knapperige wortelchips

wortelchips2

Veel groente en fruit soorten zijn we gewend te schillen. Zonde, want dat is in veel gevallen helemaal niet nodig. Wanneer je bijvoorbeeld wortels schrapt of schilt met een dunschiller, verspil je al gauw 5% aan voedzaam product. Het schillen of pellen van groente en fruit is niet alleen zonde van je mooie duurbetaalde producten, het gaat ook ten koste van voedingsstoffen.

Veel bio-actieve substanties, zoals flavonoïden, maar ook bijvoorbeeld melkzuurbacteriën, bevinden zich in de schil. Dat is niet zo gek als je bedenkt dat ze door de plant gebruikt worden om zich te wapenen tegen bijvoorbeeld zonlicht, zuurstof en schadelijke bacteriën. Zonder deze stoffen zouden planten niet kunnen overleven. Deze antioxidanten in groenten en fruit helpen echter niet alleen de plant, ze ondersteunen eveneens onze gezondheid onder andere door vrije radicalen af te vangen zodat deze geen schade meer kunnen aanrichten in ons lichaam. Bioflavonoïden stimuleren daarnaast fase 2 van de ontgifting in onze lever.

wortelchips

Flavonoïden vormen een grote familie van plantaardige stoffen. Ze bepalen in groenten en fruit de grote variatie in kleuren, van geel tot rood en donkerpaars. Tot op heden zijn er al ruim 4.000 soorten flavonoïden beschreven. Aan de hand van hun chemische structuur kunnen ze worden onderscheiden in: Flavonen, Flavonolen, Catechinen, Isoflavonen, Flavononen en Anthocyanen.

Flavonoïden dragen eveneens bij aan de smaak en het aroma van voedingsmiddelen. Denk maar aan de intense smaak van citrusschil. Wortel, appel, komkommer, courgette, pastinaak, aardpeer, zoete aardappel, biet, kiwi, watermeloen, groene asperges, Hokkaido-pompoen zijn allemaal voorbeelden van producten waarvan de schil uitstekend gebruikt kan worden en zeer smaakvol en voedzaam is (zie ook dit artikel over hoe je meer uit je groente kunt halen). De schillen zijn ook nog eens rijk aan voedingsvezels. Uienschillen en de schil van witte asperges zijn geweldige smaakmakers in bouillon en sauzen, zeef ze voor het serveren wel uit je gerecht, aangezien deze schillen nogal taai zijn.

wortelchips1

Let op dat sommige groente en fruitsoorten voorzien zijn van een oneetbaar wax-/ beschermlaagje of gedompeld zijn in een chemische spoeling om de houdbaarheid te vergroten (of om ze ‘aantrekkelijker’ te laten lijken), zoals sommige appels en veel citrusfruit, mango (hoewel de schil verder goed eetbaar is), cassave en ook producten waarbij pesticiden zijn gebruikt (het schillen van deze producten echter niet voorkomt dat je de pesticiden binnenkrijgt, aangezien die ook gewoon via de wortels opgenomen worden in de plant). Ook van producten die een van zichzelf lastig te verteren schil hebben, is het aan te raden de schil te verwijderen: zoals knolselderij, rammenas, lychee, kokosnoot, banaan, avocado, cantaloupe, etc.

Voor deze wortelchips kun je de wortels dus gewoon goed afspoelen, schillen is niet nodig.

knapperige wortelchips
 
Gebruik in plaats van wortel ook eens pastinaak, wortelpeterselie of biet of maak voor een kleurrijke snackmix een combinatie van groente.
Auteur:
Ingrediënten
  • 1 winterpeen
  • 1 eetlepel kokosolie
Bereidingswijze
  1. Verwarm de oven voor op 150°C
  2. Zet de kokosolie in een klein schaaltje in de oven en laat smelten
  3. Was de wortel, gebruik evt. een borsteltje om schoon te schrobben
  4. Gebruik een dunschiller om de wortel in dunne lange linten te schaven.
  5. Bestrijk de wortellinten met een bakkwastje met de gesmolten kokosolie en leg ze op een met bakpapier bakplaat bekleed met bakpapier. Zorg dat de wortellinten niet over elkaar liggen.
  6. Bak de wortelchips in ± 30 minuten licht bruin en licht knapperig.
  7. Haal de bakplaat uit de oven en laat de chips afkoelen, ze zullen dan nog knapperiger worden.
Notities
Wanneer je de groente dikker snijdt, zullen de chips meer tijd nodig hebben in de oven om knapperig te worden.

 

Kormasaus
Goed gevulde gehaktballetjes

2 Comments

  • Petra 13/02/2016 at 18:36

    Lekker!
    Kun je dit ook in de droogoven doen?

    Reply
    • Marjolijn 13/02/2016 at 18:42

      Ik heb geen ervaring met een droogoven, maar dat zal zeker mogelijk zijn.

      Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.