De lente vordert al behoorlijk. Heerlijk die lange dagen. Ik ben echt een ochtendmens, maar in deze tijd van het jaar zijn mijn nachten korter en heb ik ‘s avonds ook opeens inspiratie voor 10. Een paar avonden geleden vond ik het weer eens tijd worden om een inventarischeck te doen van mijn vriezer. Beetje laat voor een voorjaarsschoonmaak misschien, maar bij mij is het er weer tijd voor; een vriezer/koelkast schoonmaakbeurt. Er begint langzaam aan weer een klein laagje ijs te vormen achterin; zonde van de energie! Zo’n twee keer per jaar maak ik mijn vriezer en koelkast helemaal schoon. Een paar weken voor de schoonmaak maak ik een inventaris van de vriezer-voorraad en die schrijf ik op. Hoewel ik eigenlijk altijd wel weet wat er in de vriezer ligt, maak ik op zo’n moment een planning om de vriezer leeg te eten.
Met uitzondering van bijvoorbeeld mijn voorraadje kafir limoenblaadjes, pandanblad en wat ingevroren gember en kurkuma, probeer ik alles op te maken. Heerlijk om daarna weer met een schone en lege vriezer een nieuwe voorraad aan te kunnen leggen. Deze methode werkt heel goed voor mij, zo hoef ik nooit iets weg te gooien van mijn vriezervoorraad omdat het er te lang in zou hebben gelegen. Meestal probeer ik het zo te plannen dat de vriezer voor een vakantie leeg is, dan hoeft hij tijdens de vakantie niet onnodig door te draaien. Deze keer geen vakantie, maar gewoon een schoonmaakbeurt. Sowieso zorg ik er altijd voor dat ik alles in de vriezer label. Hierop zet ik precies wat het is en de datum waarop ik het ingevroren heb.
Mijn vriezer is er zo één met twee grote vakken, maar helaas zonder lades, waardoor ik het nogal onoverzichtelijk vond. Ik heb natuurlijk altijd net datgene nodig wat helemaal achterin de vriezer zit. Daarom heb ik laatst van de langwerpige vriezer organizers gekocht die je als lades uit de vriezer kunt trekken. Ideaal! Ik gebruik altijd glas om eten in te vriezen, en dat laat zich mooi opstapelen en sorteren in deze organizers. Anyway, de grote schoonmaak komt dichterbij.
Op mijn inventarislijst stond onder andere kastanjemeel. Kastanjemeel is zeer gevoelig voor oxidatie, geopende verpakkingen zijn maximaal een maand houdbaar buiten de vriezer. Om de houdbaarheid te verlengen bewaar ik het in de vriezer, want zo vaak gebruik ik dat nou ook weer niet. Met kastanjemeel op mijn ‘te gebruiken’-lijst ben ik de keuken in gedoken, uiteraard met een missie ; een heerlijk stevig brood vergelijkbaar met van die Duitse broden. Die mooie Duitse broden zijn vaak gemaakt met zuurdesem, ik heb er echter deze keer voor gekozen om eens gist te gebruiken, dat heeft een geweldig effect op de smaak en structuur van het brood.
Missie ‘Duits brood’ is geslaagd . Het is een smaakvol stevig brood met knapperige korst geworden (jeah, knapperig). Het kruimelt een beetje, is perfect in te vriezen, prachtig in plakjes te snijden en heerlijk met hartig beleg (met zoet vast ook wel). Ben je ook altijd fan van die waanzinnig lekkere Duitse broden geweest en ben je niet gevoelig voor gist, dan is dit zeker een aanrader.
- 2 eetlepels ahornsiroop of honing
- 6 gram gedroogde gist
- 125 ml warm water
- 2 eetlepels chiazaad
- 100 gram kokosmeel (plus evt. 1 eetl. extra als het deeg nog plakkerig is)
- 50 gram kastanjemeel
- ½ theelepel bakpoeder
- ½ theelepel zout
- 4 eieren
- 2 theelepels kaneel (als je voor een zoetere variant wil gaan)
- Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius
- Meng ahornsiroop, gist en chiazaad met het warme water en laat 10 minuten staan tot het gaat bubbelen.
- Meng ondertussen in een andere kom kokosmeel, kastanjemeel, bakpoeder en zout.
- Voeg de bubbelende gistmassa toe en roer door.
- Mix er de eieren door en roer tot je een dik kneedbaar deeg hebt.
- Kneed het deeg enkele minuten tot het kokosmeel het vocht mooi heeft opgenomen. Voeg nu evt. wat extra kokosmeel toe als het deeg nog plakkerig is.
- Vorm het deeg in een platte ovale bol (of maak kleine broodjes)
- Leg het brood op de bakplaat en bak in 30 - 40 minuten gaar (kleine broodjes zijn eerder klaar natuurlijk). Zet evt. de oven tussentijds iets lager als de korst te donker wordt.
- Check of je brood gaar is met een tandstoker, wanneer deze droog uit het deeg komt is het brood gaar.
- Laat het brood goed afkoelen voor je het snijdt anders wordt het plakkerig.
kan het ook met verse gist?
Verse gist kan ook prima inderdaad. Je moet dan alleen de hoeveelheid gist aanpassen. 1 gram gedroogde gist is ongeveer gelijk aan 3 gram verse gist.
Mag ik vragen waarom je dit deeg, met gist, niet laat rijzen??
Dat maakt weinig uit voor het eindresultaat omdat het deeg geen gluten (of glutenvervangers) bevat. Daarom voeg ik een klein beetje bakpoeder toe.
Hallo , nu snap ik waarom mijn kastanjemeel zuur ruikt , zou ik die nog kunnen gebruiken ?
Hai, Ik zou kastanjemeel niet meer gebruiken als de verpakking al meer dan 6 weken open is buiten de koeling. Het hoort inderdaad niet zuur te ruiken.
Is toevoeging van ahornsiroop/honing alleen om het brood te zoeten?
Denk je dat dit ook in de broodbakmachine kan (misschien zonder de bakpoeder)?
De ahorn werkt om het gist te activeren. Je zou ook evt. kokosbloesemsuiker kunnen gebruiken. Of het in de broodbakmachine werkt weet ik niet zeker, ik denk dat dat wel moet kunnen. Ik hoor graag je ervaring als je het geprobeerd hebt.
Ik heb n in de broodbakmachine gemaakt maar ipv ahornsiroop appelazijjn voor het gisten gebruikt
Wat leuk, ik benieuwd, lukt dat goed in de broodbakmachine?
Hoe lang bewaar jij kastanjemeel maximaal in de vriezer?
Ik bewaar het in de vriezer max. 3 à 4 maanden. Wanneer het niet goed meer is, kun je dat merken doordat het dan een beetje bitter begint te smaken.