Kaneelbrokken
Met de intentie om een soort cornflakes-achtig ontbijtgerecht te maken, kwam ik na wat probeerwerk tot kaneelbrokken. Ik zocht iets om te kunnen eten met bijvoorbeeld kokosroom en vers fruit. De afgelopen dagen heb ik verschillende ladingen kaneelbrokken gemaakt, telkens werd het recept toch net even anders.

In eerst instantie heb ik gewerkt met gemalen chiazaad, maar dat maakte voor het eindresultaat niet uit ten opzichte van ongemalen. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan. De eerste keer heb ik ook black strap molasses gebruikt om de brokken een beetje te zoeten, maar ik vond de smaak van molasses toch te uitgesproken voor dit recept. Uiteindelijk ben ik op honing uitgekomen.
Vanmorgen heb ik nog een laatste (optionele) toevoeging gedaan, die het voor mij helemaal afmaakt; kaneelstrooisel, een combinatie van inuline en kaneel. Ik gebruik inuline regelmatig om bijvoorbeeld ook een leuk laagje wit poeder over aardbeien te hebben (in plaats van poedersuiker). Inuline is fermenteerbare vezel (ookwel prebiotica genoemd) die als voeding dient voor de goede bacteriën in de dikke darm. Inuline komt van nature voor in onder andere artisjokken, bananen, uien, schorseneren en prei. Het wordt in gezuiverde vorm ook wel toegevoegd aan bepaalde producten om het vezelgehalte te vergroten.
En dan hier het recept:
- 1 eetlepel chiazaad
- 3 eetlepels water
- 50 gram roomboter of kokosolie
- 2 eetlepels honing
- 75 gram kokosmeel
- 1 afgestreken theelepel kaneel
- 30 gram zonnebloempitten (optioneel)
- ½ theelepel kaneel
- 3 eetlepels inulinepoeder*
- Meng het chiazaad met het water in een klein schaaltje en laat 15 minuten wellen.
- Meng in de grote kom de kokosolie (of roomboter), honing, kokosmeel, kaneel en gewelde chiazaden.
- Kneed tot een samenhangend deeg. Kneed als laatste de zonnebloempitten door het deeg.
- Druk het deeg uit op een bakplaat bekleed met bakpapier tot een dikte van iets minder dan een halve cm (gebruik evt. een deegroller). Zorg dat het deeg overal even dik is.
- Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius.
- Bak de koek in ca. 10 - 12 minuten licht bruin (let op dat de zijkanten niet verbranden. Schakel de oven uit en laat de koek nog ca. 5 minuten in de warme oven staan met de deur op een kiertje.
- Snijd de koek in vierkantjes als deze nog warm is. De koek wordt harder zodra deze afkoelt.
- Serveer met kokosroom of eet gewoon lekker als koekje.

Ze zijn heerlijk!