Vorige week had ik kleine biologische appeltjes gekocht. De eerste lading van de nieuwe oogst. Normaal ben ik dol op appels, maar deze vond ik een beetje melig. Geen probleem, dan gaan we er toch wat lekkers mee bakken. Datzelfde doe ik met bananen die een beetje te rijp zijn geworden. Soms laat ik die expres te rijp worden, dan heb ik een excuus om bananencake te bakken.
De appeltjes heb ik deze keer gebruikt om kokoskoekjes mee te maken. Althans het begon met kokoskoekjes, maar zoals jullie misschien ondertussen wel van mij weten, krijgen recepten vaak meerdere functies. Inmiddels heb ik dit recept al gebruikt voor cruesli, koekjes en gisteren als kruimel voor over m’n zelf geplukte bramen. De bramenkruimel was echt zo klaar, want ik had wat verkruimelde koekjes ingevroren.
Er valt eindeloos te combineren met de ingrediënten. Ik heb deze keer gekozen voor een limoen-gember variant. Maar je zou ook kunnen kiezen voor kaneel, kardemom, cacao, alleen vanille, etc. De koekjes zijn zacht van binnen en licht knapperig van buiten.
Mocht je gebruik maken van sappige appels en/of niet in het bezit zijn van een keukenmachine, zie dan hier het stappenplan, of ga direct naar het recept onder aan deze post.
Stappenplan:
Rasp de appel inclusief schil en knijp vervolgens boven een kom zo veel mogelijk vocht uit de geraspte appel. Het vocht kun je gebruiken voor een smoothie of gewoon lekker opdrinken :-). Meng in een kom de geraspte appel met gember, limoen, kokosolie, meel en vanille.
Roer er dan het ei door heen en spreid het deeg zo dun mogelijk uit op een bakplaat bekleed met bakpapier.
Bak de koek ca. 30 min tot deze droog en bruin is.
Laat de koek afkoelen en snijd er koekjes of repen van of verkruimel voor bijvoorbeeld een kruimeltaart of over een fruitsalade.
- 3 kleine zoete melige appeltjes* (ca. 150 gram) met schil, zonder klokhuis
- ca. 100 gram gedroogde kokosrasp
- 2 cm gember geraspt
- schil van 1 limoen (geraspt)
- 1 groot ei
- 2 volle eetlepels kokosolie of roomboter
- 1 à 2 eetlepels meel naar keuze (kastanje, kokos, arrowroot, tapioca...)
- scheutje pure vanille essence of snufje vanille poeder
- Verwarm de oven voor op 150 à 160 graden Celsius.
- Hak en meng alle ingrediënten door elkaar in de keukenmachine.
- Spreid het deeg zo dun mogelijk uit op een bakplaat bekleed met bakpapier.
- Bak de koek ca. 30 min tot deze droog en bruin is.
- Laat de koek afkoelen en snijd er koekjes of repen van of verkruimel voor bijvoorbeeld een kruimeltaart of over een fruitsalade.
dit ga ik proberen!
Toch een vraag:
het meel: kokosmeel vind ik heerlijk (net ontdekt!) maar daar moet je toch minder van gebruiken?
De appels: ik neem aan 150 gram totaal in dit geval?
Bedankt!!
Hier gaat het om zo weinig kokosmeel, dat je net zo veel kunt aanhouden van kokosmeel als van andere meelsoorten. Hoeveelheid appel inderdaad volgens het recept 🙂