Marjolijn

 5. Hallo ik heb en ongeopende pot gekonfijte citroenen in mijn koelkast met vervaldatum 21 januari 2020. Citroenen zien er echter nog piekfijn uit. Mag ik ze nog gebruiken of weggooien die handel?

  1. Hoi Veerle, De hoeveelheid zout en het feit dat ze gefermenteerd zijn maak ze erg lang houdbaar. Ik zou ze zelf zeker nog gebruiken zolang ze er inderdaad goed uitzien; dus geen schimmel, niet slijmerig of bruin. Zonde om weg te doen, ik zou er lekker van genieten.

 6. Hallo Marjolijn,
  Enkele onbenullige vragen van een beginner 🙂
  Gebruik je voor deze gefermenteerde citroenen de hele citroen inclusief schil? Kun je de schil (inclusief wit) daarna ook mee op eten?

  Groeten,
  Wil

  1. Hallo Wil, Leuk dat je ook gaat beginnen met fermenteren, dit is een fijn receptje om mee te beginnen. De citroenen gebruik je inderdaad helemaal. Na het fermenteren is de schil zelfs het lekkerst en wordt het vruchtvlees soms zelfs verwijderd voordat de citroen verder verwerkt wordt. Maar je kunt de hele citroen eten inderdaad. Groet, Marjolijn

 7. Hoi Marjolijn,

  Bestaat er nog een risico op de ontwikkeling van botulisme? In het recept dat ik heb gebruikt worden ook twee takken rozemarijn toegevoegd.

  Mijn citroenen zijn daarnaast niet helemaal onder komen te staan na verloop van tijd. Is dat nog een risico? Er staat geen schimmel op en zien er op wat verkleuring na nog goed uit.

  1. Hoi Tim, de hoeveelheid zout die je gebruikt in dit recept zorgt in het begin van het proces meteen voor bescherming tegen de ontwikkeling van ongewenste bacteriën, daarna neemt de steeds groeiende hoeveelheid goede bacteriën die rol over. Daarnaast kan de botulisme bacterie niet groeien in een zure omgeving, dat maakt het fermenteren van citroenen een van de veiligste producten om zelf te fermenteren. Lekker met rozemarijn, leuk dat je er een eigen draai aan geeft. Groet, Marjolijn

 8. Hi Marjolijn,

  Ik heb nu al een tijdje mijn citroenen in de koelkast staan, volgens mij iets van 5 maanden. Echter vandaag probeerde ik er 1 uit en bleek het zoute water wat stroperig geworden, niet heel ernstig en de citroenen ruiken nog heerlijk. Maar ik vroeg mij toch af of dit normaal is of dat ik ze beter niet kan gebruiken?

  1. Hoi Oscar, Excuses voor mijn late reactie, je berichtje is er tussendoor geschoten. Een klein beetje stroperigheid is niet erg, dat kan ook veroorzaakt worden door de pectine in de citroen. Wanneer het slijmerig is dan zou ik het niet meer gebruiken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.