De zomervakantie zit er al weer op, en we beginnen zo langzaamaan plannen te maken voor de leuke dingen die we dit najaar willen gaan doen. Ondertussen moeten we wel even wennen en in het werkritme komen. Opeens staat het leven in een andere versnelling. Tegelijkertijd willen we ons weer gaan richten op gezonde maaltijden. Na alle vakantie-heerlijkheden zit je waarschijnlijk niet te wachten op een paar wortels en een stuk komkommer voor lunch. Je wilt wel wat lekkers, en het liefst zonder dat het veel tijd kost. Wat maak je dan? Deze super snelle kipsalade bijvoorbeeld, die maakt die plakjes komkommer opeens een stuk aantrekkelijker.

kipsalade4

Voor deze mayonaise-achtige saus heb ik geen eieren gebruikt. Hoewel ik graag eieren gebruik, hou ik ook van afwisseling. Daarnaast heb ik veel cliënten die (tijdelijk) geen eieren kunnen verdragen, daarom heb ik een alternatief voor mayonaise gemaakt. De basis is hetzelfde als in mijn recept voor taco’s met mojosaus; baobabpoeder, olijfolie en water. Zo simpel kan het zijn.

kipsalade1

Baobab wordt beschouwd als een superfood, op allerlei websites worden vergelijkingen gedaan tussen baobab en verschillende groenten en fruitsoorten. Naar mijn idee vergelijken ze dan appels met peren, want hoe kan je nu 100 gram gedroogd product vergelijken met 100 gram vers product. 100 Gram baobabpoeder is ongeveer een hele verpakking, dat gebruik je nooit in één keer (dat zou sowieso wel een prijzige actie zijn). Je gebruikt ongeveer 1 à 2 eetlepels per keer, terwijl je bijvoorbeeld wel degelijk 100 gram verse spinazie in je smoothie zou doen. Zou je gedroogde spinazie vergelijken met baobabpoeder, dan verliest baobab het op zowel calcium, vitamine C, kalium als ijzer, precies die voedingsstoffen waar baobab mee gepromoot wordt.

kipsalade2

Bovenstaande gezegd hebbende moet ik ook zeggen dat baobab wel degelijk prima past binnen een gezond voedingspatroon, het bevat vitamines, mineralen en voedingsvezels, we moeten het alleen niet gaan idealiseren en gewoon lekker zorgen voor afwisseling. Naast de gezonde voedingsstoffen in baobab, beschikt het poeder over enkele eigenschappen die het voor mij nog aantrekkelijker maken:

kipsalade

De voordelen van baobab:

  • Baobab heeft een emulgerende werking – Dat houdt in dat baobab in staat is olie en water samen te brengen tot een gladde saus zonder dat de olie en water gaan scheiden.
  • Baobab heeft, vanwege de aanwezigheid van pectine, een snelle bindkracht, waarmee je koude sauzen en dips eenvoudig kunt indikken zonder gebruik te hoeven maken van bijvoorbeeld eieren. Ideaal dus om te gebruiken als je saus iets dunner is dan je zou wil.
  • Baobab is vanwege de licht grapefruit-achtige smaak in zowel hartige als zoete gerechten te gebruiken.

kipsalade3

Ik gebruik baobab dan ook graag om dikke en romige mayonaise-achtige sauzen mee te maken voor salades, basis voor dipsauzen, koude soepen en terrines. In onderstaand recept gebruik ik munt als een van de smaakmakers. Ik vind de combinatie munt – baobab – knoflook erg lekker. Ga lekker experimenteren met je eigen favoriete smaakcombinaties.

Voor de variatie kun je in plaats van kip ook andere ingrediënten kiezen, zoals:

  • garnalen en avocado
  • bleekselderij, appel en walnoten
  • uitgebakken spekjes en witlof
  • rundvlees en bloemkool
  • makreel of andere vis

kipsalade5

Kipsalade [ei-vrij]
 
De saus lijkt qua substantie op mayonaise; heerlijk dik en romige, maar dan zonder eieren en helemaal AIP.
Auteur:
Ingrediënten
Kip
  • 250 gram kipfilet
  • 2 eetl. appelazijn
  • snufje zout
Kruidensaus
  • 2 eetl. baobabpoeder
  • 3 eetl. olijfolie
  • 3 eetl. water
  • 1 teentje knoflook
  • 10 gram verse bieslook
  • 12 blaadjes verse munt
  • evt. peper en zeezout naar smaak
Bereidingswijze
  1. Breng een pan met water, de kipfilet, appelazijn en zout aan de kook en laat 5 minuten zachtjes doorkoken. Zet het vuur uit en laat nog 10 - 15 minuten staan met de deksel op de pan tot de kip gaar is.
  2. Haal de kipfilet uit het water en laat afkoelen
  3. Pureer ondertussen alle ingrediënten voor de kruidensaus in een hakmolentje tot een gladde saus.
  4. Trek de kip uit elkaar met twee vorken tot dunne flinters of snijd de kip in stukjes.
  5. Meng de kipflinters door de saus en serveer met slablaadjes, witlofschuitjes, plakjes komkommer of bijvoorbeeld bakbanaancrackers*
Notities
* Bakbanaancrackers maak ik door het deeg van deze bakbanaan-pizzabodems (link) extra dun uit te strijken en knapperig te bakken in de oven.

kipsalade prep
Kipsalade in de maak

kipsalade

 

 

Tijgerbroodjes
Tijgernotentaartjes

Door Marjolijn

Een gedachte over “Kipsalade [ei-vrij]”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.