Gastblog: knapperige smaakkick!

Deze keer iets nieuws: een gastblog, geschreven door Floor. Floor en ik kennen elkaar ondertussen al een tijdje en experimenteren er allebei graag op los in de keuken. Als we elkaar spreken kunnen we uren zoet zijn, alleen al door samen onze fantasie los te laten op ingrediënten en receptideeën. De leukste creaties ontstaan vaak heel spontaan, zo kwam Floor kort geleden ‘per ongeluk’ tot een geweldige ontdekking ….

gedroogde citroen
Knapperige smaakkick

Hoi! Ik ben Floor. Sinds 2 jaar eet ik oer 😉

Vanwege mijn gezondheid ben ik hiermee gestart en het heeft me al veel profijt geboden. Naast dat veel van mijn klachten sterk verminderd zijn, is er nog een hele mooie bijkomstigheid: ik heb mijn kookpassie nieuw leven ingeblazen!

Het radicaal omgooien van je voedingspatroon is niet altijd even makkelijk, maar toen ik me over mijn eerste weerstand en angst heen had gezet, ben ik gaan experimenteren. Steeds wat nieuws uitproberen, andere combinaties, andere kruiden en andere producten. Soms even wennen, soms mislukt er wat, maar regelmatig ben ik aangenaam verrast door al die nieuwe smaken.

Mijn inspiratie haal ik uit kookboeken en ik volg blogs op internet, waaronder de blog van Marjolijn van Oerspronkelijk. En van haar recepten ben ik groot fan! Ze zijn altijd nèt even anders, met andere producten en andere combinaties. En daar houd ik van!

Ingemaakte citroen1

Met regelmaat probeer ik wat uit om er vervolgens mijn eigen draai aan te geven en soms komt daar (onverwacht) wat moois uit. Zo maakte ik ingelegde citroenen. Wauw! Wat een smaakexplosie! Vooral met kip en vis vind ik het een super combinatie en hier thuis komt het regelmatig op tafel. Omdat het zo intens van smaak is heb je er maar een klein beetje van nodig, dus houd ik ook wel eens wat over.

Nu ben ik, sinds ik steeds bewuster met voeding bezig ben, ook steeds meer bezig met het beperken van verspilling. Zo liet ik op een avond een restje van de in kleine blokjes gesneden ingemaakte citroen op een schaaltje staan om het de volgende dag nog te kunnen gebruiken. Tot mijn grote verrassing droogde de citroen mooi op, na een paar dagen werden het kleine knapperige citroensnippers. En laten die nu heerlijk zijn om over een salade te strooien! Je geeft je salade een echte smaakkick door de intense combinatie van zuur, zout en umami en het is ook nog crispy! Daar word ik blij van!

gedroogde citroen1

Er gaat bij mij dus geen ingelegde citroen meer weg; restjes worden voortaan gedroogd, bijvoorbeeld op een schaaltje in je vensterbank of boven de verwarming. Na het drogen hak ik het nog even extra fijn met een keukenmes. Ik bewaar het in een glazen potje zodat ik altijd wat op voorraad heb om mijn salade mee te pimpen.

Probeer het ook eens!

Hartelijke groe(n)ten,

Floor

ontbijt to go
Appeltaart met bakbananenmeel


1 gedachte over “Gastblog: knapperige smaakkick!”

  • Wat goed floor!
    Ik volg floor graag omdat ze mij inspireert om gezond en paleo te eten.
    Dankjewel hiervoor!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.