Knolselderijsalade met garnalen en appeldressing

Al vaker schreef ik over antinutriënten in voedingsmiddelen, antinutriënten zijn stoffen die planten aanmaken om zichzelf en hun zaden te beschermen tegen aanvallen van buitenaf. Bepaalde antinutriënten, zoals we die vinden in o.a. nachtschades (tomaten, aardappelen, aubergine, paprika), noten, peulvruchten en granen hebben een sterk prikkelende invloed op ons lichaam. Andere antinutriënten daarentegen ondersteunen juist ook óns immuunsysteem, voorbeelden hiervan zijn veel soorten groeten (denk maar aan antioxidanten, vitamine C, salvestrolen).

salade

Broccoli is een voorbeeld van een plant die veel afweerstoffen aanmaakt die ook de menselijke gezondheid kunnen ondersteunen. Des te meer een plant wordt bloot gesteld aan weer en wind, maar ook bijvoorbeeld bacteriën of de zon, des te meer antistoffen de plant moet vormen om zichzelf te beschermen. Het gebruik van pesticiden bijvoorbeeld, zorgt er daardoor al voor dat de plant zelf minder hard hoeft te werken om zich te beschermen en dus minder antistoffen hoeft aan te maken.

Knolselderij maakt ook heel veel antistoffen aan, zulke sterke zelfs dat het aan te bevelen is deze niet biologisch te eten. In dit recept kun je de knolselderij ook prima vervangen door koolrabi of aardpeer.

salade2

Knolselderij salade met garnalen en appeldressing
 
Auteur:
: Lunch of bijgerecht
Personen: 2
Ingrediënten
 • 2 appels
 • 75 ml olijfolie
 • sap van 1 citroen
 • 1 theelepel honing (optioneel)
 • 1 flinke theelepel mosterd
 • 1 knolselderij (2 koolrabi’s of 500 gram aardpeer)
 • 3 lente uitjes, in ringetjes
 • 300 gram garnalen, gekookt
 • 2 eetlepels sesamzaad (optioneel)
Bereidingswijze
 1. Was de appels en verwijder het klokhuis.
 2. Pureer in een blender of met de staafmixer de appel met de olijfolie, de helft van de citroensap, honing (optioneel) en mosterd tot een gladde saus. Zet even apart.
 3. Schil de knolselderij en rasp deze of gebruik een spiraalsnijder om er spaghetti van te vormen.
 4. Indien gewenst kun je de selderij kort blancheren of overgieten met heet water om de groente net iets zachter te maken.
 5. Roer de dressing door de knolselderij en meng er vervolgens voorzichtig de garnalen, lente ui ringetjes en sesamzaad door.

Waldorfsalade met vis
Cheesecake


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.