Kokosbrood

Heb jij dat nou ook? Soms heb je beleg en dan weet je niet meer waarop je het kunt serveren, omdat je geen brood eet. En eens in de zoveel tijd heb je iets wat op brood lijkt en dan schiet je spontaan niks meer te binnen wat je daar nou op zou kunnen doen. Ik denk al jaren niet meer in termen van ‘brood met beleg’, en toen ik een paar weken geleden de tijgerbroodjes maakte, moest ik echt even nadenken over beleg. Hartige dips en spreads eet ik graag, maar dan meestal met dipgroenten, kip of gehaktballetjes. De tijgerbroodjes zijn echter enigszins zoet door de licht zoete smaak van de tijgernoten. Met dat idee ging ik aan de slag.

Kokosbrood4

Ik was van plan om een soort smeerbare kokospasta te maken, maar zoals wel vaker het geval is, ontstond in de keuken een ander idee: kokosbrood. Ik heb twee varianten gemaakt, een met zwarte bessenpoeder en een met cacao en carobe. Op de foto zie je de zwarte bessen variant. Ik ben ondertussen zo gewend dat al mijn maaltijden hartig zijn, dat ik dit meer als een nagerecht zie, maar ik kan me voorstellen dat er veel mensen zijn die dit graag als ontbijt eten. Het ziet er toch ook uit als een zondagochtend ontbijtje? De tijgerbroodjes heb ik kort geroosterd, om ze extra knapperig te maken. Het waren net beschuitjes met kokosbrood.

Kokosbrood6

Het kokosbrood dat je in de winkel kunt kopen, wordt gevormd door kokos te mengen met verschillende soorten suikers, stropen en zetmeel, ook de bio-varianten. Ze bestaan slechts voor gemiddeld een kwart uit kokos, en de rest is suiker. Ik heb gelatine gebruikt om de kokos aan elkaar te laten plakken, maar je kunt net zo goed agar agar gebruiken als je liever geen gelatine eet. In dit recept gebruik je ½ tot 1 eetlepel ahornsiroop of honing voor voor een hele bakplaat (ca. 30 x 30 cm) heerlijk kokosbrood.

Welke smaak kokosbrood zou jij wel willen proberen?

Kokosbrood
 
Auteur:
Ingrediënten
  • 50 gram geraspte kokos
  • 1 eetl. carobepoeder (of cacao)
  • 1 eetl. cacaopoeder
  • 1½ theelepel gelatinepoeder (of agar agar)
  • 2 eetlepels kokosmelk
  • ½ - 1 eetl. ahornsiroop of honing
  • 1 theel. vanille extract of enkele druppels sinaasappel extract (naar smaak)
  • 50 ml water
Bereidingswijze
  1. Meng in een kommetje kokosrasp met carobe, cacao en gelatine poeder
  2. Roer er de kokosmelk, ahornsiroop en vanille extract door
  3. Meet 50 ml kokend water af en meng goed door het kokosmengsel.
  4. Bekleed een bakplaat of grote snijplank met bakpapier en schep het kokosmengsel er op.
  5. Dek af met nog een laag bakpapier en gebruik een deegroller (of fles) om het kokosmengsel dun uit de rollen (ter dikte van kokosbrood; ca. 1½ - 2 mm)
  6. Laat opstijven in de koelkast tussen de vellen bakpapier.
  7. Knip met een schaar de kokosplakken in de gewenste grote.
  8. Bewaar het kokosbrood met het bakpapier er om heen, zodat de plakjes niet aan elkaar blijven kleven.
  9. Gekoeld enkele dagen houdbaar.
Notities
In plaats van cacao en carobe kun je natuurlijk ook alleen cacao of carobe gebruiken, of je kunt andere smaakmakers kiezen zoals lucuma, gevriesdroogde aardbeienpoeder, bietenpoeder, zwarte bessenpoeder (zie foto), inuline, etc.

Balsamico peer met rookvlees
Zoete aardappelrijst met kip en ingemaakte citroen

2 Comments

  • Claudia 24/11/2016 at 10:23

    Hallo!

    Zou je de kokos ook kunnen binden met chia zaad?

    Reply
    • Marjolijn 24/11/2016 at 20:23

      Hoi,
      Bedoel je in plaats van gelatine? Dat gaat helaas niet lukken. Daarmee wordt het niet stevig genoeg om aan elkaar te blijven plakken.

      Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.