Afgelopen weekend was het zulk prachtig weer en in de pauze van een bijscholingsdag liep ik even naar buiten om wat zonnestralen op te vangen. Vlak voor het gebouw, dat zich midden in de bossen bevond, lag de grond bedekt met een overvloed aan tamme kastanjes. Zo’n kans liet ik natuurlijk niet voorbij gaan en ik heb mijn pauze dan ook optimaal besteed. Met een flinke tas vol kastanjes, een heerlijke dosis zuurstof en wat vers gevangen zonnestralen kon de rest van de dag voor mij niet meer stuk.
Toen ik klein was, ging ik al vaak in de herfst op pad om kastanjes te rapen. Ik at ze zo rauw direct uit de schil, net als beukennootjes trouwens. Kastanjes eet ik nog steeds wel rauw, maar geroosterde kastanjes vind ik het allerlekkerst. Kastanjes zijn geweldig veelzijdig. Barbara van Barbara Eet heeft hier vorige week een leuke blog over geschreven. Ze beschrijft onder andere hoe je kastanjes kunt roosteren, waar je op moet letten bij kastanjes en hoe je ze kunt onderscheiden van de niet-eetbare variant.
Zondag heb ik staan roosteren en pellen tot de blaren op mijn handen stonden, maar met als resultaat ruim anderhalve kilo vers geroosterde kastanjes. Wat kan ik genieten van zo’n moment. Een prachtig cadeautje zo uit de natuur en klaar voor verder gebruik.
Eén van mijn favoriete kastanjerecepten is deze kastanjecruesli. Daar heb ik dus uiteraard meteen een flinke voorraad van aangelegd. Verder heb ik hele kastanjes ingevroren voor in stoofschotels en roerbakgerechten, ik heb gemalen kastanjes ingevroren om als basis voor roomsauzen, soepen en smoothies te kunnen gebruiken. En, last but not least, heb ik kastanjeroom gemaakt.
Wat kun je met kastanjeroom? Ik eet het bijvoorbeeld bij gebakken kaneel-appeltjes met, hoe kan het ook anders, kastanjecruesli. Het is lekker op pannenkoeken, taarten, muffins en cakes, het blijkt zelfs lekker in de koffie. Ik weet al wat ik volgend weekend ga doen…
- 300 gram tamme kastanjes, geroosterde en gepeld
- 300 ml zelf gemaakte kokosmelk (dit is vloeibaarder dan kokosmelk uit blik, je kunt ook amandelmelk of chufamelk gebruiken)
- 1 theelepel vanille extract (ik heb hier zelfgemaakt vanille extract gebruikt)
- Maal de tamme kastanjes in een hakmolen tot een fijn meel.
- Giet de kokosmelk in een pannetje en voeg gemalen kastanjes en vanille toe.
- Breng de melk aan de kook en laat zachtjes inkoken voor een minuut of 15 à 20. Roer regelmatig om aanbranden te voorkomen. Indien de room te dik wordt, evt. wat water of extra kokosmelk toevoegen.
- Pureer met een staafmixer tot een mooie gladde room.

mmmmm dit is zoooooooo lekker! Samen met de cruesli en een bio appeltje… heb je gewoon een taartje.
En het is er weer helemaal de tijd voor. Het pellen is even een klusje, maar dan heb je ook wel heel wat lekkers 🙂
ik maak van de kastanje zoete kroketjes, heel apart heel lekker, pellen en in suikerwater 15min laten koken dan pletten met een vork en wil je ze nog zoeter kokosbloemsuiker toevoegen dan kroketjes maken en dan gelijk een normaal kroket behandelen in bloem, dan eiwit dan bloem en voor eten bakken in olie gelijk kroketten. smakelijk
Wat een creatief idee! Super leuk dat je het met ons deelt 😀