Nu steeds meer bekend wordt dat granen toch niet zo gezond voor ons zijn, winnen andere meelsoorten in razend tempo terrein. Denk bijvoorbeeld aan amandelmeel, kokosmeel en hazelnootmeel. Ook tapioca- ofwel cassavemeel en bakbananen (als meelvervanger) lijken nog nooit zo populair geweest te zijn. Kastanjemeel is misschien nog één van de minst gebruikte meelsoorten. Ik ben benieuwd of kastanjemeel in de voetsporen van deze andere meelsoorten gaat treden.
Elke meelsoort heeft zo zijn eigen karakteristieken; in hoe ze bakken en natuurlijk ook in smaak. Kastanjemeel heeft een vrij uitgesproken smaak die me een beetje doet denken aan een combinatie tussen zoete aardappel en paranoten. In de Italiaanse keuken worden kastanjes regelmatig gebruikt in zoete (na)gerechten, vaak in combinatie met noten en gedroogd fruit.
Kastanjemeel is rijk van smaak, daar kun je prima volle smaken tegenover zetten. In een Italiaans kookboek kwam ik een recept tegen met kastanjemeel. Zoals altijd heb ik er compleet mijn eigen draai aan gegeven en uiteindelijk waren alleen het kastanjemeel en het water hetzelfde gebleven. Ik heb in dit recept gekozen voor de warme smaak van verse abrikozen. Dat is dan ook meteen het enige wat ik aan zoetigheid gebruikt heb in deze koek.
- 170 gram kastanjemeel
- snufje fijne zeezout
- 2 theelepels kaneel
- 200 ml water
- 2 volle eetlepels kokosolie of roomboter
- handje pijnboompitten
- 6 - 8 verse zoete abrikozen
- Meng in een beslagkom kastanjemeel, zout en kaneel door elkaar. Voeg beetje bij beetje het water toe en blijf roeren tot je een egaal beslag hebt.
- Laat het beslag ca. 20 minuten rusten
- Schil ondertussen de abrikozen en verwijder de pit en snijd ze in blokjes.
- Verdeel de abrikozen over de bodem van een lasagneschaal (ca. 33 cm x 23 cm) en schep hier de kokosolie bij.
- Verwarm de oven voor op ca. 175 graden. Plaats de schaal met de abrikozen in de oven en verwarm ze ca. 10 minuten.
- Haal de schaal vervolgens uit de oven en roer de gesmolten kokosolie door de abrikozen. Verdeel het beslag over het fruit (doorroeren mag) en strijk glad. Verdeel de pijnboompitten over het beslag. Plaats de schaal terug in de oven.
- Bak de koek gaar in 30 - 45 minuten (afhankelijk van de dikte van het beslag).Laat de koek afkoelen en verder opstijven.

Het ruikt al lekker, de koek staat in de oven! De abrikozen smaakten heel zuur, ook al voelden ze heel rijp. Ik heb wat honing door het beslag gedaan. Ben benieuwd!
Mmmm, klinkt goed. Kastanjemeel is van zichzelf al best zoet, dus de combi met zure abrikozen lijkt me heerlijk.
Hoe is het geworden?